Az első vereség Solskjaerrel

Elszenvedte első vereségét Ole Gunnar Solskjaer vezérletével a Manchester United. Ennek azonban nagy az ára, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében nehéz lesz ledolgozni a visszavágón a 2-0-s hátrányt a PSG-vel szemben. A másik meccsen: Roma—Porto 2-1.

Ch. Gáll András
2019. 02. 12. 23:57
Champions League Round of 16 First Leg - Manchester United v Paris St Germain
A húszéves világbajnok gólja eldöntötte a meccset az Old Traffordon Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ole Gunnar Solskjaer vezetőedzőként az első Bajnokok Ligája-meccsére készült, de anno játékosként, az elmúlt hetekben pedig trénerként a Premier League-ben volt alkalma megedződni. A vendég párizsiak két ászuk, ­Neymar és Cavani, továbbá Meunier nélkül álltak fel, így hazai pályán a Manchester United tűnt a mérkőzés esélyesének.

Többet is támadott, az első félidőt mégis súlyos veszteséggel zárta: megsérült Lingard és Martial is, Sanchez és Mata állt be a helyükre. Nem állítanánk, hogy ezért, mindenesetre a PSG a második félidő elején két gyors góllal (Kimpembé, Mbappé) eldöntötte a találkozót. A hajrában ráadásul Pogbát kiállították.

A húszéves világbajnok gólja eldöntötte a meccset az Old Traffordon
Fotó: Reuters

Ajax–Real Madrid, Tottenham–Dortmund a mai párosítás. A címvédő tehát az ifjú tehetségektől hemzsegő holland sztárcsapathoz látogat – soraiban az idény felfedezettjével. A csupán 18 éves Vinícius Paixao de Oliveira Junior üstökösként robbant be a futball elitjébe.

Bár a Transfermarkt a mai, infláció sújtotta futballban aprópénznek számító 35 millió euróra tartja a 2000. júliusi születésű riói, pontosabban Sao Goncaló-i srácot, a Real Madrid már 2018 júliusában 40 millió eurót fizetett a Flamengónak a játékosért, aki akkor még nem töltötte be a tizen­nyolcat… Soha ennyi pénzt nem fizettek még ilyen fia­tal labdarúgóért a sportág történeté­ben.

„Vinit” – így becézik – nem véletlenül hasonlítják Neymarhoz, a gyorsasága és cselezőkészsége is a honfitársát idézi. S persze őt is kerülgette a legtöbb sztárklub, a Barcelona, a Manchester City és az Arsenal is. Aztán persze észbe kaptak a Real Madridnál is, kimondva a szentenciát: „Csak minden tíz, de inkább húsz évben születik olyan tehetség, mint Vinícius.”

A 176 centis, 73 kilós fiatalember végül a 13-szoros BL/BEK-győztest választotta, de talán helyesebb úgy fogalmazni, a Real ajánlott érte a legtöbbet. Fél évvel azután, hogy bemutatták a Bernabéu közönségének, már kijelenthetjük, megtérült a befektetés.

2018. szeptember 29-én mutatkozott be a csapatban, Lopetegui edző a 88. percben becserélte az Atlético elleni madridi derbin. Ezzel ő lett a Real első 2000 után született játékosa, aki pályára lépett a bajnokságban. Az első bajnoki góljára november 3-ig kellett várni; a Valladolid ellen a 71. percben állt be Gareth Bale helyére (ekkor már Solari volt az edző), és kilenc perccel később értékesítette Isco gólpasszát.

Szédületes sebességgel tör előre, immár alapember, a múlt héten mindkét rangadón – a Barcelona elleni kupameccsen, valamint az Atlético elleni bajnokin – kezdő volt, s utóbbi találkozón valósággal csillogott. Bár gólt nem szerzett, de bohócot csinált a spanyol Primera División legjobb, legszigorúbb védelmének két martalócából: akkor futotta le Giménezt vagy Godínt, amikor csak akarta.

S hogy konkrétan mennyire villámgyors Vini? Nos, január 17-én a Leganés elleni – egyébként 1-0-ra elveszített – Király Kupa-meccsen a 90. percben volt egy szédületes elfutása a brazilnak, amikor a Marca szerint 33,9 km/órás sebességgel hagyta faképnél az ellenfél védőjét, a nigériai Kenneth Omeruót. Ez már majdnem Bale kategóriá­ja: a walesinek egyszer 36,9 ­km/órát mértek.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

Keddi eredmények: Manchester United–Paris Saint-Germain 0-2, Roma–Porto 2-1. Szerdai program: Ajax–Real Madrid 21.00 (tv: M4), Tottenham–Dortmund 21.00 (Spíler 2).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.