Hungaroringi buborékban

A hétvégén jön a 35. Formula–1-es Magyar Nagydíj, amely a körítésé­ben igencsak eltér az eddigi harmincnégytől, hiszen – miként a világbajnokság első nyolc futamából a többit – a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezik meg. A televíziós közvetítésben ettől függetlenül persze még láthatunk jó versenyt.

2020. 07. 16. 7:18
null
Még kihalt a Renault boksza, de Ocon és Ricciardo autójához van tartalék első szárny Fotó: MTI/EPA/Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványhelyzet dacára a nagyvilágban jó néhány országban engednek be szurkolókat a sporteseményekre, esetenként létszámmegkötéssel, a labdarúgó NB I végjátékára nálunk is feloldották a korlátozásokat. A Formula–1-ben nem ez a helyzet, itt maximális biztonságra törekednek, így szerepkörtől függetlenül a Hungaroring területére is csak olyan személyek léphetnek be, akiknek öt napnál nem régebbi negatív koronavírustesztjük van.

Ha valamelyik versenyző mégis elkapná a vírust, a helyére beugrik a csapat tartalék pilótája, ám egy topversenyző kiesése alapvetően befolyásolná a világbajnokság végkimenetelét. Az első nyolc nagydíj esetében pedig menet közben azért sem lehetne úgy dönteni, hogy mégis engednek be szurkolókat, mert a jogtulajdonos Liberty Media hosszú heteken keresztül zajló egyeztetések után zárt kapus versenyekre írt alá szerződéseket a rendezőkkel.

Az óvintézkedések része, hogy a csapatok csökkentett, legfeljebb 80 fős létszámmal érkeznek a versenyhelyszínekre, ahol egyfajta buborékban vannak, egymástól is elszigetelve. Kötelező a maszkviselés, a távolságtartás, mindenkit tesztelnek; s az is előírás, hogy csak a szálláshely és a pálya között lehet mozogni. Nálunk is elmaradnak a kísérőrendezvények, a fővárosi promóciók, a pilóták nem mehetnek tehát városnézésre, a futam után pedig értelemszerűen bulizni sem, ami pedig sokuknak kihagyhatatlan program volt.

Még kihalt a Renault boksza, de Ocon és Ricciardo autójához van tartalék első szárny
Fotó: MTI/EPA/Leonhard Foeger

A rajongók most hiába is próbálkoznának autogramokat szerezni kedvenceiktől vagy közös fotót készíteni velük. De az is felesleges időpazarlás, ha valaki úgy gondolja, mégis kimegy Mogyoródra és egy magaslesről megnézi a futamot, mert a pálya közelébe sem jut az útlezárások miatt.

A Hungaroringen a bokszutca mögött most puritán látványt nyújt a paddock, a csillogó-villogó emeletes motorhome-ok helyén konténerek állnak; most nincsenek VIP-vendégek sem, akiket vendégül kell látni, és a médiával való kapcsolattartás is változott. A sajtótájékoztatókat online tartják, a pilóták közelébe csak néhány kivételezett televíziós csatorna és újságíró férkőzhet – két méterre. Vasárnap a Stájer Nagydíj eredményhirdetésénél a trófeákat távirányítással juttatták el a dobogósokhoz, ami a futamgyőztes Lewis Hamiltont annyira lehangolta, ezt már túlzásnak tartva azt mondta, az is jobb lett volna, ha odadobják neki a kupát. De ne hallgassuk el, hogy mercedeses csapattársa, Valtteri Bottas jó poénnak tartotta az újítást.

Spielbergben amúgy már téma volt a Magyar Nagydíj, mert a brit sajtó egy része azzal riogatott, hogy az Európai Unión kívüli országok alkalmazottjait Magyarországon karanténba zárhatják, és a szabályokat megszegőket akár be is börtönözhetik. Hamiltonéknak ettől természetesen nem kell tarta­niuk, ám a hatszoros világbajnok azért megígérte, hogy idén nem fog mászkálni Budapesten.

Kérdőjelek

A Ferraritól az idény végén távozó négyszeres világbajnok Sebastian Vettel azt mondta a Sport1.de portálnak, hogy még semmi nem dőlt el a jövőjével kapcsolatban, és azt sem zárja ki, hogy egy év pihenőt tart. – Ami biztos: az idény végéig mindent elkövetek, hogy a Ferrarival kijöjjünk a gödörből – szögezte le a pilóta azt követően, hogy felröppent a hír, tárgyalt a Racing Point istállóval, amely jövőre az Aston Martin gyári csapataként indul az F1-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.