Szabó Gabriella nem bírta kivárni a tokiói olimpiát

Bejelentette visszavonulását Szabó Gabriella háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok kajakos, az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danura gyerekkori barátnője, éveken át társa a kajakban.

2020. 06. 18. 13:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Gabriella Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak–Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke és Őze István, az Újpesti Torna Egylet klubigazgatója társaságában jelentette be, hogy befejezi a pályafutását.

A riói győzelem felejthetetlen pillanata
Fotó: MTI

London óta nem jöttek az eredmények

– Az utolsó olimpiai ciklus nem úgy sikerült, mint a korábbi három, és az én életembe drámaként köszöntött be a tokiói játékok elhalasztása. Két hónapig húztam a döntést, de végül arra jutottam: sem magammal, sem a következő évi páros társammal nem szeretném megtenni azt, hogy esetleg labilis alapokon álljak. Így végül úgy határoztam, lezárom a mögöttem lévő 25 évet – fogalmazott elcsukló hangon a sportág örökös bajnoka.

A 33 éves kiválóság nem tagadja, nehezen szánta rá magát erre a lépésre, mert nagyon szeret kajakozni. Az ősszel még nagy tervekkel igazolt az UTE-hoz, hogy ismét együtt készülhessen Kozák Danutával. Szabó Gabriella nem is akar elszakadni a kajak–kenutól, a jövőben is szeretne a sportág közelében maradni.

A MOB-ban számítanak Szabó Gabriella képességeire

– Remélem, hasznos tagja leszek a kajak–kenus családnak, mindenkinek szívesen segítek. Egyelőre még nem tudom, mire leszek alkalmas, de bízom benne, hogy előbb-utóbb megtalálom a helyemet – jegyezte meg.

Szabó Gabriella már évek óta tagja a MOB sportolói bizottságának.

– Gabi nagyon aktív és ezt nagyon szeretjük. Minden olyan képesség birtokában van, amely egy sikeres civil életre predesztinálja. Az egyik legfontosabb ilyen tulajdonsága az alázat. A MOB részéről minden segítséget meg fogunk adni neki és továbbra is számítunk rá az olimpiai mozgalomban – mondta a szervezet főtitkára, a szintén egykori kajakos, Vékássy Bálintról.

Őze István és Schmidt Gábor egy-egy virágcsokor kíséretében gratulált a sportolónak a pályafutásához és sok sikert kívántak neki a folytatáshoz.

Csapatember az egyéni sportágban

A csapathajó-specialista Szabó Gabriella a legnagyobb sikereit a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián érte el: előbbin négyesben, utóbbin pedig párosban, illetve négyesben szerzett aranyérmet – mindhárom győzelme alkalmával csapattársa volt az ötszörös olimpiai bajnok

A nagyon szoros csatában kivívott győzelem 2016-ban Rióban K–2 500 méteren:

Az ötkarikás játékokról még egy érme van, 2008-ban, Pekingben ugyancsak a kvartett tagjaként második lett. Világbajnokságokon kilencszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára és van még egy-egy ezüstje és bronza is, míg a kontinensviadalokon 9-3-1 volt a mérlege. A sikereit kizárólag párosban és négyesben aratta, jellemzően vezérevezősként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.