Moszkvában ragadtak sportolóink, de ez nagyon megérte nekik

Ilyen is régen volt: két versenyszámban is érdekeltek voltunk a hét végén egy műkorcsolya és jégtánc Grand Prix-versenyen; s tudni kell, hogy ebbe a körbe meghívásos alapon alapvetően csak a világ legjobbjai nyernek bebocsátást.

Magyar Nemzet
Forrás: moksz.hu2020. 11. 22. 11:06
null
Anna Janovszkaja és Lukács Ádám számára jól sikerült a visszatérés Forrás: Intsagram/annayanovskay •
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műkorcsolyázóknál a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk kettős egyéni legjobb pontszámát megjavítva 7. hellyel debütált a világkupa-mezőnyben, míg a jégtáncosoknál a sérülés miatt egy teljes idényt kihagyni kényszerülő Janovszkaja Anna, Lukács Ádám duó 8. hellyel és ugyancsak egyéni csúccsal második Grand Prix-viadalán térhetett vissza a nemzetközi porondra Moszkvában.

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) beszámolója szerint idén a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások miatt naponta ezer főt engedtek be a moszkvai Megasport Arenába, amely évről évre több mint tízezer néző előtt ad otthont a műkorcsolyázók és jégtáncosok orosz Grand Prix-versenyének. De legalább beengedtek nézőket – jelen helyzetben ez az élmény mind a rajongóknak, mind a korcsolyázóknak felbecsülhetetlen.

Ezt hangsúlyozta páros műkorcsolyázónk, Magyar Márk is, aki partnerével, Scsetyinyina Julijával először vehetett részt Grand Prix-viadalon. Európa-bajnoki 10. helyezett kettősünk most úgy végzett az orosz indulók mögött a 7. helyen, hogy a rövid program után a kűrben is megjavította eddigi egyéni legjobbját.

– Ez azért is sikerülhetett, mert mindkét programra sokkal jobb komponenspontszámot kaptunk, mint tavaly. Az előző szezonban mindenkitől azt hallottuk, technikailag nagyon jó, amit mutatunk, de a második pontszám még messze van attól a szinttől. Sokat dolgoztunk azon, hogy javítsunk ezen, és örülünk, hogy sikerül fejlődnünk e tekintetben is – nyilatkozta Magyar Márk.

Elérte célját jégtáncban a Janovszkajka Anna, Lukács Ádám duó is, a technikai panel a két lépéssort leszámítva az összes elemét a legmagasabb, 4-es szintűre értékelte, a bírók pedig minden elemükre pozitív kiviteli értékeket adtak. Így versenyzőink több mint öt ponttal szárnyalták túl eddigi legjobb kűrpontszámukat, amelyet még a 2018-as zágrábi Golden Spin challenger viadalon értek el, és a 8. helyen fejezték be a versenyt.

Anna Janovszkaja és Lukács Ádám számára jól sikerült a visszatérés
Fotó: Intsagram/annayanovskay

– Természetesen a lépéssorokat szeretnénk magasabb szinten teljesíteni, illetve rengeteget kell dolgoznunk azon, hogy a programot a versenyen is olyan felszabadultan tudjuk előadni, mint az edzéseken, mert még mindig túl nagy a különbség a kettő között. Ezt szeretnénk minél gyorsabban lefaragni, hogy felvegyük a versenyt a legjobbakkal – mondta el Lukács Ádám.

– Hihetetlenül jólesik, hogy bár a szurkolók több mint egy éve nem láthattak minket, nem hallhattak rólunk, nem felejtettek el minket. Szeretnénk megköszönni azt a rengeteg biztatást, kedves szót, amit kapunk tőlük, és meghálálni azzal, hogy folyamatos fejlődést produkálunk, érdekes és élvezetes produkciókat mutatunk be – tette hozzá.

Jégtáncosaink a vasárnapi gálán is felléphetnek. A komplikált utazási helyzet miatt Moszkvában készülő versenyzőink a jövő heti budapesti Mikulás Kupán nem tudnak részt venni, két hét múlva viszont újra „hazai” terepen szerepelhetnek: az Orosz Kupa ötödik állomása keretében versenyen kívül visszatérnek a Megasport Arénába. A szervezők egyébként Magyar Márkékat is szívesen látták volna a gálán, ám ők vasárnap már hazarepülnek, Márk Budapestre, Julija pedig Svájcba, aki a svájci szabályok miatt augusztus óta nem tudott hazautazni.

Ahogy az borítékolható volt, a moszkvai Grand Prix-n taroltak az orosz versenyzők: a férfiaknál Mihail Koljada, a nőknél Jelizaveta Tuktamiseva, a párosoknál az Alekszandra Bojkova, Dmitrij Kozlovszkij duó, jégtáncban pedig a Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov kettős győzött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.