Rasovszky Kristóf csúcsot döntött a Balaton-átúszáson

Rasovszky Kristóf győzött a 38. Lidl Balaton-átúszáson kerek 57 perces idővel. Olasz Anna a női győztes.

Ch. Gáll András
2020. 08. 01. 9:11
null
Rasovszky és Olasz, a két győztes Forrás: ch.gáll andrás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

győzött a 38. Lidl Balaton-átúszáson kerek 57 perces idővel, amivel bőven megjavította a 2016-ban, Papp Márk által felállított csúcsot. A hölgyeknél Olasz Anna volt a leggyorsabb, de ő kevéssel elmaradt Risztov Éva rekordjától.

Rasovszky és Olasz, a két győztes
Fotó: Ch.Gáll András

Már csak kint az országút mellett lehetett parkolóhelyet találni szombat reggel hétkor, amikor megérkeztünk Balatonboglárra, a 38. Lidl Balaton-átúszás célterületére. A Platán-strand környékén már nem volt szabad hely, pedig ide érkeztek be a résztvevők, mintegy tízezren – azért csak ennyien, mert Kocsis Árpád, a rendező Budapest sportiroda főnöke ennél a számnál húzta meg a határt. (Csak előzetes jelentkezés volt, szombaton a helyszínen már nem lehetett regisztrálni.)

Az idő pazar volt, a víz 27-28 fokos, minden körülmény adott volt a csúcsjavításhoz, amit Rasovszky Kristóf világ- és Európa-bajnokunk kísérelt meg veszprémi klubtársa, a remek 1500-as, Kalmár Ákos társaságában. A versenyzők – a válogatott úszók – pontban 7 óra 50 perckor vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak, és amikor 8 óra 43-kor az első úszó feje felbukkant a Platán-strand előtti vízszakaszon, már éreztük, hogy meglesz a csúcs.

És meg is lett, mert természetesen Rasovszky volt a felbukkanó fej gazdája. Még csak 56 percnél tartott, amikor már futott a térdig érő vízben, aztán már csak fel kellett futnia a vízből kivezető lépcsőn és átszaladnia a célkapu alatt, amelynek a tetején a digitális óra kereken 57,00 percet mutatott ekkor! Másfél percet javított „Raso” Papp Márk négyéves rekordján!

A két boldog győztes
Fotó: Ch. Gáll András

– Ez az első győzelmem a Balaton-átúszáson, korábban Papp Márk mindig megelőzött – mondta lapunknak a 23 éves klasszis, aki nem is tűnt különösebben fáradtnak. – Amikor megláttam a célkaput, a felépítményt, tapasztalatból tudom, hogy körülbelül ezer méter van hátra. Nagyon jó erőben voltam, és mivel észleltem, hogy a többiek lemaradtak, sejtettem, hogy jó lesz az időm. Ilyenkor már lehet nyomni, bele is húztam. A csúcsdöntés volt a célom, szerencsére az időjárás nekem kedvezett, ugyan volt egy pici hullámzás, de a Balatonon teljes szélcsendet sohasem lehet kívánni. Az előző években hullámosabb és hidegebb volt a víz, úgyhogy most minden feltétel adott volt. Sikerült.

A csúcsdöntő Rasovszky a díjjal
Fotó: ch. gáll andrás

Rasovszky mögött Molnár Ákos ért célba másodikként, de ő sajnos eltévedt a parton, nem ott mászott ki, ahol kellett volna...

A hölgyek győztese, Olasz Anna is az összesített verseny első tíz helyezettje között végzett, de kevéssel, 37 másodperccel elmaradt Risztov Éva 1:01 órás csúcsától.

– Én is most győztem először, nagyon boldog vagyok, és az sem árnyékolja be az örömömet, hogy nem tudtam megdönteni Éva rekordját – mondta Gellért Gábor tanítványa.

A versenyen Kocsis Árpád igazgató elmondása szerint 9007-en indultak.

– Ez kissé elmarad a tavalyi létszámtól, de 2019-ben nem volt koronavírus. Két hete még a négyezer résztvevővel is megelégedtem volna, aztán ahogy közeledett augusztus elseje, úgy jelentkeztek egyre többen. Roppant boldog vagyok – közölte a Budapest Sportiroda főnöke.

Gurbán Béla szenior úszó 38. alkalommal teljesítette a kihívást, ő eddig minden eseményen részt vett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.