Elhunyt Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó

Csütörtök hajnalban, életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor, minden idők egyik legnagyszerűbb vízilabdázója, az egyetemes magyar sport kiemelkedő egyénisége. Tagja a sportági Hírességek Csarnokának, és egyike a vízilabdázás tíz, háromszoros olimpiai bajnokának. Családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után – írta honlapján a Magyar Vízilabda Szövetség.

Ch. Gáll András
Forrás: Facebook/Orbán Viktor, MTI2020. 06. 18. 8:09
null
Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedek Tibor játékosként háromszoros olimpiai, egyszeres világ- és Európa-bajnok, világkupa- és világligagyőztes. Magyarországon és Olaszországban is hat-hat bajnoki aranyérmet szerzett. Szövetségi kapitányként 2013-ban világbajnoki arany-, egy évre rá Európa-bajnoki ezüstéremre vezette a magyar válogatottat. Az utóbbi három évben az UVSE szakmai igazgatójaként dolgozott. Idén április 20-án jelentette be visszavonulását, és bár nem hivatkozott betegségére, nyílt titok volt, hogy hosszú ideje küzd a gyilkos kórral.

Benedek Tibor a KSI-ben kezdett vízilabdázni, az olimpiai bajnok Csapó Gábor irányította oda – akkor még kevesen gondolták, hogy később a mestert is felülmúlja. Korosztályos sikereit is a KSI-ben aratta 1980 és 1989 között, innen igazolta le az UTE. 1990-ben már meghívta a válogatottba Konrád János kapitány, az 1991-es perth-i vb-n a bronzérem volt az első nagy felnőtt sikere. A barcelonai olimpia volt az első ötkarikás játékok, amelyen szerepelt, ezt még további négy követte Pekingig, az utolsó három alkalommal aranyérmet szerzett Kemény Dénes Dream Teamjével. Közben 1997-ben Sevillában, az Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, ahogy a 2003-as barcelonai világbajnokságon is, 1994-ben az UTE-vel BEK-et nyert.

1996-tól Olaszországban profiskodott, előbb a Racing Roma, majd az INA Assitalia Roma, végül a Pro Recco csapatában. 2004-ben tért haza. 2004 és 2007 között a Domino-Honvéd játékosa volt, majd visszatért Reccóba, és visszavonulásáig, 2012-ig ott vízilabdázott, 2011-ben Euroligát nyertek. Benedeket hihetetlen tisztelet övezte a sportágban, amelynek egyik jeleként beválasztották a vízilabdázók Hírességek Csarnokába, a Hall of Fame-be.

Egy minapi beszélgetésben Daniel Ballart, a spanyolok olimpiai bajnoka úgy beszélt Tiborról, mint egy földöntúli jelenségről, akinek ő és társai a nyomába sem léphettek. És ebben az értékítéletben nem is csak Benedek játéktudása volt a legnyomósabb érv, hanem sokkal inkább emberi nagysága. Jellemző, hogy az UVSE-ben játékosai – jobbára 17-19 éves gimnazista srácok, akikre nem feltétlenül jellemző az idősebbek iránti tisztelet – úgy néztek fel edzőjükre, mint egy bálványra, és ennek magánbeszélgetésekben is lépten-nyomon bizonyságát adták.

A közelmúltban, lapunk kezdeményezésére, neves szakemberek megválasztották minden idők legjobb magyar vízilabdázóit, Benedek Tibor – hajszállal lemaradva a képzeletbeli dobogóról – Faragó Tamás, Kásás Tamás (egykori játékostársa) és Gyarmati Dezső mögött a negyedik helyen végzett. Csütörtöktől pedig megkérdőjelezhetetlen a helye a magyar sport panteonjában, ahová – ebbe a virtuális Hall of Fame-be – őt egy nappal megelőzve került be a szerdán elhunyt, szintén háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György.

Az Emmi saját halottjának tekinti Benedek Tibort

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót, aki súlyos betegség után, életének 48. évében hunyt el csütörtök hajnalban.

