Tokió jövőre, vagy ha nem, már soha többé

Ha a járvány jövőre is kitart, a tokiói olimpiát törölni fogják.

Ch. Gáll András
2020. 04. 29. 11:20
MORI, Josiro
Aggódik a főszervező Fotó: Franck Robichon Forrás: MTI / EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint ha a világjárvány jövőre is kitart, akkor a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat törölni kell. Mori határozottan kijelentette azt, amit az elmúlt napokban már mások véleményére alapozva is helyeselt. Nevezetesen, hogy jövő nyárról már semmiképpen sem lehet tovább halasztani az eredetileg 2020 nyarára tervezett tokiói olimpiát. „Ebben az esetben le kell mondanunk a rendezést” – állítja. Jositake Jokokura, a japán orvosi biztosság vezetője pedig kollégái nyilatkozataival értett egyet, miszerint hatékony ellenszer nélkül aligha tudnak biztonságosan és felelősséggel olimpiát rendezni jövőre. Hozzátette: kulcsfontosságú lesz a fertőzés világszintű mértéke, mert hiába lesz Japánban jobb a helyzet, ha külföldön tovább terjed a vírus.

Aggódik a főszervező
Fotó: Franck Robichon / MTI / EPA

Ugyanakkor az UEFA optimista állásponton van, és felkérte tagszervezeteit, hogy május 25-ig adják le a bajnokságuk újrakezdésével kapcsolatos terveiket. Aleksander Čeferin UEFA-elnök az 55 tagszövetséghez eljuttatott levelében kiemelte: azokban az országokban, ahol befejezettnek nyilvánítják a félbeszakított bajnoki idényt, május 25-ig kell megnevezniük az európai kupasorozatokba kvalifikált csapatai­kat.

Az elnök hangsúlyozta, eddig az időpontig kell beküldeni a bajnokságok folytatásának tervezett időpontjait és azok lebonyolítási formáját is. Az UEFA korábban már világosan kifejtette, hogy a körülmények és a lehetőségek figyelembevételével a tagszövetségek lehetőleg fejezzék be a bajnoki küzdelmeket, továbbá reményét fejezte ki, hogy a szintén a világjárvány miatt megszakadt európai kupasorozatokban (Bajnokok Ligája és Euró­pa-liga) is tudnak győztest hirdetni a 2019/2020-as szezonban.

Az élbajnokságok közül az angol, az olasz és a német is bejelentette, hogy a pályán szeretné befejezni a szezont, és a magyar szövetség (MLSZ) is hasonlóan foglalt állást. Rossz hír viszont, hogy Édouard Philippe francia miniszterelnök tegnap közölte, szeptember előtt semmiféle sporteseményt nem lehet rendezni az országban. Ez értelemszerűen a Ligue 1 és a Ligue 2 szezonjának végét is jelenti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.