Győrött lett edző a pécsi legenda

A Pécsett tíz bajnokságot nyert, az észak-amerikai WNBA-t is megjárt Iványi Dalma lett a Győr női kosárlabdacsapatának az új vezetőedzője. A sportág kiemelkedő alakja hosszú távra kötelezte el magát új munkahelyén, ahol egyelőre nem kell eredménykényszer alatt dolgoznia.

2020. 04. 29. 12:28
Ivnyi Dalma
Nis, 2019. június 29. Iványi Dalma, a magyar kosárlabda-válogatott szövetségi edzõje interjút ad az MTI munkatársának a nõi kosárlabda Európa-bajnokság szünnapján, szálláshelyükön a szerbiai Nisben 2019. június 29-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas csalódás volt az Uni Győr Mély-Út női kosárlabdacsapatának a szereplése az előző, csonkán maradt bajnoki szezonban. A klub a bajnoki döntőt célozta meg, ehhez képest, amikor a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március közepén a koronavírus-járvány miatt véget vetett a sorozatnak, a győriek mindössze a 8. helyen álltak. A csapat a szezont a szerb Miloš Pavlović irányításával kezdte meg, őt decemberben a klub utánpótlásában dolgozó bosnyák Merim Mehmedovic váltotta, de tudni lehetett, a folytatást a vezetők nem vele képzelik el.

Ma az Uni Győr bejelentette a hivatalos internetes felületein, hogy az új vezetőedző három plusz két évre aláírva a szerződését Iványi Dalma, a magyar női kosárlabda 44 éves, 134-szeres válogatott kiemelkedő alakja lett. A játéktól 2014-ben visszavonult Iványi Dalma a PVSK-val és a PINKK-kel összesen tíz bajnoki címet és 11 kupaaranyat gyűjtött, emellett kétszeres Euroliga-bronzérmes. A válogatottal egy világ- és négy Európa-bajnokságon szerepelt, és ő volt az első magyar, aki pályára lépett az észak-amerikai ligában (WNBA), ahol a Utah Starzz, a Phoenix Mercury és a San Antonio Silver Stars együttesét erősítette. Mostanáig a pécsi utánpótlásban dolgozott, és a válogatott egyik edzője is Székely Norbert szövetségi kapitány mellett.

– Amikor abbahagytam a játékot, úgy vágtam bele az edzősködésbe, hogy lehetőleg minden korosztályban kipróbálom magamat, és természetesen a gyerekeknél kezdtem – mondta a Magyar Nemzetnek Iványi Dalma. – Ez így is volt, és egy éve már motoszkált bennem, hogy lassan eljuthatok egy felnőtt csapathoz is. Füzy András, a győriek elnöke régi ismerősöm, és már két éve mondogatta, helyem lenne Győrben, de akkor még leperegtek rólam ezek a megjegyzések. Most határozottabban keresett, és ahogy mondani szokták, már találkozott a kereslet a kínálattal. Nagyon rokonszenves számomra, hogy a Győr új filozófiával képzeli el a folytatást. Nem a gyors eredmény, hanem a hosszú távú építkezés a cél, elsősorban erős magyar magot kell kialakítanom. Most egy lépést megteszünk vissza, hogy aztán nagyot ugorhassunk, és másfél-két év múlva ne csak elérjünk az élcsapatok közé, hanem tartósan ott is maradjunk.

Az M4 Sporton Füzy András azt is elárulta, hogy a Győr tanácsadóként számítana Székely Norbert munkájára is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.