Az Emmi az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett rá, hogy Benedek „kiemelkedően sikeres sportpályafutása végeztével – amelyet mind Magyarországon mind Olaszországban 6-6 bajnoki aranyérem fémjelez – 2013 és 2016 között a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, az általa vezetett csapat megnyerte a barcelonai világbajnokságot”.

A minisztérium közleményében úgy fogalmazott, Benedek Tibor személyében „tragikusan fiatalon, a magyar sport és a magyar nemzet kiemelkedő alakját veszítette el”.

Benedek Tibort a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szintén a saját halottjának tekinti.

Így köszönt el a Klasszis

Benedek Tibor a klubja honlapján jelentette be korábban, hogy május elsejei dátummal visszavonul a vízilabdával kapcsolatos minden tevékenységtől.

Egy szenzációs pályafutás legemlékezetesebb pillanatai – Videó!

A lenyűgöző sportembert ismerő pályatársak, szakemberek közül sokan búcsúztak a klasszistól, az alábbi felvételek egyrészt méltó emléket állítanak neki, s egyúttal átélhetjük legnagyobb sikereit.

Orbán Viktor így emlékezett: Fekete a víz a medencében

Az ismert sportoló halálhíre az egész országot megdöbbentette, Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett róla a közösségi oldalán.

Itália is búcsúzik Benedektől

Búcsúzik a csütörtök hajnalban, három héttel a 48. születésnapja előtt elhunyt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibortól a pólósvilág. Az olasz szövetség honlapja, a Federnuoto.it szívhez szóló nekrológjának a címe: Ciao Benedek, ciao leggenda. Le condoglianze. Isten veled, Benedek, Isten veled, legenda.

Gyertyás megemlékezést tartanak este a Margitszigeten

A Magyar Vízilabda Szövetség és az UVSE csütörtök 21 órától nyilvános, gyertyás, csendes megemlékezést tart a Hajós Alfréd Sportuszoda bejárata előtt Benedek Tibor emlékére.

Faragó Tamás bízott a csodában: annyi minden várt még rá!

Bármennyire is fel voltunk készülve, hiszen tudtuk, milyen küzdelmet vív Tibor, letaglózott a halálhíre. Mivel az egész pályafutására az volt jellemző, hogy nem ismert lehetetlent, amit elhatározott, azt megvalósította. Hogy ő lesz az az orvosi csoda, aki innen is visszajön – mondta Faragó Tamás.

Megrendítően búcsúzott a nagy ellenfél Szerbiából

Alekszandar Sapics, szerb olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó érzelmes levélben köszönt el a csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibortól.

Kemény Dénes így búcsúzik: Nincs példaképem, de ő az lenne

Kemény Dénes szövetségi kapitány három olimpiai aranyérmet, egy-egy vb- és Eb-diadalt köszönhet csapatkapitányának, és természetesen ez fordítva is igaz.

Vadidegen nők borultak Csapó Gábor nyakába a halálhír hallatán

A szintén olimpiai bajnok Csapó Gábor is megrendült Benedek Tibor halálhíre hallatán. Csapó felidézte a balkezes pólós kezdő lépéseit az uszodában, s még másról is beszélt a zseniális játékossal kapcsolatban.

Felesége osztotta meg az utolsó nyilvános fotót Benedek Tiborról

Benedek Tibor első házasságából született gyermeke, a Rómában élő Ginevra a Facebook-oldalán emlékezett meg édesapjáról.

Tibor rendkívüli ember volt – Egykori klubja emlékezett

Az egyesület honlapja emlékeztetett rá, hogy a balkezes klasszis rendkívüli eredményeket ért el a csapattal abban a nyolc évben (2001 és 2004, majd 2007 és 2012 között), amit a klubnál töltött.

„A víz is mindig habzott körülötted, mert győzni akartál”

Az egykori csapattárs, Kiss Gergely szerint minden magyar ember és a világ összes vízilabdázója csak tanulhatott tőle és felnézhetett Benedek Tiborra.

Benedek Tiborra és Kárpáti Györgyre emlékezik az M4 Sport

Emlékműsorral és Benedek Tibor pályafutásának két fontos döntőjének ismétlésével emlékezik az M4 Sport a csütörtök hajnalban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.