Fucsovics volt a hős: irány Madrid!

A belgák elleni tenisz Davis-kupa párharc mindent eldöntő, ötödik mérkőzésén Fucsovics Márton szetthátrányból fordítva nyert Bemelmans ellen. Ezzel a magyar válogatott bejutott a sorozat döntőjébe.

2020. 03. 07. 19:21
FUCSOVICS Mrton; PIROS Zsombor; MAROZSN Fbin; BALZS Attila; NAGY Pter
Torinóban játszik a Davis-kupa csapat az ősszel Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgák elleni Davis-kupa párharc mindent eldöntő, ötödik mérkőzésén szetthátrányból fordítva nyert Ruben Bemelmans ellen. A magyar Davis-kupa válogatott bejutott a sorozat döntőjébe, amelyen a világ 18 legjobb csapata vesz részt.

Fucsovics Mártonra maradt a döntés. A Ruben Bemelmans elleni mérkőzésén múlott, hogy a magyar vagy a belga válogatott nyeri a debreceni Davis-kupa párbajt. A nyíregyházi játékos korábban háromszor találkozott a balkezes ellenfelével, a mai meccs előtt 2-1 volt a mérlege a belgával szemben. Igaz, legutóbb 2018-ban a liége-i Davis-kupa mérkőzésen a fejkendős belga nyert az akkor lábujjsérülése miatt nem teljesen egészséges Fucsovics Mártonnal szemben.

Bemelmans már sok borsot tört a magyarok orra alá: a liége-i párharc óta Debrecenben legyőzte Balázs Attilát a kellemetlen stílusú játékos, aki korábban járt már az eső 100 között a világranglistán, jelenleg a 222. helyen jegyzik.

Amilyen nyugodt és kiegyensúlyozott volt Balázs Attila, pont olyannak tűnt Fucsovics Márton. Az ATP-rangsor 84. helyezettjét kemény harcra késztette Bemelmans, az első tizenegy játékban nem hogy bréket, még bréklabdát is alig-alig látott a közönség, így evickéltek el a felek 6:5-ig, amikor Bemelmansnak a szettben maradásért kellett adogatnia. Nem remegett meg a keze, semmire hozta a saját szerváját, jöhetett a rövidítés, és a meccs addigi legszebb pontja: a belga elegáns ejtését Fucsovics óriási bravúrral érte el (már ez is bravúr volt a javából), majd elegánsan átette a labdát a másik térfélre. Felállva tapsolt a közönség, hálásan tapsolt amiért csúcsminőséget láthatott. 54 perc játék után, 6:5-nél jutott szettlabdához Fucsovics, ráadásul ő szerválhatott. Jött is a bombaerős szerva, kinyílt a térfél, ám a magyar játékos könnyű tenyerest rontott ziccerben. 7-6-nál újabb sansz előtt állt a nyíregyházi játékos, de ezt is hárította Bemelmans. Majd fordult a kocka: 8-7 után a belga fogadhatott az első szettért, és rögtön meg is csinálta a „minibréket”, övé lett az első játszma.

Azt nem mondhatjuk, hogy Fucsovics higgadtan vette tudomásul a történteket, széttörte az ütőjét, a mérkőzésvezető kénytelen volt figyelmeztetni őt.

De ha ez kellett az ébresztőhöz, akkor már megérte! A második szett első játékában fogadóként semmire vette el Bemelmans szerváját. Megvolt tehát a gyors előny, és ez kitartott egészen a játszma hajrájáig, amikor is a belga megint a szettben maradásért adogatott 5:3-nál. Fucsovicsnak fogadóként három labdája volt az egyenlítésért, de egyiket sem tudta kihasználni sőt, a következő lehetőséget sem. Ellenfele a sírból hozta vissza a játékot, és zárkózott közelebb. Ki kellett szerválni a szettet, Fucsovics eljutott 40-0-ig, majd Bemelmans ki nem kényszerített hibájának köszönhetően megnyerte a játékot, és 6:4-re a második szettet. A hetedik játszmalabdáját már nem hagyta kihasználatlanul Fucsovics Márton.

A mindent eldöntő harmadik játszma döntött a meccsről, sőt, az egész párharc kimeneteléről. És minden a mi szánk íze szerint alakult: 1:1-nél Fucsovics elvette Bemelmans szerváját, s csak le kellett kopíroznia a második játszma forgatókönyvét, amikor a brékelőnye kitartott a szett végéig. Tovább reménykedhettünk 3:1-nél, amikor Fucsovics két labdára volt a dupla brékelőnytől – de ott is maradt.

4:2-nél megint felsejlett a remény, és ezzel az eséllyel már élt Fucsovics Márton, majd könnyedén kiszeválta a meccset. 2 óra 18 perc után 6:7, 6:4, 6:2-re legyőzte Ruben Bemelmanst.

Davis-kupa, rájátszás: Magyarország–Belgium 3-2. Győzelmével a magyar válogatott kiharcolta a madridi döntőn való részvételt.

Fucsovicsnak jót tett, hogy kiadta magából a feszültséget

A belgák elleni Davis-kupa siker kulcsszereplője, a mindent eldöntő ötödik mérkőzés győztese, Fucsovics Márton az első szett elvesztése után nyugodott meg Bemelmans ellen. Utána higgadt tudott maradni, és az adogatásaira bátran támaszkodhatott.

„Bosszantott, hogy több szettlabdáról elveszítettem az első játszmát. Utána ki is adtam a dühömet, összetörtem az ütőmet, s ez végre jót tett, mert kijött belőlem a feszültség. Utána higgadt tudtam maradni, jól sikerültek az adogatásaim, és magabiztosan játszottam. Hihetetlen, hogy bejutottunk a világ 18 legjobb csapata közé, én már nagyon várom a Davis-kupa novemberi madridi döntőjét. Talán ez a siker még nagyobb jelentőségű, mint az oroszok elleni 2017-es diadal, mert Debrecenben nagyobb volt a tét. Az egyéni karrieremnek remélem, hogy jót tesz a belgák elleni siker. Jövő csütörtökön már Indian Wellsben versenyzek kemény pályán. A Davis-kupa élményeimből próbálok ott is töltekezni” – mondta a 3-2-es magyar győzelemmel zárult belgák elleni Davis-kupa párharc után Fucsovics Márton.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.