Esélytelenből akár rekorder lehet

A sorsolás szeszélye folytán korábbi csapata ellen tenné meg az utolsó előtti lépést az ötödik Bajnokok Ligája-győzelem felé Katrine Lunde, a Vipers Kristiansand világhírű norvég kapusa. Lunde 2010 és 2015 között védett Győrben, ahol nem csupán két Bajnokok Ligáját nyert a csapattal, hanem megismerte élete párját, az ETO akkori labdarúgóját, Nikola Trajkovicsot. A sportág meghatározó egyénisége, a kétszeres olimpiai bajnok kapus saját honfitársai közül Stine Bredal Oftedalt tartja a Győr legjobb játékosának.

2019. 05. 09. 17:46
Haraldsen, Katrine Lunde;
A világ egyik legjobb kapusa szép emlékeket őriz az ETO-nál töltött időszakból Fotó: MTI/Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Öt norvéggal áll fel a csapat a norvég klub ellen. Ilyen még nem fordult elő a női kézilabda Final Four történetében.

– Ez igaz, de más nemzetiségű topjátékosok is játszanak Győrben és persze nálunk is. Értem én, hogy a sajtó képviselői és a szurkolók úgy tekintenek a Győr–Vipers Bajnokok Ligája-elődöntőre, mint egy norvég–norvég párharcra, és ha a kézilabdázók számából indulunk ki, akkor lehet némi igazuk.

– A honfitársai közül Kaari Alvik Grimsbö, Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen, Nora Mörk és Kari Brattset is világklasszis. Kit tart közülük a legjobbnak?

– Nehéz kérdés, minden túlzás nélkül mondhatom, hogy valamennyien kiemelkedő képességű játékosok. Posztjukon fantasztikus teljesítményre képesek, néha irigykedem, hogyan lehet ilyen erős az ETO kerete. Talán Stine Bredal Oftedal még a jók közül is a legjobb: ritkán látni olyan komplex kézilabdázót, mint amilyen ő. Villámgyorsan lő, zseniálisan irányít és igazi csapatember. Nagyot nyert vele a Győr.

A világ egyik legjobb kapusa szép emlékeket őriz az ETO-nál töltött időszakból
Fotó: MTI/Kovács Anikó

– 2013-ban és 2014-ben is megnyerte a BL-t a az ETO-val. Hogyan tekint vissza a győri pályafutására? Ki tud emelni egy meghatározó pillanatot?

– Öt évre nyúlt a győri kaland, kicsit úgy éreztem magam, mint egy csodálatos utazáson, amelynek minden pillanatát élveztem. Az első Bajnokok Ligája-győzelmünkre emlékszem leginkább szívesen. Akkoriban oda-visszavágós alapon dőlt el a trófea sorsa. A döntőben a norvég Larvikkal kerültünk szembe – azon a meccsen ellenünk játszott a jelenleg győri Nora Mörk. Idegenben kezdtük a párharcot, három góllal nyertünk, a győzelmünkkel végződő visszavágót Veszprémben játszottuk. Felejthetetlen pillanatok voltak!

– A magánéletében is fontos változások történtek a győri korszakban: megismerkedett Nikola Trajkoviccsal, az ETO labdarúgójával, aki aztán követte önt Rosztovba, és edzőnek állt. Manapság mivel foglalkozik?

– A kristiansandi Flekkeroy IF-nél edzősködik, és szereti azt, amit csinál. Valahogy minden olyan magától értetődő volt, én egyáltalán nem lepődtem meg azon, hogy a futballkarrierje után edzőnek állt.

– A jeleket látva nem úgy tűnik, mintha abba akarná hagyni a pályafutását: 39 évesen is remekül véd, és már készül a Győr elleni Final Four elődöntőre. Említette a sorsolás után, hogy vesztenivaló nélkül, az esélytelenek nyugalmával várja a korábbi csapata elleni mérkőzést. Valóban így gondolja?

– Tavaly és tavalyelőtt is a Győr nyerte a BL-t, amióta létezik a budapesti négyes döntő, korábbi csapatom egy kivétellel mindig tagja volt a mezőnynek. A Vipers is erős, különben nem jutottunk volna el idáig, de a legtöbb csapattársamnak az idei lesz az első szereplése a Final Fourban, a győriek viszont minden évben „hazajárnak” a budapesti négyes döntőbe. A tapasztalat tehát a Győr mellett szól, de természetesen küzdeni fogunk, szeretnénk megnehezíteni a dolgukat. A szezonban eddig kétszer legyőztek bennünket, nem egyszerű a feladatunk.

– Idén a sportág történetében elsőként ötödszörre is megnyerheti a Bajnokok Ligáját. Érez extra motivációt?

– Két éve, amikor a Vipershez szerződtem, nem az volt a realitás, hogy miénk legyen a BL-serleg. Lépésről lépésre haladtunk előre, és lám, bejutottunk a legjobb négy közé. Én még mindig motivált vagyok, sőt ahogy közeledik a Final Four, úgy leszek egyre motiváltabb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.