Idén is lesz világbajnokság – de csak a lányoknak

Mint minden évben, idén áprilisban is csúcsosodnak az események a magyar hokiban. Csak kicsit másképp. A klubidény után – helyesebben közepette, hiszen még zajlik a Brassó–Csíkszereda finálé – férfiválogatottunk e napokban is edzőtáborozik, csak éppen nem a divízió I/A világbajnokságra készül, amit törölt a nemzetközi szövetség (IIHF), hanem már most az augusztusi olim­piai selejtezőre. A hölgyek viszont ott lehetnek a vb-n, idén először a legjobbak között. A feladatokról Vas Mártonnal, a korábbi sokszoros válogatott játékossal, a Magyar Jégkorongszövetség általános igazgatójával beszélgettünk.

2021. 04. 08. 6:50
null
Nem lankadhatnak férfi hokisaink Fotó: Dömötör Csaba Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiválogatott összetartását jövő héten két, nívós ellenféllel vívandó mérkőzés koronázza meg, a tervek szerint a hozzánk hasonlóan divízió I/A-ban szereplő Ausztria, valamint a rigai elit-vb-re készülő Fehéroroszország lesz a két ellenfelünk.

– Igen, a tervek szerint ezzel a két csapattal találkozunk. Amíg meg nem érkeznek, és be nem dobják a korongot, addig indokolt óvatosan fogalmazni, mert a járvány bármikor közbeszólhat, korábban sajnos nekünk is le kellett mondanunk két női mérkőzést Szlovákiában – pontosította a helyzetet Vas Márton, akitől azt is megkérdeztük, a nemzetközi szövetség miért törölte idén is a második vonaltól, a bennünket is érintő divízió I/A-tól lefelé valamennyi világbajnoki tornát.

– Miként a többi résztvevő, mi is szerettünk volna játszani – szögezte le. – Felelősségteljesen mérlegelve az egészségügyi és gazdasági szempontokat döntött úgy az IIHF, hogy törli a tornákat, elmaradásuk ugyanis olyan terhet jelentett volna, ami veszélyeztette volna a szövetség stabil működését. Nem örülünk ennek, de el kell fogadnunk a határozatot.

Az IIHF-nek csupán az elit-vb jelent bevételt, az alsóbb osztályok tornáit ebből finanszírozza, s az túl nagy veszteséggel járt volna, ha az előkészületek után valamelyiket mégis törölni kellene.

Férfiválogatottunk előtt így is jelentős cél áll: augusztusban az olimpiai selejtezőtorna Rigában, ahol a házigazda Lettország mellett Franciaország és Olaszország, tehát jelen állás szerint három A csoportos együttes lesz az ellenfelünk, s közülük csak egy jut ki a pekingi játékokra. Vas Márton mégis amondó, nem jutalomútra készül a válogatott.

– Teljesen komolyan vesszük a felkészülést. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de a magyar válogatott már többször bizonyította, hogy képes meglepetést okozni. A legtöbb sportoló azért küzd éveken át, hogy eljuthasson az olimpiára. Nekünk most adott a lehetőség erre, mindent elkövetünk, hogy sikerüljön elérni – mondta Vas Márton, aki 2009-ben maga is szerepelt hasonló eseményen.

Tavasszal a magyar hölgyeknek drukkolhatunk, akik májusban Kanadában szerepelnek az A csoportos világbajnokságon. A laikus szerint az esélytelenek nyugalmával, amivel az általános igazgató természetesen nem érthet egyet.

– Nem ajándékba kapták a lányok a világbajnoki szereplést, hanem megküzdöttek érte, bizonyították, hogy ott a helyük a legjobbak között. Természetesen nem ők a favoritok, de egészen biztos vagyok benne, hogy mindent beleadnak, s majd meglátjuk, ez mire lesz elég – jegyezte meg Vas Márton.

Visszatérve a férfiakra, a magyar bajnokság, az Erste-liga és a Magyar Kupa is meglepetést hozott. Előbbiben két erdélyi csapat vívja a döntőt – a mai hatodik találkozó előtt a Csíkszereda összesítésben 3-2-re vezet a Brassó ellen –, a kupát pedig a Debrecen nyerte el.

– Idén látványos az áttörés, de évek óta folyamatosan fejlődik az Erste-liga. Egy mérkőzésen a gyengébbnek tartott csapat mindig nagyobb motivációval lép jégre, s könnyen meglepetést okozhat, ahogy azt idén a Debrecen tette. A bajnokságban is a legtöbb párharc szorosan alakult, az alapszakasz nyolcadik helyezettje, a Vasas például megszorongatta az első Brassót, csak a hetedik meccsen dőlt el a továbbjutás.

A Fehérvár másfél évtizede tagja az osztrák bajnokságnak, a DVTK két sikertelen idényen van túl Szlovákiában. Évek óta tartó dilemma, van-e értelme annak, hogy a magyar klubok külföldi ligákban szerepeljenek.

– Ha megnézzük akár a világbajnokságon, akár az olimpiai selejtezőn a riválisokat, egyértelműen látszik, hogy a legjobb játékosaik kiemelkedő színvonalú ligákban szerepelnek. Ha sikeres felnőttválogatottat akarunk, akkor a mi játékosainknak is a lehető legmagasabb szinten kell játszaniuk. Ez tény. Ennek elérésére korlátozott számú eszközünk és lehetőségünk van, az biztos, hogy ezek közül azt fogjuk választani, ami a leghatékonyabb minden szempontot figyelembe véve – érvelt Vas Márton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.