Hatalmas dráma, minden a feje tetejére állt az Etnán

Hétfőn meglepetésre az ecuadori Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) nyerte meg a Giro d’Italia kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, amelyen az Etnára kellett felkapaszkodni, és amelyen az összetett legnagyobb favoritjának számító Geraint Thomas (Ineos–Grenadines) a bukása után elveszítette az esélyét a végső győzelemre! Valter Attila a 49. helyen érkezett be a célba, az összetettben a 42.

2020. 10. 05. 17:34
null
Jonathan Caicedo érkezett be elsőnek a célba az Etnán Fotó: LaPresse Forrás: Facebook/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a harmadik napon kőkemény erőpróba várt a Giro d’Italia mezőnyére, Szicíliában az Enna–Etna 150 kilométeres szakasz végpontja a nevezetes vulkán volt, No persze nem a kráterhez kellett felkapaszkodni 3000 méter fölé, de az 1793 méteren levő befutó is nagyon távolinak tűnt a rajtnál. Ennában tengerszint feletti 545 méterről kellett nekivágni a távnak, és az utolsó 20 kilométer már a szintrajzon is ijesztő volt, a legmeredekebb részen 13 százalékos emelkedő (azaz 100 méteren 13 méter volt az emelkedés). Problémák éppenséggel addig is adódtak, bő harminc kilométerrel a cél előtt egy termetes kutya keveredett a versenyzők közé, komótos tempóban baktatott a felezővonalon, a farkát csóválva szemben a mezőnnyel, így azonban mindenki ki tudta kerülni. Ez volt a jobbik eset, egy megriadt eb sokkal nagyobb kalamajkát okozhatott volna.

Ám így is nagy drámát hozott a szakasz, mert a napot az összetett verseny harmadik helyéről kezdő Geraint Thomas (Ineos–Grenadiers), a 2018-as Tour de France győztese már a szakasz elején, a lassú rajt során elesett, s csak komoly fájdalmakkal tudta folytatni a szakadt mezében. Húsz kilométerrel a vége előtt aztán leszakadt a főmezőnytől, az idei Giro legnagyobb esélyesének számító brit versenyző ezzel érdemben kiszállt a versenyből! Nyolc és fél kilométerrel a vége előtt egy másik sztár, az ugyancsak brit Simon Yates (Mitchelton–Scott) váratlanul megrogyott a hegyen, minden a feje tetejére állt az Etnán! Az összetettben vezető Filippo Ganna (Ineos–Grenadiers) még Yatesnél is jobban szenvedett, de az időfutam-specialista olasz kipukkadása nem volt váratlan. Fújt a szél, eleredt, aztán zuhogott az eső, csúszott az aszfalt, a szurkolók azonban nem törődtek az elemekkel, a kerékpárosok mellett futva biztattak mindenkit, aki a közelükbe érkezett.

A szakaszt végül nem kis meglepetésre az ecuadori Jonathan Caicedo (EF) nyerte meg, aki benne volt a a rajt utáni nagy szökésben, és valamivel több mint négy óra alatt ért be a célba. A mezőny magyar indulója, (CCC) a 49. helyen végzett 7:43 perc hátránnyal, Thomas csak a 69. lett, ő 12:19 perccel maradt le a győztestől. Az esélyesek közül az olasz Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo), a dán Jakob Fuglsang (Astana) és az olasz Domenico Pozzovio (NTT) 51 másodperc, a holland Steven Kruijswijk (Jumbo–Visma) 56 másodperc lemaradással ért célba, míg Yates 4:22 perc hátránnyal tekert be. Az összetettben a portugál Joao Almeida (Deceuninck–Quick-Step) vette át a vezetést, Valter a 42.

Jonathan Caicedo érkezett be elsőnek a célba az Etnán
Fotó: Facebook/Giro d’Italia

Giro d’Italia, 3. szakasz, Enna–Etna, 150 km, hegyi befutó:

1. Jonathan Caicedo (ecuadori, EF) 4:02:33 óra

2. Giovanni Visconti (olasz, Vini Zabú–KTM) 21 másodperc hátrány

3. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Soudal) 30 mp h.

…11. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 1:03 perc hátrány

…49. Valter Attila (CCC) 7:43 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Almeida 7:44:25 óra

2. Caicedo azonos idővel

3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 37 másodperc hátrány

…42. Valter 7:58 p h.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.