Megtört a skót átok, brit rangadó lesz az Európa-bajnokságon

Skócia az 1998-as világbajnokság óta várt arra, hogy újra nagy világversenyen vehessen részt a labdarúgó-válogatott. A várakozásnak vége: a skótok két tizenegyespárbajt nyertek egymás után, és társrendezőként részt is vehetnek a 2021-re halasztott Európa-bajnokságon.

Magyar Nemzet
2020. 11. 13. 17:40
null
Forrás: AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este még négy Eb-hely várt gazdára. Először az észak-macedónok értek el történelmi sikert, aztán jött a magyarok szenzációs fordítása, majd a szlovákok ráadás után harcolták ki a részvételt. A szerbek és a skótok azonban ekkor még mindig a pályán voltak Belgrádban: a tizenegyespárbajra készültek.

A skótok úgy, hogy jó fél órával korábban már nagyon közel érezték magukat a sikerhez, a rendes játékidő kilencvenedik percében azonban Luka Jovics válaszolt Ryan Christie találatára, kiharcolva ezzel a hosszabbítást. Skócia úgy érezhette, hogy az átok ismét utoléri: Európa-bajnokságon 1996-ban, világbajnokságon 1998-ban jártak utoljára.

A kétszer tizenöt perc nem hozott gólt, a tizenegyesek során viszont pontosan céloztak a játékosok, egészen 5-4-es skót vezetésig, amikor David Marshall kivédte Alekszandar Mitrovics lövését: Skócia az új évezredben először nagy világversenyen vehet részt. Hogy a kapusnak mennyire hideg volt a feje, azt jól mutatja, hogy a védés után még a játékvezetőkkel értekezett, hogy nem mozdult-e el túl korán a gólvonalról, miközben a csapattársai már rohantak felé, hogy maguk alá temessék.

– A játékvezető figyelmeztetett, hogy a VAR-szobában még zajlik az ellenőrzés. Szerencsére megjött a döntés, mielőtt hozzám értek a társak. Ha az ember már 22 évet várt, akkor négy-öt másodpercen igazán nem múlik semmi – mondta a kapus, aki már a rájátszás elődöntőjében is hős volt. Akkor Izraelt győzte le tizenegyespárbajban a skót válogatott, hogy pályára léphessen az Eb-részvételért Szerbiában, a két párbajban pedig Skócia mind a tíz lövéséből gólt ért el.

– Egy-két játékos örömkönnyekben tört ki, azt hiszem, ez megmutatja, mennyit jelent nekünk ez a siker. Bevallom, Marshall döntő védésénél kissé nekem is fátyolos lett a szemem – árulta el a siker után a skótok szövetségi kapitánya, Steve Clarke.

Skócia a visszatérés alkalmával ráadásul társrendező lesz: Glasgow-ban, a Hampden Parkban játszhat Csehország és Horvátország ellen, míg az Anglia elleni brit rangadót a londoni Wembley-ben vívja a skót csapat – csakúgy, mint legutóbbi Eb-részvétele alkalmával, 1996-ban.

– Igazán kár lett volna, ha a Hampden Parkban Skócia nélkül rendeztek volna Eb-meccseket. Remélhetőleg addigra jobban kontroll alá vonjuk a világjárványt – fogalmazott meg számunkra is nagyon érthető gondolatokat a skót szakember.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.