Hamiltonék előtt a pályán: magyar tehetség került a Formula–3-ba

Magyar indulója is lesz a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Formula–3-as bajnokságának a 2021-es idényében: a húszéves Tóth László a nagy hagyományokkal rendelkező Campos Racing-istállónál folytatja pályafutását. A spanyol csapat a pilótával egy évre szóló szerződést kötött, amely opcionálisan további egy évvel meghosszabbítható.

Magyar Nemzet
2021. 03. 24. 11:28
null
Tóth László Forrás: Tóth László Média/Campos Racing
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth László a 2019-es FIA Motorsport Games elnevezésű autósport olimpián vált ismertebbé itthon, miután Vallelungában a magyar küldöttség legjobb eredményét érte el a Formula–4-esek között egy negyedik és egy hetedik hellyel. Tóth gokartozással kezdte a pályafutását, majd Formula–4-re váltott, és indult a kategória olasz, spanyol, valamint német nemzeti bajnokságában is, tavaly pedig a Formula Renault Európa-kupában versenyzett. Az idény végén a Campos Racing két tesztelési lehetőséget ajánlott fel neki, ezeket követően pedig megállapodás született a 2021-es F3-as indulásról.

Tóth László szerződése egyelőre egy évre szól
Fotó: Tóth László Média/Campos Racing

– Öröm és megtiszteltetés, hogy egy ilyen nagy múltú istállónál folytathatom a versenyzői pályafutásomat, amelyben az eddigiekhez hasonlóan szeretnék lépésről lépésre haladni. Ez lesz az első F3-as szezonom, természetesen az elsődleges cél a folyamatos tanulás, és a lehető legtöbb tapasztalat megszerzése – mondta el Tóth László.

A Campos Racing számára tragikusan indult az idei esztendő, az istállót alapító-elnök, Adrián Campos ugyanis január 27-én, 60 éves korában váratlanul elhunyt.

– Óriási veszteség ez, nyilvánvalóan elsősorban nekem, miután az édesapámat veszítettem el – nyilatkozta nyilatkozta Adrián Campos Jr. – A csapatnál mindenkit megviselt, ami történt, de most már előre kell tekintenünk és tovább kell vinnünk édesapám örökségét. Pontosan tudjuk, hogy mi mindent szeretett volna még megvalósítani az autóversenyzésben, az utolsó pillanatig a következő idényen dolgozott. Úgy gondolom, hogy a csapatnál mindenki motiváltabb, mint valaha, és biztos vagyok abban, hogy Tóth Lászlóval, Lorenzo Colombóval és Amaury Cordeellal együtt az egész csapat igyekszik majd büszkévé tenni az édesapámat, akárhonnan is figyel minket.

A versenynaptár szerint az F3-as idény május 7-én kezdődik a Barcelona közelében elhelyezkedő Circuit de Catalunyán, majd júniusban Franciaország, júliusban Ausztria, augusztusban pedig Mogyoród és a Hungaroring következik. Ezután – még augusztusban – a belga Spa-Francorchamps, szeptemberben pedig a hollandiai Zandvoort lesz a következő állomás, s a bajnokság az Egyesült Államokban, a texasi Austinban zárul október 22–24-én. A sorozat versenyeit minden helyszínen a Formula–1-es világbajnokság egyes fordulóinak betétfutamaiként rendezik meg, és Fernando Alonso csatái előtt. A versenyhétvégéken három futamot teljesítenek majd a versenyzők, ezek mindegyike negyvenperces lesz, kettőre a versenyhétvégék szombati, egyre pedig a vasárnapi napokon kerül majd sor. A vb során így összesen 21 futamot teljesít a mezőny.

A magyar pilótát a Hungaroringen is láthatjuk a „nagyok” előtt
Fotó: Tóth László Média/Campos Racing

A magyar versenyzők közül legutóbb Kiss Pál Tamás jutott el a Forma–3-as kategóriáig – 2011-ben és 2012-ben még GP3-nak hívták a sorozatot –, előtte pedig a máig egyetlen magyar Formula–1-es pilóta, Baumgartner Zsolt szerepelt ebben a géposztályban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.