Egy poénnal egyszerre besöpört két szettet

Novak Đoković kizárásával már vasárnap eldőlt, hogy a férfiaknál idén új bajnokot avatnak az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A pénteki elődöntők előtt az is bizonyságot nyert, nem véletlenül Dominic Thiemet, Alexander Zverevet, Danyiil Medvegye­vet és Sztéfanosz Cicipaszt tartják már évek óta a négy legígéretesebb trónkövetelőnek, előbbi három ott van a legjobb négy között a US Openen.

2020. 09. 10. 22:34
Tennis: US OPEN
Danyiil Medvegyev még szettet sem vesztett eddig Fotó: USA TODAY Sports Forrás: Deutsch-USA TODAY Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi ATP-világbajnokság győztese, a New Yorkban negyedik kiemelt Cicipasz már a harmadik fordulóban elvérzett. Nem akárhogyan. 2-1 re vezetett, majd a negyedik szettben elhúzott 5:1-re a horvát Ćorić ellen, amikor érthetetlenül megtorpant. Összesen hat mérkőzéslabdája volt, de képtelen volt lezárni a meccset. Ćorićot aztán éppen Zverev állította meg a negyeddöntőben (1:6, 7:6, 7:6, 6:3).

Szerda este előbb Thiem 6:1, 6:2, ­6:4-re kiütötte az ausztrál De Mi­naurt, majd következett az orosz testvérharc. A Medvegyev–Rubljov-mérkőzésre annál találóbb ez a minősítés, hogy a lényegében egyidős (Medvegyev 1996-ban, ­Rubljov 1997-ben született) két játékos egyben jó barát is, már kisgyerekként többször játszottak egymás ellen. Ahogy a vicc is tartja, üzletben nincs barátság, a pályán nyoma sem volt testvériességnek, különösen Rubljov viselkedett ingerülten. Szó se róla, volt rá oka. Az első szett rövidítésében 5-1-re, majd 6-3-ra is vezetett, mégis alulmaradt. 6-6-nál Medvegyev kiszorított helyzetből, a háló mellett káprázatos fonák ütéssel vágta a labdát a sarokba. Rubljovnál elszakadt a cérna, az ütője bánta…

Medvegyev a találkozó után találóan jegyezte meg, ez olyan poén volt, ami egyszerre két szettet is eldöntött.

Medvegyev vigasztalja a gyerekkori barátot, Rubljovot
Fotó: Deutsch-USA TODAY Sports

Igaza volt. Mire Rubljov túltette magát az első felvonás elvesztésén, odalett a második is. S közben káromkodásért a játékvezető újra figyelmeztette. A harmadik szett ismét szorosan alakult, a feszültséget újra a higgadtabb Medve­gyev bírta jobban, és 7:6, 6:3, 7:6-ra hozta a meccset. A tavalyi döntős még játszmát sem vesztett az eddigi öt meccsén a US Openen.

A nőknél péntek éjszaka játsszák az elődöntőket. Érdekesség, hogy az egyik ágon két édesanya, Viktorija Azarenka és Serena Williams csatázott egymással. A másik párban a japán Ószaka – aki a Cincinnati-tornán BLM-tüntetést tartott – ellenfele az amerikai Brady volt.

Férfiak, negyeddöntő:

Thiem (osztrák, 2.)–De Minaur (ausztrál, 21.) 6:1, 6:2, 6:4

Medvegyev (orosz, 3.)–­Rubljov (orosz, 10.) 7:6 (8-6), 6:3, 7:6 (7-5)

Az elődöntőben: Thiem–Medvegyev, A. Zverev (német, 5.)–Carreno Busta (spanyol, 20.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.