A franciák új sztárja visszamenne oda, ahonnan kirúgták

Pierre Gasly győzelme a monzai Olasz Nagydíjon színt hozott a Formula–1-be, a nagy vesztes Lewis Hamilton az Instagram-oldalán gratulált a francia pilótának, aki előtt a világsajtó is kalapot emel.

2020. 09. 07. 16:21
GASLY, Pierre
Monza, 2020. szeptember 6. Az elsõ helyezett Pierre Gasly, az Alpha Tauri francia versenyzõje és a harmadik helyen célba ért Lance Stroll, a Racing Point kanadai versenyzõje (b-j) pezsgõvel ünnel a gyõzelmi emelvényen a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Olasz Nagydíjának eredményhirdetésén a monzai versenypályán 2020. szeptember 6-án. MTI/EPA/Pool/Mark Thompson Fotó: Mark Thompson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Olasz Nagydíj után a hatszoros világbajnok és a vb-pontversenyben jelenleg is biztosan vezető elismerte, hogy jogos volt a tíz másodperces stop and go büntetése – ami valójában harminc másodperc hátrányt jelentett neki a kényszerű bokszkiállás miatt –, és az Instagram-oldalán gratulált a Formula–1-es pályafutása első futamgyőzelmét megszerző 24 éves francia pilótának. (Hamilton az élről akkor állt ki kerékcserére, amikor biztonsági okokból tilos volt a bokszba menni, de nem vette észre a jelzést. A Mercedes versenyzője a mezőny végére került, de végül nagy hajrával a hetedik helyen végzett.)

„Először is szeretném őszintén elismerni Pierre Gasly teljesítményét, nagyon megérdemelte a győzelmet. Nehéz időszaka volt, amikor a Red Bull visszaminősítette őt, de egyre erősebb lett, és most legyőzte azt a csapatot, amelyik kidobta. Gratulálok testvér, igazán örülök neked” – írta Hamilton, utalva arra, hogy a Red Bull a 2019-es szezon közepén, a Magyar Nagydíj után, amelyen Gasly hatodikként zárt, visszaküldte a fiókcsapat Toro Rossóhoz.

Sportszerűen nyilatkozott Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is:

– Ez bizony vereség a Mercedes és a többi topcsapat számára, de győzelem a sportnak. Élvezetes futam volt, és fantasztikus volt látni a fiatalokat, akik a mezőny elején küzdöttek. Gratulálok Pierre-nek és az Alpha Taurinak, megérdemelték ezt a sikert.

Pierre Gasly, az Alpha Tauri francia versenyzőjének most különösen édes a pezsgő
Fotó: MTI/EPA/Pool/Mark Thompson

A futamgyőztes Gasly az eredményhirdetés után még ott maradt a dobogón, leült rá, hogy kiélvezze a diadal pillanatait.

 

– Nem akartam elrohanni, az ember soha nem tudhatja, hányszor élvezheti ki ezeket a momentumokat. A családomra, a barátaimra, a testvéreimre gondoltam, és mindazokra, akik támogattak engem. Ilyenkor az ember visszagondol mindenre, amin keresztülment – utalt a francia pilóta is a hányattatásaira. Megjegyezte, nagyon sajnálja, hogy a koronavírus-járvány miatt a szurkolók nem lehettek jelen a versenyen, mert azért az ünneplés velük együtt lett volna az igazi.

Kihagyhatatlan volt a kérdés, vajon visszamenne-e a Red Bullhoz?

– Készen lennék rá, de ez nem rajtam múlik, ezt nem nekem kell kezdeményeznem. Annyit mondhatok, hogy amióta visszajöttem a Toro Rossóhoz (a csapat idén váltott nevet Alpha Taurira – a szerk.), csak magamra koncentrálok, hogy az adott körülmények között a legtöbbet hozzam ki magamból – fogalmazott Gasly.

A nemzetközi sajtó kalapot emel Pierre Gasly előtt:

Franciaország, Le Figaro: „Pierre Gasly révén Franciaország visszakerült a Formula–1 csúcsára. Ki gondolta volna, hogy a franciák 2020. szeptember 6-án új F1-es futamgyőztest ünnepelhetnek? Több mint 24 évvel Olivier Panis 1996 májusában aratott monacói sikere után a fordulatokkal és feszültséggel teli Olasz Nagydíjon újra felcsendült a francia himnusz.”

Nagy-Britannia, The Guardian: „A francia Pierre Gasly, az Olasz Nagydíj győztese érzelmesen reagált, hitetlenkedve, ugyanakkor extázisban és büszkén élte át a sikert. Ezzel ellentétben Lewis Hamilton biztosnak tűnő győzelme egy pillanat alatt odalett, és ezzel mindannyian leckét kaptunk abból, hogy az autó- és motorsport olykor kegyetlen tud lenni.” Daily Mirror: „Valójában Lewis Hamilton büntetése nyitott utat a meglepetésgyőztesnek, a francia Pierre Gaslynak, aki Monzában hihetetlen diadallal ajándékozta meg a hazai környezetben versenyző Alpha Tauri csapatát.”

Spanyolország, As: „Keserédes dobogó Carlos Sainz számára. Ki gondolta volna, hogy az Olasz Nagydíjon elért második hely, pályafutása második dobogós helyezése csak félig-meddig lesz sikernek tekinthető? Monza őrült, hihetetlen versenyt hozott, a madridi pilóta zseniális volt, de 2020. szeptember 6-a az a nap lett, amikor Pierre Gasly az Alpha Taurival élete első Forma–1-es győzelmét aratta.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.