Nikolics kedvéért meccs a szerbekkel, és nem a szerbek ellen

A magyar labdarúgó-válogatott, ha nem is éppen úgy, ahogy reméltük, de hozta azt, amit elvártunk tőle. 3-1-re legyőzte Bulgáriát Szófiában, s november 12-én hazai pályán, a Puskás Arénában játszik azért, hogy majd 2021 nyarán visszatérhessen ugyanoda és mégsem ugyanúgy. Az Európa-bajnoki részvételért Izland lesz az ellenfél, és nem Románia, ahogy többen gondolták – sőt szerették volna? Előbb azonban vasárnap Belgrádban, majd Oroszországban kell helytállni a Nemzetek Ligájában. Aligha bánhatjuk, hogy a szerbek is továbbjutottak csütörtök este, így ha ellenfelek leszünk is, inkább két elégedett csapat fut majd ki a Zvezda stadionjában, a híres „Marakanában”.

2020. 10. 09. 6:38
null
Sallai megy vissza Freiburgba, Nikolicsra viszont kényes meccs vár Szerbiában Fotó: Anton Uzunov Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar–román meccsen kijutni az Eb-re – nincs is annál szebb!

Lépten-nyomon találkozhattunk ezzel a véleménnyel az elmúlt napokban, sőt már 2019 novemberében, a sorsolás után, majd tavasszal is, amikor elhalasztották a pótselejtező meccseit.

Igen, nincs is annál szebb.

Románia ellen hazai pályán lemaradni az Eb-ről – nincs is annál borzasztóbb...

Románia, hiába volt már kiváló csapata a hetvenes, majd a nyolcvanas években is, egészen 1999-ig egyszer sem volt képes legyőzni a magyar válogatottat. Az akkori, bukaresti vereséggel kezdve azonban három döntetlen mellett hatszor is kikaptunk a románoktól. Biztos, hogy annyira akarnánk velük játszani?

Igaz, éppenséggel Izlanddal szemben is idézhetünk fel kínos pillanatokat. 1992-ben, hazai pályán 1-2... Emlékeznek? Knézy Jenő és a derék izlandi bálnavadászok. Azt a zakót frissiben másik kettő követte. Az új évezredben aztán mintha helyreállt volna a rend, négyszer megvertük az izlandiakat, akik azonban már nemcsak lelkesek és alázatosak, hanem megtanultak futballozni. 2016-ban az Eb-csoportkörben már mi örültünk az 1-1-nek.

Az izlandi csoda nem akar véget érni. A 2016-os Eb-siker után – Angliát kiverve a legjobb nyolcig jutottak – 2018-ban az oroszországi világbajnokságot is megjárták.

S bármily furcsa és keserű ezt kimondani, a papírforma alapján Izland a Magyarország elleni párharc esélyese, hiszen 41. a világranglistán, míg hazánk csapata csupán az 52., és az izlandi futballistákat magasabban jegyzik, mint a magyarokat, nevesebb klubokban játszanak.

Mégis inkább Románia?

Ezt most már engedjük el. Örüljünk annak, hogy kivertük Bulgáriát, vonjuk le a tanulságokat, ahogy is teszi, és készüljünk arra, hogy november 12-én Izland ellen kell nyerni.

Előbb azonban vasárnap Belgrádban lép pályára a magyar válogatott. Annak kimondottan örülhetünk, hogy csütörtökön a szerbek is továbbjutottak (a norvégok ellen), mert így ellenséges helyett inkább ünnepi hangulatra számíthatunk. Ez már csak Nikolics Nemanja miatt is jó hír.

Európa-bajnoki pótselejtező, elődöntők

A divízió:

Bulgária–Magyarország 1-3

Izland–Románia 2-1

B divízió:

Szlovákia–Írország 0-0 – 11-esekkel: 4-2

Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország 1-1 – 11-esekkel: 3-4

C divízió:

Norvégia–Szerbia 1-2 – hosszabbítás után

Skócia–Izrael 0-0 – 11-esekkel: 5-3

D divízió:

Grúzia–Fehéroroszország 1-0

Észak-Macedónia–Koszovó 2-1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.