Főszerepben a játékvezetők, Pintér reméli, nem kap infarktust

A labdarúgó NB I szombati játéknapján két meccset játszottak, és mindkettőn téma volt a játékvezető tevékenysége. A Paks és a Mezőkövesd találkozóján a két vezetőedző is bűnhődött, Bognár György piros, Pintér Attila sárga lapot kapott, a Puskás Akadémia és az Újpest mérkőzésén pedig egy oktalanul megadott tizenegyes borzolta a kedélyeket.

2021. 03. 07. 11:39
null
Pintér Attila reméli, nem kap infarktust a kispadon Fotó: Földi Imre Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sohasem jó, ha egy meccsen a játékvezetők főszereplővé válnak. Az utóbbi napokban mégis sok szó esett róluk, elsősorban a paksi vezetőedző, elhíresült nyilatkozata miatt. Ő ugyanis szerda este, csapatának a fehérvári 2-2-es döntetlenje után ezt találta mondani:

– Nézd, nem akarok nyilatkozni már a játékvezetésről, mert unalmas. Ez egy olyan, kontroll nélküli, belterjes világ, amivel kár szembeszállni. Tehát én azt gondolom, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve.

A Magyar Nemzet is megírta, hogy Bognár György ezt követően úgy döntött, többé nem beszél a játékvezetésről, ám az élet mégis rákényszerítette. A Paks szombaton a Mezőkövesdet fogadta, és kétszer egyenlítve, nagy nehezen tartott otthon egy pontot, a végeredmény ismét 2-2 lett. A mérkőzés feszültségére jellemző, hogy a hosszabbítás perceiben egy nyilvánvaló játékvezetői tévedés után Bognár György előbb sárga, majd piros lapot is kapott, a kövesdiek vezetőedzője, Pintér Attila pedig még jól járt egy perccel korábban, mert őt csak sárga lappal intette nagyobb higgadtságra Pintér Csaba játékvezető. Mindez természetesen szóba került a találkozót követő sajtótájékoztatón is.

– Próbáltunk fegyelmezettek lenni az egész meccsen, addig a szituációig sikerült is, ami az orrunk előtt történt, és nem értettünk vele egyet – intézte el röviden az esetet Bognár György, aki a piros miatt várhatóan eltiltást kap az MLSZ fegyelmi bizottságától.

 

Pintér Attila reméli, nem kap infarktust a kispadon
Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

 

Pintér Attila más megvilágításba helyezte a történteket:

– Mind a két csapat nyerni akart, felfokozott volt a hangulat. A játékvezetők tizedmásodpercek alatt hoznak döntést, aztán kiderül, hogy jól döntöttek-e vagy sem. Nehéz a feladatuk nekik is, ahogy nekünk is. Mindenki azért dolgozik, hogy a magyar labdarúgás minél jobb legyen, ehhez partnereknek kell lennünk. Nekem senkivel nincs semmi bajom, egyszerűen ilyen a vérmérsékletünk, remélem, nem fogunk szívinfarktust kapni.

A szombati játéknap másik mérkőzésén, a 2-1-es hazai győzelemmel véget érő Puskás Akadémia–Újpest találkozón Farkas Ádám kapott a kívántnál nagyobb figyelmet a játékvezetők közül. Az 5. percben Branko Pauljevics Kiss Tamás megtaposásáért piros lap helyett csak sárgát kapott, erről Hornyák Zsoltnak, a felcsútiak vezetőedzőjének ez volt a véleménye:

– Nem szoktam közvetlen kritikát megfogalmazni a játékvezetőkkel szemben, mert kiállítanak, vagy rám szólnak. Távol voltam az esettől, de onnan úgy láttam, elég komoly belépő volt. Nem reklamáltam a pirosat, úgy gondolom, nem volt annyira befolyásoló tényező, hogy több figyelmet kellett volna rá fordítanom. Inkább azt a szituációt kérdeztem meg a negyedik bírótól, amikor úgy éreztem, hogy a labda áthaladt a gólvonalon, de azt is kulturált formában. Nem akarok beleszólni a dolgukba.

 

Ennél is nagyobb és nyilvánvalóbb tévedés volt, hogy Farkas Ádám olyan eset után adott tizenegyeset a hazai csapat javára, amelynél nem történt szabálytalanság. Emellett nem is mehetett el szó nélkül Michael Oenning, az újpestiek mestere:

– Visszanéztem az esetet a meccs után, és egyértelműen nem volt jogos a tizenegyes. Száz százalékig meg vagyok győződve erről. Szeretném hangsúlyozni, hogy maximális tisztelettel viseltetek a játékvezetők iránt, tisztában vagyok azzal, hogy nekik sem könnyű a munkájuk, nagyon sok mindennel kell egyszerre törődniük. Tizenegy mérkőzés óta vezetem az Újpestet, ezalatt háromszor ítéltek ellenünk tizenegyest. Mivel még nincs videobíró, az ítéletet nem lehetett megfellebbezni, semmiféle ellenőrzés nincs a bírói döntések felett. Amit viszont furcsállok, hogy ott vannak a vonalbírók, akik igencsak közel állnak a tizenhatoshoz. A Bajnokok Ligájában is igénybe veszik az ő segítségüket, észrevételeiket. Nem értem, miért nem hagyatkoznak rájuk is, vagy ők miért nem veszik észre, ami a tizenhatoson belül történik. Nem mondanám, hogy ezt könnyen fel lehet dolgozni. Jó lenne, ha a játékvezetők jobban koncentrálnának arra, ami a tizenhatoson belül történik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.