Fucsovics nagyot küzdött, de búcsúzott a Roland Garrostól

Két szettben is rövidítés döntött, Fucsovics Márton a Roland Garros nyolcaddöntőjében a világranglista 12. helyén álló Andrej Rubljovot is kemény küzdelemre késztette, de a kulcsfontosságú pillanatokban alulmaradt, így 3-1-re (7:6, 5:7, 4:6, 6:7) kikapott az orosztól.

Magyar Nemzet
2020. 10. 05. 15:08
FUCSOVICS Márton
Fucsovics magyarországi versennyel készül a következő évre Fotó: Yoan Valat Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roland Garros második legnagyobb stadionjában, a Suzanne Lenglenban került sor és Andrej Rubljov találkozójára. A magyar teniszezőnek szép és friss emlékei voltak a helyszínről, hiszen az első fordulóban ugyanitt ejtett ki egy másik, ráadásul előzetesen esélyesebb oroszt, a negyedik helyen kiemelt Danyiil Medvegyevet. Akkor indult Fucsovics csodálatos utazása Párizsban, és ezúttal már a negyeddöntőbe jutásért teniszezett Andrej Rubljov ellen, akit korábban kettőből kétszer legyőzött.

Fucsovics szerezte a meccs első pontját egy hosszabb menet végén Rubljov outjával. A jó kezdést jó folytatást követte, a magyar játékos brékelte az orosz riválist. Sokáig meg is tartotta az előnyt, 5:3-nál jó esélye volt a szettgyőzelemre, de a kilencedik játékban Rubljov szerencsésen kezdett: Fucsovics tenyeres egyenesét fonákkal nagy nehezen visszakanalazta a pályára, és a labda a hálóról átpattant a magyar térfelére. Ezután hozta a játékot az orosz, és egyúttal megtalálta a ritmust, feljavult a teljesítménye.

Véget ért Fucsovics kalandja a Roland Garroson – Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Rubljov előbb 5:5-re egyenlített, majd 5:6-ra a vezetést is átvette, ráadásul egymás után harmadszor nyerte semmire a saját adogatását Fucsoviccsal szemben. Sorozatban 12 elveszített pont után a játszmában maradásért küzdött a magyar teniszező. A játék végén Fucsovics bejött a hálóhoz, Rubljov megpróbálta átemelni, de nem jött be neki: a magyar szó szerint lecsapta a magas labdát, és ezzel rövidítésre mentette a szettet. A folytatásban Rubljov adogatott, de Fucsovics brékelte: 7:6-ra hozta az első játszmát.

A második szett Fucsovics szervájával és maratoni játékkal kezdődött, 22 ütés után Rubljov örülhetett. A magyar nem hagyta magát, Rubljov adogatásánál egyenlített, aztán elhúzott. 4:1-re és 5:2-re is vezetett a játszmában, de az orosz talpra állt. Kb. egy percig tartó, nagyon sima játékban szépített 5:3-ra, majd amikor kereken két órája tartott a meccs, átvette a vezetést 5:6-ra. Ezúttal feltette a pontot az i-re Rubljov, nem úgy, mint az első szettben, és 5:7-re vitte a játszmát, miután Fucsovics fonákkal a hálóba ütött.

Mindenki hozta a saját adogatását a harmadik szettben 2:1-es Fucsovics-vezetésig, aztán a magyar brékelte Rubljovot. Ehhez az ellenfél kettős hibája is kellett, és a második rossz szerváját csak a székbíró megerősítése igazolta – mindenesetre így már 3:1 volt az előny. A következő játék kulcsfontosságú volt, de Fucsovics nem tudta hozni a saját adogatását, Rubljov azonnal visszabrékelte, majd lendületből hozta a szettet 4:6-ra. Ez volt az addigi legsimább, tíz játék és 47 perc kellett a döntéshez.

2-1-es Rubljov-előnynél kezdődött a negyedik játszma, amelynek az első játékában mindkét teniszező elkövetett egy kettős hibát, de végül Fucsovics nyerte a saját adogatását. Így ment ez 4:4-ig, mindenki hozta a kötelezőt, ami a magyarnak a meccsben maradáshoz szükséges volt, az orosznak viszont kevés a győzelemhez négy szett után. A kilencedik játékban, 40:40-nél Rubljov hosszút ütött, Fucsovicsból pedig óriási ordítással szakadt ki a feszültség. Utána megnyugodott, és újra hozta az adogatását. Az orosz ezután a szettben maradásért szervált. Fucsovics közel járt a brékhez: 30:0-nál három játszmalabdája volt, de Rubljov mindet hárította, és 5:5-re egyenlített.

A következő játékban Fucsovics három kifogástalan szervával kezdett: kettő ász volt, egyet pedig csak hosszan tudott visszaadni Rubljov. Máris 30:0 volt, akkor egy kettős hiba következett, de ezzel csak egy pillanatra lélegezhetett fel az orosz, aki végül a hálóba ütött, ezzel 6:5 volt a szett állása. Csakhogy ezután Rubljov sem hibázott, ő is hozta a saját adogatását, így 6:6 után megint rövidítésre került sor. Fucsovics kezdett, de az orosz elvette a szerváját jó tenyeressel, aztán hozta a sajátjait. 6-2-nél már négy meccslabdája volt Rubljovnak, az elsőt sikerült hárítani, a másodikat már nem. A rövidítést 7-3-ra, a szettet 7:6-ra, a mérkőzést 3-1-re nyerte meg a világranglista 12. helyezettje.

Nagy kár volt a második szettért, amelyben 5:2-es előnyről nem sikerült 2-0-ra elhúznia Fucsovicsnak, és alighanem ez volt a mérkőzés fordulópontja, hiszen onnantól kezdve Rubljov dominált. De a negyedik játszmában is ott volt a lehetőség az egyenlítésre és az ötödik szettre, de három játszmalabdából sem sikerült mattolni Rubljovot, aki ezzel bebizonyította, hogy nem véletlenül áll több mint ötven hellyel előrébb a világranglistán, és aki a görög Sztefanosz Cicipasszal találkozik majd a negyeddöntőben. Egy orosz ellen indult és egy orosz ellen ért véget Fucsovics összességében szép kalandja a Roland Garroson, amelyen harmadszor játszhatott nyolcaddöntőt Grand Slamen.

Top 50 és 75 millió forint

– A mai meccsen is igyekeztem azt az agresszív támadójátékot játszani, ami az utóbbi időben jellemzi a felfogásomat. Sajnos a fontos pontokat mégsem tudtam megnyerni. Szeretnék a jövőben is tovább fejlődni, az edzőimmel folytatjuk a kemény munkát – értékelte a meccset és a tornát a közösségi oldalán a magyar teniszező. A folytatáshoz erőt adhat neki, hogy a veresége dacára a jövő héttől ismét a legjobb ötven között jegyzik, s az egyest és a párost is beleszámítva összesen 213 ezer eurót (75 millió forint) keresett Párizsban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.