Danyi nem itat vért a játékosokkal, és félreteszi a büszkeségét

Átmeneti állapot, nevezhetjük kényszerhelyzetnek. A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Elek Gábor az elmúlt héten pozitív koronavírustesztet produkált, így határozatlan ideig a sikertelen Eb-szereplés után, januárban edzővé lefokozott korábbi társkapitány, Danyi Gábor irányításával készül a csapat a pénteken kezdődő olimpiai selejtezőtornára. A Győrrel tavalyelőtt Bajnokok Ligáját nyert szakember tisztában van vele, hogy a mandátuma korlátozott; amint Elek Gábor vírustesztje negatív lesz, visszatér a csapathoz, és akkor Danyi zokszó nélkül hátrébb lép egyet.

2021. 03. 17. 7:46
null
Danyi Gábor (balra) a főnök, Elek Gábor visszatérésére még várni kell Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában készül a női kézilabda-válogatott a pénteken kezdődő olimpiai selejtezőtornára. A múlt hét szerdán kiderült, hogy Elek Gábor szövetségi kapitány, egyben a Ferencváros edzője pozitív koronavírustesztje miatt nem hagyhatja el az otthonát. Elek távollétében játszotta le a Ferencváros a Buducsnoszt Podgorica elleni, kieséssel végződött BL-nyolcaddöntő visszavágót, és a kapitány nélkül kezdődött a válogatott edzőtábora az olimpiai selejtező helyszínén, Győrben.

Elek hiányában egyelőre a korábbi társkapitány, a Győri Audi ETO-val 2019-ben, hibátlan teljesítménnyel Bajnokok Ligáját nyert Danyi Gábor irányítja a válogatott felkészülését.

Győrben nyárig számítanak a munkájára, utána Siófokon folytatja
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Danyi – ahogy a decemberi Európa-bajnokságon – mindent egyeztet a kollégájával, és nem csinál hiúsági kérdést abból, hogy a januári lefokozása után – átmenetileg – előrébb lépett.

– Szeretem a kihívásokat, nem menekülök a problémák elől, igyekszem megoldani azokat. Gáborral napi kapcsolatban vagyunk, egyeztetjük a szakmai kérdéseket. Csütörtöktől buborékba költözünk, remélem, akkorra már ő is csatlakozhat hozzánk. Félreteszem a büszkeségemet, ugyanúgy kiveszem a részem a munkából, mintha mi sem történt volna januárban, és nem fokoztak volna le. A maximumot fogjuk nyújtani, ezt ígérhetem a magam és a stáb tagjai nevében – mondta lapunknak az 56 éves szakember.

Danyi Gábor (balra) az ideiglenes főnök, Elek Gábor visszatérésére még várni kell
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A válogatott 19 fős keretéből 11 ferencvárosi játékos, az „ő nyelvükön” az FTC klubedzőjeként is tevékenykedő Elek Gábor jobban ért. – Láttam rajtuk, hogy nagyon megviselte őket a kiesés, de ez már a múlté. Most csak a válogatottra szabad összpontosítaniuk. Minden mást félre kell tenni, az olimpia a tét – jegyezte meg Danyi Gábor.

Az orosz, szerb, magyar, kazah négyesből a két továbbjutó helyre az orosz válogatott pályázik a legnagyobb eséllyel. A szerb és a magyar csapat szombat este kulcsfontosságú meccset játszik majd a továbbjutásért. Ljubomir Obradovics szerb szövetségi kapitányt a talpára ejtették: a selejtező közeledtével látványosan emeli a tétet a hangzatos nyilatkozataival, talán épp a téthelyzetben többször bizonytalan, görcsös magyarok elleni kommunikációs ütközet részeként teszi ezt. Danyi ennek nem tulajdonít nagy jelentőséget, ő nem akar „vért itatni” a játékosaival, másképp motiválja őket.

– A szerbek másképp szocializálódtak, mint mi. Ők hangzatos kijelentésekkel igyekeznek belehergelni magukat a győzelembe. Mi másképp dolgozunk, nem mondjuk el mindennap a játékosoknak, hogy élet vagy halál kérdése a továbbjutás, és nem jelentjük ki, hogy mi kétszer annyi vért iszunk, mint ők. Másképp működünk, normális kommunikációval próbáljuk ébren tartani a játékosok motivációs szintjét. És még valami: a legutóbbi mérkőzésen, a decemberi Európa-bajnokságon mi nyertünk ellenük 12 góllal. Remélem, erre a sikerélményre emlékeznek a játékosaink – fogalmazott a beugró kapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.