Hivatalos: jönnek a sprintfutamok, amelyeken nem babra megy a játék

A Formula–1 Bizottsága legutóbbi ülésén egyhangúlag megszavazta a sprintfutamok tervezetét. Három versenyhelyszínen tesztelik idén az új lebonyolítást.

Magyar Nemzet
2021. 04. 26. 19:51
sprintfutamok
Silverstone lehet az egyik teszthelyszín Fotó: MTI/EPA/Pool/Andrew Boyers
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az előző idényben is tárgyaltak a sprintfutamokról, akkor azonban még a Mercedes ellene volt a javaslatnak. Azóta viszont sikerült meggyőzni a németeket, és a Formula–1 Bizottságának legutóbbi ülésén már senkinek sem volt ellenvetése az új lebonyolítással kapcsolatban.

A várakozásoknak megfelelően három versenyhelyszínen láthatunk sprintfutamokat. Ugyan a Formula–1 honlapján egyelőre nem nevezték meg, mely pályákon próbálják ki a rövid versenyeket, de a korábbi hírek alapján kontinensünkön Silverstone és Monza lehet a két befutó, Európán kívül pedig Interlagosban tesztelhetik az új formátumot (ha egyáltalán megtartják a brazil futamot, melynek megrendezése kapcsán sok a kérdőjel).

A „különleges” versenyhétvégék is a péntek délelőtti, hatvanperces szabadedzésekkel kezdődnek, a délutáni gyakorlás helyére azonban az időmérő kerül, amelyen a sprintfutam rajtsorrendje dől el. Szombat délelőtt egy újabb hatvanperces tréninggel folytatódik a program, ezt követi a száz kilométer hosszú sprintfutam. Az első három helyezett jutalomban részesül: az első három, a második kettő, a harmadik pedig egy pontot kap. A vasárnapi nagydíj lebonyolítása a megszokott módon zajlik, a sprintfutam végeredménye határozza meg a rajtsorrendet.

A parc fermé szabályok már a pénteki kvalifikáció kezdetétől érvényesek lesznek, hogy megakadályozzák a külön a sprintversenyre épített autók elterjedését. A pénteki időmérőn öt darab lágy keverékű abroncs lesz elérhető, a szombati sprintfutamra a csapatok választhatnak két keveréket.

Silverstone lehet az egyik teszthelyszín
Fotó: MTI/EPA/Andrew Boyers

A sportág vezetői sok izgalmat várnak az újítástól.

– Örömmel tölt el, hogy a Formula–1 új módokat keres arra, hogy bevonja a közönséget, és hogy a versenyhétvégék látványosságait sprintkvalifikációkkal szeretné gazdagítani – fogalmazott Jean Todt, az FIA elnöke. – Ez a lépés a FIA, a Formula–1 és az istállók közötti folyamatos együttműködésnek köszönhető. Az F1 erősebb, mint valaha, minden részvényes azon dolgozik, hogy ez így is maradjon. Sokat tettünk azért, hogy a lebonyolítás minden szempontból fair legyen.

– Fantasztikus élmény lesz látni a pilótákat, hogy három napon át versengenek egymással. Biztos vagyok abban, ők is élvezni fogják – vélekedett Stefano Domenicali, a Formula–1 vezetője. Külön örülök, hogy minden istálló támogatta a tervet, ez az egységesség bizonyítéka. Azért dolgozunk, hogy új módokon is bevonjuk a szurkolókat a sportágba, miközben hűek maradunk a sportág hagyományaihoz és a teljesítményalapú rendszeréhez.

A LEBONYOLÍTÁS

Péntek:

– délelőtt: hatvanperces szabadedzés

– délután: időmérő edzés a megszokott Q1-Q2-Q3 formátummal

Szombat:

– délelőtt: hatvanperces szabadedzés

– délután: száz kilométeres sprintfutam

Vasárnap:

– futam

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.