Menekülés jellemezte a hét végét

Az Európai Labdarúgó-szövetség 55 tagállama közül csupán hatban nem függesztették fel eddig a bajnokságot a koronavírus miatt, ezek közül – a szerb, a török, az orosz, az ukrán és a kazah mellett – egyik a magyar. Az NB I-ben és az NB II-ben a hét végén mindenütt zárt kapuk mögött léptek pályára a csapatok, és ezúttal az élvonalbeli találkozók zömére nem lehetett panasz.

2020. 03. 16. 7:53
null
Elsőként Davide Lanzafame állt ki azzal, hogy függesszék fel a bajnokságot Fotó: Budapest Honvéd FC/Balogh Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Újpest tényleg nem a magyar futball legszerencsésebb csapata. A pályája jó ideje használhatatlan, állandó albérletre szorul ebben a bajnokságban, és ezúttal is a Szusza Ferenc Stadiontól kétszáz kilométernél is messzebb található Zalaegerszegre vitte a soros mérkőzését. A szurkolói bojkottálják a meccseit, némi iróniával élve így észre sem veszi a zárt kapukra vonatkozó rendelkezést. Szombaton a 94. percig úgy tűnt, végre győztesen hagyhatja el a pályát, ám ekkor a találkozó egészében nem sokat mutató Paks kiegyenlített, így a liláknak maradt a sovány egy pont és a tagság a veszélyzónában. Ezzel a döntetlennel a paksiak továbbra sem állnak kieső helyen, igaz, csak több győzelmüknek köszönhetően előzik meg a ZTE-t, amely egységes, jól szervezett csapatjátékkal Debrecenben tudott nyerni 3-0-ra (a három gólból kettő kimondottan szép volt, a középső pedig hatalmas kapushibából született). Tömör a mezőny hátul, a hetedik Kisvárda mind­össze három ponttal előzi meg a tizenegyedik egerszegieket, és közéjük szorult az Újpest, a lehango­lóan futballozó Debrecen és a Paks is.

A Kisvárda szintén látványosan menekül: idegenben nemes egyszerűséggel kiütötte 5-1-re a Honvédot. A kispesti együttes a második félidőben alárendelt szerepet játszott, a vendégek még ziccereket is elhibáztak, de emiatt utólag már aligha bánkódnak. Van okuk a kesergésre a kispestieknek, ám Davide Lanzafame elsősorban nem a csapat teljesítménye miatt fakadt ki:

– Először is, nagyon rossz mérkőzést játszottunk, de nem ez a legnagyobb problémánk jelenleg – mondta a találkozót követően a csatár. – Nem mentség a vereségre, ebben a mostani helyzetben azonban egyáltalán nem könnyű futballozni. Éppen ezért nem is szeretnék a meccsről beszélni, mert számomra most nem ez a legfontosabb. A koronavírus már nem csak a hazámat érinti, világméretű problémává vált, elérte Magyarországot is. Nagyon remélem, hogy ebben a szituációban a szövetség felfüggeszti a bajnokságot, mert az egészség, az emberi élet a legfontosabb, a foci csakis másodlagos lehet. Szeretném a legjobbakat kívánni honfitársaimnak és a világon mindenkinek!

Tegnap hasonló értelmű üzenetet hozott nyilvánosságra Holczer Ádám, a Paks kapusa, s a nyomás valószínűleg tovább fokozódik az MLSZ-en,hogy függessze fel a bajnokságot.

Elsőként Davide Lanzafame állt ki azzal, hogy függesszék fel a bajnokságot
Fotó: Budapest Honvéd FC/Balogh Dávid

A Magyar Kupában vívott párharc után ezúttal a bajnokságban csapott össze a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia. Gól nem esett, ennek ellenére jó meccset vívott a két csapat, csak éppen a kapusok remekeltek. A döntetlen a kövesdieknek megfelelő, hiszen így megőrizték hatpontos előnyüket a harmadik helyen a rivális előtt.

Aligha meglepetés, hogy az élen álló Ferencváros – kicsit döcögős kezdés után – simán, 5-0-lal elintézte a Kaposvárt. A Rákóczinak 18 pont a hátránya a bennmaradást jelentő 10. helytől. Matematikailag még maradt remény, de gyakorlatilag a klub már készülhet az NB II-re.

A DVTK remek sorozattal a háta mögött érkezett Székesfehérvárra, a hat legutóbbi vendégjátékán veretlen maradt (4 győzelem, 2 döntetlen). A Fehérvár hiába birtokolta többet a labdát, nemigen került helyzetbe. A hajrá izgalmasan alakult. A 68. percben a hazaiaktól kiállították Funsho Bamgboyét. A Vidi emberhátrányban, a 88. percben vezetést szerzett, amit a DVTK két perccel később kiegyenlített. Ezzel az eredménnyel a hazai együttes távolodott a Ferencvárostól a második helyen, de legalább tartotta a távolságot a harmadik Mezőkövesdtől, a Diósgyőr pedig ugyan nem érte utol a negyedik Puskás Akadémiát, aligha elégedetlenül utazott vissza Miskolcra.

Az MTK megállította a Vasast

Teljes fordulót rendeztek az NB II-ben is, az élen álló MTK megállította az ötmeccses nyerőszériával hozzáérkező Vasast, a Budafok viszont nem bírt a kiesés ellen harcoló Tiszakécskével. Eredmények: MTK–Vasas 3-1, Budafok–Tiszakécske 0-0, Vác–Kazincbarcika 0-1, Siófok–Dorog 0-0, Haladás–Békéscsaba 3-1, Nyíregyháza–Győr 0-1, Szeged–Budaörs 1-0, Szolnok–Csákvár 1–1. Az élcsoport állása: 1. MTK 59, 2. Budafok 54, 3. Vasas 47.

NB I, 25. forduló:

Ferencváros–Kaposvár 4-0 (1-0), Groupama Aréna, jv.: Solymosi. Gólok: Boli (37.), Isael (58.), Blazic (73.), Varga R. (85., 92.).

Újpest–Paks 1-1 (0-0), Zalaegereszeg, jv.: Pillók. Gól: Litauszki (57.), illetve Könyves (94.).

Bp. Honvéd–Kisvárda 1-5 (0-2), Új Hidegkuti Stadion, jv.: Vad II. Gólok: Lanzafame (11-esből, 52.), illetve Sassa (43.), Lucas (44.), Rubus (62.), Cukalasz (76.), Gosztonyi (83.).

Mezőkövesd–Puskás Akadémia 0-0, Mezőkövesd, jv.: Erdős.

Debrecen–Zalaegerszeg 0-3 (0-2), Nagyerdei Stadion, jv.: Iványi. Gólok: Bobál G. (30.), Stieber (38.), Radó (87.).

Mol Fehérvár FC–Diósgyőr 1-1 (0-0), Mol Aréna Sóstó, jv.: Berke. Gólok: Nego (88.), illetve Tabaković (90.). Kiállítva: Bamgboye (68., Fehérvár).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.