Südtirol

A régiók Európája szép eszme. Dél-Tirol az egyik nemes példája. Mégis elfojthatatlan bennünk a hiány­érzet.

2020. 02. 21. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában zajlik a biatlon-világbajnokság. Nem helytelen, de csonka mondat. Amennyiben egy sporttudósítás felvezetése, akkor azzal illene folytatni, milyen eredményekkel, főszereplőkkel. És persze hol.

Éppen ez az érdekes kérdés. Érdemes rákattintani az Eurosport közvetítésére. Südtirol, azaz Dél-Tirol a helyes válasz. Ez látható és olvasható a legtöbb feliraton és a versenyzők rajtszámán is. Hogy olyan ország nincs? Hát persze, hogy nincs! Dél-Tirol közismerten olyan tartomány, amely hivatalosan Olaszország része, kulturálisan viszont – Bolzanót, azaz Bozent leszámítva – ízig-vérig osztrák. Így például a vb helyszíne, Rasun-Anterselva is Rasun-Antholzként ismert. S az olaszok is elfogadják, hogy a világbajnokságnak deklaráltan Südtirol a házigazdája, nem pedig Olaszország. No, nem a csapattagokra, Dorothea Wiererre, Lukas Hoferre vagy éppen Dominik Windischre gondolunk, hanem úgy általában Itália lakosaira.

És akkor tegyünk fel egy másik lemezt, amelyik nekünk, rólunk szól, és nem olyan tisztán, mint a dél-tiroli kiadás. Képzeljünk el egy csíkszeredai sporteseményt, lehetne a választott sportág szintén téli műfaj, mondjuk a jégkorong, amelyet a Székelyföldön rendeznek, nem pedig Romániában. Ez sajnos teljességgel elképzelhetetlen. Hogy miért, azt e helyütt hadd ne magyarázzuk el.

A régiók Európája szép eszme. Dél-Tirol az egyik nemes példája. Mégis elfojthatatlan bennünk a hiány­érzet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.