Kitart a „legegészségesebb” futballnemzet

Fehéroroszország fittyet hány a koronavírusra. Helyesebben a maga módján hasznot próbál húzni belőle – méghozzá a sport, mindenekelőtt a labdarúgást fel-vagy kihasználva e cél érdekében. Közismert, hogy jelenleg a fehérorosz az egyetlen továbbra is működő futballbajnokság Európában, népszerűsége pedig nőttön-nő szerte a világban, egyre több országban tűzik műsorra a belarusz Visejsaja Liga (oroszul Viszsaja Liga, azaz legfelső osztály) mérkőzéseit. A hét végén – ezúttal is nézők előtt – megrendezték a harmadik fordulót, a folytatás felől mégis lehetnek kétségeink.

2020. 04. 06. 9:50
Vysheyshaya Liga - FC Dinamo Minsk v FC Torpedo-BelAZ Zhodino
A belarusz labdarúgók játszanak, amíg lehet Fotó: Vasily Fedosenko Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A vodka és a szauna megőrzi az egészséget” – Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke egy hete akasztófa­humorral intézte el a koronavírus-járványt. A vodkát és a szaunát azóta sem törzskönyvezték gyógyszerként, a volt szovjet tagköztársaság azonban továbbra is dacol a világméretű járvánnyal. Ennek csalhatatlan jeleként a hét végén megrendezték a harmadik fordulót is a labdarúgó-bajnokság első osztályában.

Immár ugyancsak világméretű érdeklődés közepette. A fehérorosz liga mérkőzéseit több országban – így például Oroszországban, Törökországban és Izraelben – műsorra tűzték, s állítólag Angliában és Spanyolországban is kacérkodnak a közvetítési jogok megvételével. Ezt nem mástól, mint a valaha élt legnépszerűbb és legjobb fehérorosz futballistától, Aljakszandr Hlebtől tudjuk. Az orosz Szport Ekszpressz meginterjúvolta az Arsenalt és a Barcelonát is megjárt egykori kiválóságot, talán annak reményében, hátha Hleb az aggályairól is beszél. Ő azonban, mintha csak állami propagandista lenne, így felelt: „Sok ország fizetett a közvetítésekért, olvastam, hogy már Törökország is, és egyre nagyobb az érdeklődés Spanyolországból és Angliából is – jelentette ki, majd nyomatékot adva szavainak hozzátette: – Köztársaságunkban, amennyire tudom, ma minden futballista egészséges. Lehet, hogy a legegészségesebb nemzet vagyunk.”

A belarusz liga népszerűsége egyfelől nyilván a futballéhség következménye, másfelől viszont kabaré tárgya. Erről árulkodik az FC Szluck esete, amelynek az elmúlt napokban csak Ausztráliában többezresre duzzadt a rajongótábora. Persze nem a csapat látványos támadójátéka okán. A klub neve angol átiratban (Slutsk) emlékeztet – különösen többes számban – a pajzán jelentésű slut szóra.

Ám nem csak a bevétel és a népszerűség, az aggodalom is növekszik Fehéroroszországban. „Nem vagyok a legjobb hangulatban – mondta Anton Matvejenka, éppen a Vicebszk játékosa. – Úgy érzem, mintha veszély közelegne. Egyre kínosabb, hogy mind többen érdeklődnek, milyen a helyzet a városban.” Amire az a magyarázat, hogy Vicebszkben hunyt el a koronavírus első áldozata Fehéroroszországban.

A belarusz labdarúgók játszanak, amíg lehet
Fotó: Reuters

A Visejsaja Ligában is szerepelnek légiósok – szerbek, izlandiak, brazilok, nigériaiak – szerte a nagyvilágból. A Ruh Breszt brazil hátvédje, Joao William egyre nyugtalanabb. „Remélem, minél hamarabb felfüggesztik a bajnokságot – mondta ki sokak óhaját. – Kissé rettegek. Játék közben elmúlik ez az érzés, de a hármas sípszó után ismét kétségek gyötörnek. Szabad ezt vállalnom?”A szurkolók sem egységesek. A Nyeman Grodno drukkerei közleményükben hiteles tájékoztatást követelnek s a bajnokság felfüggesztését sürgetik.

Vlagyimir Bazanov, a Fehérorosz Labdarúgó-szövetség elnöke, mondjuk így, halogató taktikát alkalmaz. „Nem gyakorol ránk nyomást sem a FIFA, sem az UEFA. Nincs veszélyhelyzet, ezért folytatódik a játék – szögezte le, de azért hozzátette: – Nem állítjuk, hogy befejezzük a bajnokságot, de csak akkor szakítjuk félbe, ha kritikusra fordulnak a dolgok.”

A hét végén ennek megfelelően megrendezték a harmadik fordulót. A negyedikre azonban már nem biztos, hogy sor kerül. Az utánpótlás-bajnokságokat ugyanis szombaton felfüggesztették Fehéroroszországban is. Igaz, azok nem hoznak pénzt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.