Campazzo mágiája sok volt a szerbeknek

A szerbek nagyképűek voltak, és ráfizettek. Amikor az utolsó középdöntő-csoportmeccsükön némi meglepetésre kikaptak Spanyolországtól, és ezzel Argentínával kerültek össze a negyeddöntőben.

Ch. Gáll András
2019. 09. 10. 17:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbek nagyképűek voltak, és ráfizettek. Amikor az utolsó középdöntő-csoportmeccsükön némi meglepetésre kikaptak Spanyolországtól, és ezzel Argentínával kerültek össze a negyeddöntőben, majd továbbjutás esetén az Egyesült Államokkal az elődöntőben, ilyen címeket olvashattunk a szerb sajtóban: „A nehezebb utat választottuk magunknak az aranyéremhez vezető úton”. Csakhogy aranyéremről már nincs szó: Argentína Tungkuanban 97-87-re leiskolázta Szerbiát, és várja, hogy az Egyesült Államokat vagy Franciaországot kapja az elődöntőben.

Az argentinok legeredményesebb játékosa ezúttal is az őszülő halántékú, 39 éves Luis Scola volt 20 pontjával. A 204 centis veterán csaknem 31 percet töltött a pályán, és a 2004-es athéni olimpiai bajnok argentin válogatott egyetlen, hírmondónak megmaradt tagjaként, nevéhez méltóan, iskolát adott a szerbeknek a kosárlabda tudományából.

Mégsem ő volt a mezőny legjobbja, hanem Facundo Campazzo, a válogatott és a Real Madrid 28 éves, mindössze 179 centis irányítója, aki 18 pontja mellett 12 gólpasszt, 6 lepattanót és 3 labdaszerzést hozott össze, és volt két olyan, hát mögötti gólpassza, ami Magic Johnsonnak is becsületére vált volna.

Az argentinok szinte végig vezettek, 53,7 százalékkal dobtak a mezőnyből (a szerbek csak 41,8 százalékkal), és azt is kibírták, hogy a jóval magasabb, robusztusabb szerbek 42:29-re megnyerték a lepattanózást. A veszteseknél Bogdan Bogdanovics 21, Nemanja Bjelica 18, Nikola Jokics 16 pontot szerzett.

A még mindig veretlen argentinok 13 év után jutottak el újra az elődöntőig világbajnokságon, a szerbek pedig leszámolhattak nagy álmukkal, a világbajnoki cím megszerzésével.

A másik keddi negyeddöntőben nem született meglepetés: a továbbra is veretlen spanyolok simán, 90-78-ra legyőzték a lengyeleket, akik így sem szomorkodhatnak, hiszen a csehekkel együtt a világbajnokság szenzációját okozták. (Csehország még mindig versenyben van, szerdán Ausztráliával csap össze a negyeddöntőben.)

A 2006-os világbajnok spanyolok legjobbja ezúttal is az irányító Ricky Rubio volt. A Utah Jazz 28 éves zsenije 19 ponttal, 9 gólpasszal, 5 lepattanóval és 1 labdaszerzéssel jeleskedett, 7/11 volt a mezőnymutatója, ezen belül 4 triplakísérletéből 3 célba ért. Eközben átvette Pablo Prigionitól a világbajnokságok történetének legjobb gólpasszadója titulust 11 assziszttal – az argentin irányító „csak” 106-ig jutott pályafutása során.

Spanyolország a Csehország–Ausztrália negyeddöntő győztesével találkozik az elődöntőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.