Sárral és hideggel dacol a sikerekért Vas Blanka

Vas Blanka három különböző kerékpáros szakágban is magyar bajnok. A tizenkilenc éves kerekes az aktuális terepkerékpár-idényben a nemzetközi élmezőnyben is megvetette a lábát.

2021. 01. 21. 6:51
© Katona Tibor
20200816 Zalaegerszeg Restart MTB XCO nemzeti bajnokság Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap Képen: Vas Kata Blanka Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét végén rendezik a terepkerékpáros világkupa-sorozat utolsó állomását Overijsében, majd egy héttel később szintén Belgiumban, Ostendben zajlik a világbajnokság. Az idegen eredetű elnevezés magyarításaként ciklo­krossznak is nevezett szakág elsősorban Hollandiában és Belgiumban népszerű, az aktuális idényben viszont stabil teljesítményével a magyar Vas Blanka is felhívta magára a figyelmet. A tizenkilenc éves kerekes négy nemzetközi versenyt is nyert az elmúlt két hónapban, legrangosabb győzelmét a hagyományos szilveszteri viadalon aratta Bredenében. Ugyanitt a férfiversenyt az uralkodó világbajnok, a holland Mathieu van der Poel nyerte, aki tavaly országúton is kiemelkedő eredményeket ért el, többek között megnyerte a legendás egynapost, a flandriai körversenyt.

– A szezon előtt az volt a cél, hogy legalább egy versenyen dobogóra álljak Belgiumban, néhányszor a legjobb öt és stabilan a legjobb tíz között végezzek. Nagyon örültem, hogy az előző év utolsó versenyén, Bredenében a győzelem is összejött – mondta Blanka, aki tehát még saját elvárásait is túlteljesítette.

A terepkerékpár-versenyek saras pályán zajlanak, a kijelölt kört a kerekesek szűk egy óra alatt többször teljesítik. Egyes rövid szakaszokon a kerékpárt a vállukra veszik és futnak vele, mielőtt újra nyeregbe pattannak. A verseny végére mindent és mindenkit sár borít, ez pedig az őszi–téli versenyidőszak időjárásával kombinálva kifejezetten kellemetlen lehet.

– Belgiumban nem szokott fagyni, de azért volt egy világkupaverseny Dendermondéban, ahol nagyon sok eső esett. Rendkívül saras volt a pálya, alig lehetett rajta biciklizni, emellett nagyon hideg is volt. Tíz perccel lerövidítették a versenyt, de ott tényleg szétfagytam a végére. Szerencsére nagyjából minden versenyzőnek van lakóbusza, ahol a verseny után egyből megfürödhet, csak a pályán töltött negyvenöt percet kell kibírni.

Vas Blanka januárban megnyerte a magyar bajnokságot, majd spanyolországi edzőtáborral készült a terepidény utolsó két feladatára. A világkupa-sorozatban kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően három holland versenyző mögött a negyedik helyen áll a záró verseny előtt, az U23-asok különversenyét pedig vezeti. A világbajnokságon a tavaly nyert ezüstéremhez képest már csak a győzelemmel javíthat az U23-as mezőnyben.

– A világkupában a negyedik helyem még nincs biztonságban, az ötödik csak néhány ponttal áll mögöttem. U23-ban nagyobb az előnyöm a második helyezett előtt. Remélem, meg tudom tartani ezeket a helyeket, és ki tudom hozni a legjobbat magamból az utolsó állomáson. Ugyanez a célom a világbajnokságon is. Persze szeretnék idén már aranyérmet nyerni, de ha erre rágörcsölök, az nagyon rosszul is elsülhet, inkább nem helyezek magamra túlságosan nagy nyomást.

Vas Blanka az olimpiát hegyikerékpárban célozza meg
Fotó: Katona Tibor

A terepkerékpár ugyan nem olimpiai szakág, de Blanka tervei között szerepel a tokiói részvétel. A sokoldalú versenyző az ötkarikás programban egyaránt megtalálható országúti mezőnyversenynek és a hegyikerékpárnak is uralkodó országos bajnoka. Utóbbi versenyszámban Magyarországnak egy kvótája van. Az ezért zajló küzdelemben Blanka magyar bajnokként jó pozíciót foglal el, de az indulási lehetőségért idén még további válogatóversenyeken kell jól szerepelnie. Hosszabb távon viszont más tervei vannak.

– A terepkerékpárt mindenképp szeretném megtartani, a hegyi és az országúti versenyek viszont ütik egymást a versenynaptárban. Az olimpia után inkább az országúti szakágra feküdnék rá, hegyikerékpárban pedig csak akkor indulnék, ha időm és kedvem van hozzá. Persze ezek csak az aktuális tervek, később mindez még változhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.