Hamiltont a „főbika”, Vettelt a balszerencse kergeti

Max Verstappen sikerével ért véget vasárnap a Formula–1 idény eleji kollektív tesztje. Sebastian Vettel autója a zárónapon is elromlott, Lewis Hamilton pedig ezúttal is jócskán lemaradt az élmenők legjobb köridejeitől. Hogy ez csak altatás-e, vagy valóban megtörhet-e az elmúlt évek nyomasztó Mercedes uralma, arról két hét múlva tisztább lesz a kép, amikor – szintén Bahreinben – elrajtol az új szezon.

Magyar Nemzet
2021. 03. 15. 9:37
null
Forrás: facebook.com/AstonMartinF1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ott kezdte az új idényt, ahol az előzőt abbahagyta. A Red Bull holland pilótája tavaly magabiztosan húzta be a szezonzáró Abu Dzabi Nagydíjat, idén pedig az évadnyitó tesztelésen magaslott ki a mezőnyből, megnyerte a pénteki és vasárnapi gyakorlást is, és ellenfelei közül ő autózott egyedül 1:29 alatti időt a bahreini hétvége során.

Érthető, hogy a holland sikeresnek ítéli a felkészülési időszakot.

– Egyértelmű, hogy ez volt pályafutásom eddigi legjobb előszezonja, de ez nem garancia a jövőbeli sikerre. Meg kell várnunk az első futamot, hogy kiderüljön, hol tartunk a többiekhez képest. Nagyon várom már az idénynyitót, bár gondolom, mindenki így van ezzel. Én érdekesebbnek látok egy versenyhétvégét, mint a tesztelést. De természetesen szükségünk van a tesztekre is, hogy jobban megismerjük az kocsinkat – vélekedett Verstappen.

Alighanem Carlos Sainz (Ferrari) és Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) is epekedve várja a Bahreini Nagydíjat, ugyanis már a teszt során lezajlott köztük az év első csatározása:

A hétszeres világbajnok és egyben címvédő is kötelező rosszként tekint a tesztelési időszakra, és örül, hogy végre maga mögött tudhatja azt. Talán ez volt az oka dekoncentráltságának is, amely miatt szombaton a kavicságyba ragadt, vasárnap pedig megpördült. Ráadásul, a máskor oly megbízható Mercedes sokat küszködött a felkészülés során, az autó sorozatos meghibásodásainak következtében a német istálló teljesítette a legkevesebb mért kört az elmúlt napokban.

– Minden – válaszolta a zárónapon ötödik helyen végzett Hamilton, amikor arról kérdezték, mi volt a Mercedes szenvedésének oka a tesztelés során. – Nem nevezném szenvedésnek, csak nem vagyunk elég gyorsak. Örülök, hogy befejeződött, mert sohasem szerettem igazán a tesztidőszakot. Én imádom a versenyzést, bár igaz, hogy néhány extra nap jól jöhetett volna még. Talán ez az egyetlen alkalom, amikor több napot kértem volna még. Sok munkánk van még, nehéz lesz – jelentette ki a címvédő.

A német istállóhoz hasonlóan az Aston Martinnak is lesz min dolgoznia a Bahreini Nagydíj előtti két hétben, ugyanis Sebastian Vettel a teszt harmadik napját is idő előtt fejezte be, ezúttal a turbónyomással akadtak problémái az autójának. A szombaton teljesített tíz körhöz képest előrelépést jelentett a vasárnap megtett 56 mért kör, de még ezzel is messze elmaradt a nap legszorgalmasabb pilótájától, a 165 kört teljesített Kimi Räikkönentől.

– Mindennek ellenére ez egy produktív nap volt. Sok kört megtettem, jobban megismertem az autót, ami hasznos, és élveztem a dolgot – magyarázta Vettel. – Sajnos nem tudtunk mindent véghezvinni, amit akartunk, de az első futam előtt minden pilótának csak rövid idő állt rendelkezésére a tesztelésre. Lesz még bőven munkánk, ahogy a többieknek is, hogy jobban megismerjék az autóikat, gumiabroncsokat – tette hozzá a német, aki a 17. helyen végzett a zárónapon, csupán csapattársát, Lance Strollt sikerült megelőznie.

A végeredmény:

 

Az ismerkedés azonban már csak a pályán kívül folytatódhat, hiszen az aszfaltra legközelebb március 26-án hajthat ki a mezőny, amikor Bahreinben kezdetét veszi a szezon első versenyhétvégéje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.