Újabb pilótát rúgnak ki a Formula–1-ből, meg is van az utódja

Danyiil Kvjat, a Formula–1-es Alpha Tauri orosz pilótája bevallotta, ő maga sem lát sok esélyt arra, hogy jövőre is a Red Bull fiókcsapatánál maradjon. Az utódja a 20 éves japán Cunoda Júki lesz.

2020. 11. 11. 14:30
Kvjat
Danyiiil Kvjat már kifelé száguld a Formula–1-ből Forrás: Instagram/danydk1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincsenek illúzióim, nehéz helyzetben vagyok. A Red Bullnak megvan a programja az általa kiválasztott tehetségek menedzselésére, ez mindig is így is volt, és magam sem látok okot arra, hogy ezen miattam változtassanak – idézte szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a sorsába láthatóan beletörődött Danyiil Kvjatot.

A 26 éves orosz pilóta hatodik szezonját tölti a Formula–1-ben, a Toro Rosso 2015-ben felvitte a Red Bullhoz, s itt szerzett is egy második és egy harmadik helyet. 2016-ban a negyedik futam után azonban lefokozták, visszaküldték a fiókcsapathoz, majd 2017-ben a szezon közben menesztették, 2018-ban pedig csak fejlesztőpilóta volt a Ferrarinál. 2019-ben reaktiválta a Toro Rosso, s a Német Nagydíjon harmadik lett, idén pedig az Alpha Taurira átkeresztelt istálló színeiben igyekszik pontokat gyűjteni; mérsékelt sikerrel. A legjobb eredményét éppen a legutóbbi futamon, az Emilia Romagna-i Nagydíjon érte el, az imolai pályán negyedikként intették le. Ám így csak huszonhat pontja van, miközben csapattársának, a francia Pierre Gaslynak hatvanhárom, és a 24 éves francia pilóta megnyerte az Olasz Nagydíjat.

Danyiil Kvjat már kifelé száguld a Formula–1-ből
Fotó: Instagram/danydk1

– A legutóbbi verseny csodálatos volt, és jó, ha ilyen pozitív töltetek is érik az embert. Imolában egyáltalán nem azon agyaltam, hogyan alakul a jövőm, egyszerűen csak szerettem volna valami szép eredményt elérni a magam és a csapat számára is. Mindig készen kell állni a feladatra, és szeretném, hogy majd jó szívvel emlékezzenek vissza rám – fogalmazott Kvjat, aki maga is tisztában van azzal, hogy az Alpha Taurinál nem ő a jövő embere, és a csapat fő feladata az, hogy a Red Bullnak építsen fel nyerő pilótát.

S erre már meg is van a kiszemelt személy, Cunoda Júki. A 20 éves japán pilóta múlt szerdán Imolában tesztelt a faenzai istállónál, 300 kilométert tett meg a csapat 2018-as autójával, és Franz Tost csapatfőnök nagyon elégedett volt vele. A fiatal versenyző a Red Bull Junior Team és Honda Formula Dream Project tagja, a Formula–2-es bajnokságban pedig a harmadik helyen áll a német Mick Schumacher (a hétszeres világbajnok fia) és a brit Callum Ilott mögött. S ugyan a Honda, amely a Red Bull és az Alpha Tauri motorbeszállítója, a csapatokkal kötött szerződés 2021-es lejárta után kivonul a Formula–1-ből, ez nincs hatással Cunoda Júki alkalmazására.

Cunoda Júki az imolai teszten bebizonyította, hogy nagyon gyors pilóta.

A Haas csapat már bejelentette, hogy a 2021-es szezonra egyik pilótájával, a francia Romain Grosjeannal és a dán Kevin Magnussennel sem hosszabbít szerződést, és aligha kétséges, az Alpha Taurinál ez a sors vár Danyiil Kvjatra is.

Wolff szerint Hamilton nem vonul vissza

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff nem számít arra, hogy a mostani idény végén befejezi a karrierjét. „Aláírás nélkül persze semmi nem biztos az életben, de én bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy tovább versenyez, és a folytatásban is együtt dolgozunk – mondta a 48 éves osztrák szakember a Sport Bildnek. – Szerintem nem vonul vissza, ha azonban mégis, az nagy izgalmat okoz majd a pilóták piacán.” A hatszoros világbajnok Hamilton, aki már a hét végi Török Nagydíjon bebiztosíthatja hetedik vb-címét, egyelőre nyitva hagyta a kérdést a jövőjével kapcsolatban. „Szívesen lennék itt még jövőre is, de semmi nem garantált. Sok minden érdekel az életben. Majd az idő választ ad a kérdésekre” – fogalmazott a 35 éves brit versenyző az imolai sikere után. Hamilton szerződése az év végén lejár a Mercedesnél.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.