Ötvenkilenc év után cívisderbi a Nagyerdőn

Egy város két csapata, mégis csaknem hat évtizede már annak, hogy a DEAC és a DVSC találkozott tétmérkőzésen. Egyszerű a magyarázat: az utóbbi hatvan évben sohasem játszott egy osztályban a két gárda. Ám most, hogy kiesett a Loki, két NB II-es együttese van a cívisvárosnak. És ma délután 17.00 órai kezdettel összemérik erejüket a Nagyerdei Stadionban.

Ch. Gáll András
2020. 08. 05. 6:55
null
Összecsap a DEAC és a DVSC Forrás: labdarugas.deac.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1961. szeptember 3-án a DEAC fogadta az NB I-ből frissen kiesett DVSC-t, akkor is a Nagyerdőn, akkor is az NB II-ben – csak nem a második, hanem a hatodik fordulóban –, és akkor is a Loki volt a toronymagas favorit. Hogyisne lett volna, amikor a 17 éves Puskás Lajost is felvonultatta a vasutasgárda! A Hajdú-Bihari Napló szeptember 3-i száma így harangozta be a találkozót: „A mérkőzés várható eredményét illetően a legtöbben a DVSC győzelmére esküdöznek, vannak azonban szép számmal olyanok is, akik képesnek tartják a DEAC-ot a pontszerzésre.” A papírforma tehát fölényes Loki-sikert ígért, az addigi öt fordulóban négy győzelem és egy döntetlen volt a vasutasok mérlege 20:8-as gólaránnyal, az egyetemistáké egy győzelem, két-két döntetlen és vereség, 3:4-es negatív gólarány mellett.

És ezek után mit történt? Idézzük: „Ártatlannak tűnő DEAC-támadás gördült a pályán. Szűcs ügyes csellel elhúzta a labdát Kovács mellett, majd 14 méterről, a jobbösszekötő helyéről ballal csavart, erős lövést küldött kapura, s a labda a jobb kapufa mellett a hálóba vágódott.” Ez volt a meccs egyetlen gólja, 1:0-ra győzött a DEAC, de tavasszal, a visszavágón ugyanilyen arányban a Loki bizonyult jobbnak, megnyerte az NB II Nyugati csoportját, és visszakerült az NB I-be. Az egyetemisták pedig a nyolcadik hellyel fennállásuk legszebb eredményét könyvelték el.

– Abból a Lokiból már csak én vagyok az élők sorában – idézte fel az 59 évvel ezelőtti meccset Puskás Lajos, a később a Vasasnál hét válogatottságig jutó csatár. – Arra emlékszem, hogy Temesvári Miklós fogott, karikalábai voltak, és többször is elgurítottam „kötényben” a labdát. A harmadik ilyen eset után megfenyegetett, hogy a következőnél rosszul járok…

Annyiban tényleg rosszul járt, hogy kikapott a DVSC. Érdekes adalék, hogy Puskás Lajos lánya, Lenténé dr. Puskás Andrea a DEAC klubelnöke, és ami a 75 éves Puskás Lajost illeti, felkérték, hogy ő végezze el ma délután ötkor (Tv.: M4 Sport) a Nagyerdei Stadionban a kezdőrúgást.

Összecsap a DEAC és a DVSC
Fotó: Labdarúgás.deac.hu

A pályaválasztó tehát a DEAC, és egy ilyen kis klubnak jól jön majd a tetemes bevétel, legalább hat-hétezer nézőre számít Nyitrai Daniella sajtófőnök, ami az ezerforintos jegyárakkal számolva hat-hétmillió forintot jelentene. „Nem lesz hazai és vendég, mindenki debreceni, klubhoz való tartozás nélkül válthatnak jegyet a szurkolók. Ez nem olyan derbi, mint az Újpest és a Fradi háborúja, Debrecenben mindenki szereti egymást.” A DEAC-ban amúgy hemzsegnek a Loki-kötődésű futballisták Szabados kapustól Nagy Zoltánon, Spitzmülleren át Sigér Ákosig, aki a fradista Sigér Dávid öccse.

– Tiszteljük a DEAC-ot, de a győzelem a célunk, továbbá a visszajutás az NB I-be – összegzett lapunknak Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője.

Dombi Tibor pályaedző, a legendás szélső valamivel konkrétabb volt: – Emlékszem, a nyolcvanas évek végén volt olyan, hogy három debreceni csapat is megfordult az NB II-ben, a DMTE, a DUSE és a Kinizsi, de a DEAC-cal valóban nem volt alkalmunk összefutni – mondta az amatőr maratonista, aki ebben az évben a 3000 kilométer elérését tűzte ki célul. – Nálunk most mutatkozik be Korhut Mihály és Varga József, akik a hét végén még nem játszottak. Bevallom, engem földhöz vágott a kiesés, de szerencsére rövid volt a szünet, és a mérkőzésekbe tudunk menekülni, nincs idő a sebek nyalogatására. A Budaörs ellen is 5100 néző volt a Nagyerdei Stadionban, most még több szurkolóra és remek meccsre számítok – mondta a Loki pályaedzője, hozzátéve, hogy menet közben folyik a sok helyről toborzott csapat összeszoktatása.

És a rutinos róka pontosan tudja, hogy a győzelem a legjobb kötőanyag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.