Dobogós hely dukál a tavasszal elkészülő arénához Sepsiszentgyörgyön

Fennállása legígéretesebb tavasza elé néz a Sepsi OSK – és ezt már nyíltan vállalja is. Székelyföld emblematikus labdarúgócsapata a román Liga1 negyedik helyezettjeként folytatta tegnap a bajnokságot, és immár nem csak a felsőházi rájátszás mezőnyébe kerülés a cél.

2021. 01. 12. 20:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyből rangadóval, a második helyezett Universitatea Craiova elleni idegenbeli mérkőzéssel kezdte az alapszakasz visszavágóival szokatlanul korán megkezdődött évet a Sepsi OSK. A rajt jól sikerült, a Sepsiszentgyörgy 0-0-s döntetlent játszott Olténia jó hírnevű együttese ellen.

Ez a meccs is azt mutatja, a háromszéki csapat terveit ne soroljuk pusztán az újévi fogadkozások kategóriájába. A Sepsi OSK története negyedik idényét tapossa a román első osztályban, s a bajnoki dobogó megszerzését sem tartják elképzelhetetlennek a Diószegi László vállalkozó által vezetett klubban.

A csapat eredményessége mellett legalább ilyen fontos, hogy Sepsiszentgyörgy határában immár szerkezetkész állapotban magasodik a magyarországi finanszírozásban készülő, nyolcezer néző és európai kupaküzdelmek befogadására is alkalmas aréna, javában zajlanak a belső munkálatok, és már a játékteret is készítik. Bár az aréna a tervek szerint már május végére elkészül, az átadásról meglehetősen tág időintervallumban gondolkodik a klubelnök. Diószegi szerint mindenekelőtt a koronavírus-járvány alakulásán múlik, hogy június 10. és szeptember első napjai között mikor harsan fel az első sípszó a stadionban, amely nemcsak a kor minden igényét kielégítő létesítmény lesz, hanem a bejárati oldal Kós Károly-i stíluselemei révén látványként is karakteresnek ígérkezik.

– Addig nem akarunk beköltözni, amíg a szurkolóink vissza nem térhetnek – mondja Diószegi László. – Remélhetőleg a tavasz folyamán megszülethetnek a megfelelő döntések, még időben ahhoz, hogy rangos futballeseményt is szervezhessünk az esemény köré.

A hangulatnak természetesen az tenne igazán jót, ha a Leontin Grozavu által irányított csapat valóra váltaná a klubelnök álmát. Azt már nyíltan vállalják, hogy az alapszakasz után az első hat helyezettet tömörítő felsőházi rájátszásba kerülés a cél, Diószegi azonban a dobogós helyezés elérését sem tartja lehetetlennek. A Sepsi OSK az ősz folyamán 15 meccsen hét győzelemmel, hat döntetlennel és mindössze két vereséggel 27 pontot gyűjtött, a listavezető FCSB-től csupán hét ponttal van lemaradva. A stabil teljesítményt a 33 fős, kiegyensúlyozott játékoskeret és a járvánnyal eredményesen dacoló belső fegyelem egyaránt elősegítette, hiszen a vírus miatt csupán négy játékosát volt kénytelen nélkülözni ideig-óráig, és játékmestere, Fülöp István súlyos sérülését is képes volt ellensúlyozni.

Ennek ellenére várhatók változások a tegnapi bajnoki rajttal egy időben elkezdődött átigazolási időszakban. A Sepsi egyrészt elköszönni készül néhány, kevesebb lehetőséghez jutó játékostól, másrészt igyekszik valós erősítésekkel elősegíteni a hangzatos célok elérését. A Puskás Akadémiától egyelőre kölcsönbe érkező, háromszéki származású Tamás Nándortól elsősorban a román bajnokság előírásának hosszabb távú minőségi teljesítését reméli a klub, miszerint két U21-es futballistának kell a kezdőcsapatban helyt kapnia. A szomszédvárból, a másodosztályú FC Csíkszeredából szerződtetett középpályás, a 24 éves spanyol Eder González Tortella az azonnali erősítések kategóriájába sorolható. További tárgyalások zajlanak három-négy meghatározó tudású futballistával, akikkel biztosítható lenne valamennyi csapatrész megerősítése.

Az idei bajnoki rajt igazi tűzpróbának ígérkezik, hiszen a craiovai kiszállás után január 19-én a címvédő, jelenleg harmadik helyezett Kolozsvári CFR látogat a Sepsi OSK-hoz. A román bajnokság másik, részben magyar identitású csapata, az aradi UTA 17 ponttal a 16 csapatos mezőny kilencedik helyén várja a folytatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.