Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Óriási világcsúcsot úszott egy százéves ausztrál

35 másodperccel javította meg az eddigi eredményt.

MN
2018. 03. 02. 10:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban tölti be századik életévét az az ausztrál úszó, aki a 100–104 éves korcsoportban versenyezve hatalmas időkülönbséggel, 35 másodperccel javította meg az eddigi világcsúcsot. George Corones aktív sportolóként egy queenslandi versenyen érte el 50 méteren az 56,12 másodperces eredményt. Habár ez a gyorsúszás 20,91 másodperces rendes világcsúcstól messze elmarad, az új szeniorvilágcsúcs tekintélyt parancsoló eredmény.

„Példaszerű, kiegyensúlyozott úszás volt. És a végén készen álltam rá, hogy igazán keményen nyúljak be” – nyilatkozta a méltán elégedett úszó. Corones már fiatalon is szeretett úszni, a versenyzést viszont csak nyolcvanéves korában kezdte.

„A második világháború kitörésekor abbahagytam az úszást, és szerintem a nyugdíjazásomig egyáltalán nem is úsztam” – számolt be. Az aktívabb úszásnak testedzésként kezdett neki. A versenyzés jelentős erőfeszítést jelentett, ám megfelelő felkészüléssel jól bírta. Jelenleg heti három alkalommal edz a medencében, amit súlyzózással szokott kiegészíteni.

„Ennyi idősen eltart egy ideig, amíg igazán belelendülsz, és sokkal gyorsabban el is fáradsz, de megéri” – jelentette ki. A versenyzésben fontosnak tartja a taktikát, az úszás felépítettségét. Mint részletezte, az elején kiegyensúlyozottan kezd, majd fokozatosan, karcsapásonként növeli a tempót – írja a BBC.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.