Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Álmatlan éjszakákra vágynak

Demeter Bence és Kovács Sarolta már tavaly, a bathi Európa-bajnokságon megszerezte az olimpiai kvótát, a többi nemzetközi szinten jegyzett öttusázónk a május 31-ig záruló kvalifikációs időszakban biztosíthatja be a tokiói indulás jogát. A jelenleg is zajló budapesti Peridot-kupa mellett további öt lehetőség – többek között egy-egy világkupadöntő és világbajnokság – áll a versenyzők rendelkezésére, hogy kiharcolják az olimpiai részvételt. Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya elébe ment az olimpiai céloknak: egy-egy érem és pontszerző hely a hivatalos elvárás Tokió­ban. Dicséretes az önbizalma.

2020. 01. 31. 7:06
FÖLDHÁZI Zsófia
Földházi Zsófia ma államvizsgázik, ezért nem áll rajthoz a Peridot-kupa döntőjében Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kényeztetettek el bennünket öttusázóink az utóbbi években. A tavalyi hazai rendezésű világbajnokságon egyéniben érem nélkül zárt a magyar válogatott. Az olimpiai kvalifikáció szövevényes szabályrendszerének köszönhetően Demeter Bence tavaly az Eb hetedik, Kovács Sarolta pedig a tizenharmadik helyével is kiharcolta a tokiói kvótát.

A többiek előtt is adott a lehetőség, a budapesti BOK-csarnokban zajló Peridot-kupával kezdetét vette az idei kvalifikációs időszak.

A magyar válogatott tagjai közül Földházi Zsófia a selejtezőn indult, de a mai döntő időpontjában államvizsgázik. A még szintén kvóta nélküli Kasza Róbert pedig sérülés miatt marad távol.

Földházi Zsófia ma államvizsgázik, ezért nem áll rajthoz a Peridot-kupa döntőjében
Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

A május 31-ig tartó kvalifikációs időszakban még lesz lehetőségük meg­győzni Martinek János férfi- és Kállai Ákos női szövetségi kapitányt. A budapesti verseny után Kairóban, Szófiában, majd újra Budapesten rendeznek világkupa-viadalt. Ezt követi a világkupa-döntő Koreában, végül a Kínában rendezendő világverseny után húzzák meg a vonalat.

A tokiói olimpián 36 férfi- és 36 női versenyző indulhat. Mindkét nemnél egy-egy kvótát kap az olimpiát rendező ország, Japán, további egy-egy kvótát ad a júniusi világkupadöntő, a tavaly szeptemberi budapesti és hármat-hármat az idei világbajnokság is. A kontinentális bajnokságokról húsz-húsz hely kelt el, a 2020. június 1-jei világranglistáról hat-hat, és a Nemzetközi Öttusa-szövetség két-két szabadkártyát is fenntart a végére.

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya lapunknak elmondta: az elmúlt időszakban, akár a riói olimpián lehetett hiányérzetünk az eredmények miatt, de ez nem tántorítja el a kapitányt az elhatározásától, hogy a magyar öttusasport hagyományaihoz méltó célokat kell kitűzni a tokiói olimpiára. – Az elmúlt időszak eredményei ellenére a mi sportolóink a világelithez tartoznak.

A szerényebb riói szereplés után megfogalmaztuk, hogy egy dobogós és egy pontszerző hellyel lennénk elégedettek Tokió­ban, de semmiképpen sem szeretnénk úgy hazatérni Japánból, hogy nem voltunk harcban az érmes helyekért – közölte a kapitány.

Kovács Sarolta mellett a tapasztaltabb öttusázók, Alekszejev Tamara és Földházi Zsófia, valamint a fiatal feltörekvő versenyzők, Barta Luca, és Guzi Blanka is harcba szállnak a kvótáért. A döntő szót Kállai és az öttusaszövetség elnöksége mondja ki. Kállai ehhez annyit tett hozzá sejtelmesen, hogy annak örülne, ha nehéz döntés elé állítanák a sportolók.

A férfiaknál hasonló a helyzet: Demeter Bence tavalyi Eb-hetedik helye olimpiai kvótát ért, a többiek, a tapasztalt és a sérült Kasza Róbert mellett a fiatalok, Regős Gergely és Kardos Bence feladata nem más, mint álmatlan éjszakát okozni Martinek János szövetségi kapitánynak az indulók kihirdetése előtt.

Hiszen ha több mint két versenyző szerez indulási jogot az olimpiára, akkor az elnökség és a kapitány dönt arról, ki repülhet Tokióba. Mindkét kapitány elfogadná, ha a bőség zavarával kellene megküzdenie az olimpiára indulók megnevezésekor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.