Kvótáért és éremért mentek

A vegyes váltó versenyével (és egy magyar tizedik hellyel) kedden megkezdődött az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság az angliai Bathban.

Magyar Nemzet
2019. 08. 07. 12:06
MAROSI Ádám
Marosi Ádám kipiheni magát az olimpiai felkészülés előtt Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vegyes váltó versenyével (és egy magyar tizedik hellyel) tegnap megkezdődött az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság az angliai Bathban. Nem a legjobb előjelekkel készült a magyar csapat a kontinensviadalra: Demeter Bence, Kasza Róbert és Földházi Zsófia sérüléssel bajlódott, Alekszejev Tamara a júliusi edzőtáborban törte el a kezét, de a cél nem is lehet más, mint az olimpiai indulási jog megszerzése. Ehhez érmet, érmeket kell nyernie a magyar küldöttségnek. Martinek János, a férfi-, Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya is ebben a szellemben nyilatkozott.

– Azzal lennék boldog, ha érmeket nyernénk egyéniben és csapatban is. És ha ez összejönne, meglenne az olimpiai kvóta is – mondta Martinek János szövetségi kapitány. A hagyományos versenyben nyolc-nyolc öttusázó biztosíthat magának kvalifikációt a jövő évi tokiói olimpiára.

tapasztalata sokat érhet az Eb-n
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A férfiaknál Marosi Ádám apróbb sérülést szedett össze a felkészülés során, Martinek a rutinos, olimpiai bronzérmes versenyző mellett a fiatalabbakra is számít, nem alaptalanul. A kapitány szerint Demeter Bence és Regős Gergely remek állapotban várja az egyéni versenyt. Rajtuk kívül a két éve világbajnoki második helyezett Kasza Róbert képviseli a magyar színeket. A férfiak hagyományos versenyét két nap alatt bonyolítják le, a csütörtöki selejtező után pénteken rendezik a döntőt.

Martinek a mai váltóban fiataloknak (Málits István, Bereczki Richárd) ad lehetőséget, ahogy kollégája, Kállai Ákos is (Barta Luca, Réti Kamilla). A hagyományos versenyben a sérült Alekszejev Tamarán kívül a két húzónév, a 2016-ban egyéni világbajnok Kovács Sarolta és a 2013-as Eb-n ezüstérmet szerzett Földházi Zsófia mellett valamint Guzi Blanka bizonyíthat.

– Jövőre az olimpián nemcsak részt szeretnének venni, hanem ott jó eredményt is remélünk a versenyzőinktől. Ehhez viszont az addigi versenyeken oda kell érni az élcsoportba, versenyben kell lenni az első hat helyért – hangsúlyozta a női válogatott kapitánya. Kállai fájlalja Alekszejev Tamara távollétét, de a tokiói kvótaszerzésre esélyesnek tartja a Kovács, Földházi duót. – Gulyás Michelle és Guzi Blanka erős a fizikai számokban, ha kijön nekik a vívás, az ő jó szereplésük sem elképzelhetetlen. Nem zárom ki, hogy a fiatalok kellemes meglepetést szereznek – fogalmazott a kapitány.

Eddig az Afrika-bajnokságon, a Pán-amerikai Játékokon, a tokiói világkupadöntőn és a rendezői kvóta révén hét-hét tokiói hely talált gazdára az öttusázók mezőnyében. Az Európa-bajnokságon a legjobb nyolc versenyző (nemzetenként egy) szerezhet kvalifikációt a 2020-as olimpiára.

Az európai öttusázók esélyeit növeli, hogy mivel a világkupadöntőn két európai versenyző, a brit Joseph Choong és a litván Laura Asadauskaite nyert, így ha ők a bathi Eb-n az első nyolc között végeznek, a kilencedik hely is olimpiai kvótát érhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.