Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Véget ért a teniszcsoda, Goffin kiejtette Fucsovicsot és a magyarokat

Olykor elképesztő megoldásokkal lepte meg top 10-es ellenfelét Fucsovics, de alulmaradt.

Gabay Balázs
2018. 02. 04. 15:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt vesszük, hogy három hónapja ilyenkor a belga Davis-kupa-csapat összesítésben 2-2-re állt a franciák ellen a világcsoport döntőjében, büszkék lehetünk rá, hogy három összecsapást követően még volt esélyünk velük szemben a továbbjutásra a liege-i nyolcaddöntőben. Pénteken Ruben Bemelmans Fucsovics Mártont, David Goffin pedig Balázs Attilát győzte le. Azzal, hogy a Bemelmans-Joris De Loore párost két vállra tudta fektetni a Fucsovics–Balázs duó, életben maradt a remény, hogy vasárnap kiharcolja a továbbjutást a 22 év után újra az elitben szereplő magyar csapat.

David Goffin elképesztően erős teljesítményt nyújtott eddig a Davis-kupában: 22 győzelem, 3 vereség volt a mérlege. Tavaly a vb-döntőig menetelt, Rafa Nadalt és Roger Federert is legyőzte, ami nem semmi. A világ egyik legjobb alapvonali játékosa ellen kellett élete legjobbját hoznia Fucsovicsnak, Goffin a hetedik helyen áll a világranglistán, a magyar a 63. Fucsovics a tavalyi bázeli tornán már nagyon közel járt hozzá, hogy top 10-est verjen. Ami Marin Cilic ellen ott nem jött össze, sikerült Sam Querrey ellen az Australian Openen: a ranglista-13. amerikai meghajolt a magyar előtt a második körben Melbourne-ben. Goffin viszont nem jutott túl a második fordulón.

Goffin szédületesen szervált Balázs Attila ellen pénteken, a második adogatásaiból szinte minden pontot megnyert, most is hasonló lendülettel kezdett. Viszont a nyíregyházi játékos is rendkívül magabiztosan szervált, több ásszal lepte meg a belgát. Goffinnek az első szettben 3-2-nél nyílt először lehetősége, hogy elvegye Fucsovics adogatását, és ezt meg is tette, hiába hárított bréklabdát honfitársunk. Viszont egyből utána Fucsovics harcolt ki három bréklabdát, és rögtön az elsőt ki is használta. Tulajdonképpen nem is kellett rettentően megmozgatnia ellenfelét, Goffin magától hibázott többször is. A 31 ütéses, addigi leghosszabb labdamenetnél az egész csarnok talpra ugrott – bár a magyar nyerte a pontot. Fucsovics remek szervákkal egyenlített, a liege-i Country Hall vendég tábora hangos szóval biztatta ekkor a legjobb magyar férfi játékost.

6:5-nél több szettlabdához jutott a belga, Fucsovics ekkor nem összpontosított olyan jól, így ellenfele nyerte az első játszmát (7:5). Viszont honfitársunk továbbra is bízhatott a szervájában, nem engedte brékelni Goffint, s amikor a fonákját támadta vagy épp felcsalta a hálóhoz, komoly esélye nyílt pontot szerezni. Fucsovics önbizalomtól duzzadva játszott ekkor, több labdamenetben is megfuttatta riválisát, és egyre több nyerő ütése volt tenyeressel. Ebben az összevetésben a második szett végén ő vezetett. A tőle az utóbbi időszakban látott stabil játékot játszotta, próbált irányítani, és ez sokszor ment is. 5:4 15:30-nál például szorult helyzetben szépen szorította ki a sarokba Goffint, és olyan tenyeressel kínálta meg, hogy a belga nagy igyekezetében elcsúszott. A nézők felhorkantak, de hamar meggyógyult a beteg. De sajnos végül egy brékkel csak behúzta a szettet a ranglista-7. (6:4).

Tipikus fucsovicsos kezdéssel indult a harmadik játszma: hiába volt nehéz helyzetben a magyar teniszező, iszonyúan koncentrált, és elvette ellenfele adogatását. Gyerünk már! – üvöltötte a lelátónak és saját magának persze. Óriási labdamenetet hoztak össze ezután, felváltva védekeztek és támadtak, jól szórakozott a publikum, a pont pedig Fucsovicsé lett, aki láb között tett vissza egy ütést, elképesztő volt. Láthatóan felbátorodott két szett hátrányban. Goffin viszont nem azért top 10-es, hogy ilyenkor összezuhanjon, azonnal visszabrékelt. Ám Fucsovics nem hagyta magát, lenyűgöző labdamenet végén újra elvette a belga adogatását, a sajátját pedig hozta (1:3). Goffin egyre sűrűbben ütött széleset vagy rontott el egyszerűbb ütéseket is. Ennek és saját remek játékának köszönhetően Fucsovics játszmalabdához jutott, és meg is nyerte belőle a pontot, illetve a szettet (3:6) 36 perc alatt.

Összességében három nap alatt a kilencedik órája játszott mégsem lankadt. Egy ásszal hozta saját adogatását, egyértelműen mentális fölényben volt ebben az időszakban. Goffin szervája viszont a régi volt, nem hagyott esélyt a brékre, ő viszont kétszer is el tudta venni Fucsovics adogatását, fordult a kocka (4:1). Belgium karnyújtásnyira került a továbbjutástól, Goffin semmire hozta a saját adogatását, Fucsovicsnak a meccsben maradásért kellett szerválnia. Viszont 0:30-ról is visszajött, nem hagyta magát (5:2). 

A saját adogatását viszont nagy nehezen hozta – honfitársunknak bréklabdája is volt –, ezzel 7:5, 6:4, 3:6, 6:2-vel lezárta a meccset, illetve a Davis-kupa-nyolcaddöntőt. A legjobb nyolc között az USA-val mérkőzik Belgium. A magyar csapat 22 év után egy győztes és három vesztes találkozóval esett ki, szeptemberben jöhet a play-off párharc a világcsoportban maradásért.  

A tét nélküli ötödik mérkőzést eredetileg nem játszották volna le, ám a két kapitány másként döntött: Julien Cagnina (248. a világranglistán) és Piros Zsombor (521.) lépett pályára még a Country Hallban. Az újoncok csatáját a tavaly junior Australian Open-bajnok Piros nyerte 1 óra 26 perc alatt.

Végeredmény:

Belgium-Magyarország 3-2

Julien Cagnina-Piros Zsombor 3:6, 6:7 (3-7)
David Goffin-Fucsovics Márton 7:5, 6:4, 3:6, 6:2

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.