Krajisnik klasszis játéka is kevés volt a Sopron bronzérméhez

A női kosárlabda Euroliga négyes döntőjében a Sopron Basket vasárnap délután a bronzéremért játszhatott. Az ellenfele a török Fenerbahce volt, és bár a magyar együttesben találhattuk a mezőny legjobbját, Tina Krajisniket, sajnos a csapat nagyon rossz dobó teljesítményt nyújtott, és 64-58-ra kikapott.

2021. 04. 18. 16:00
null
Tina Krajisnik fantasztikus teljesítményt, de sajnos csak ő Fotó: Tóth Zsombor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képesség kell ahhoz is, hogy valaki a rosszban mindig találjon valami jót. Fegyverneky Zsófiának, a Sopron Basket csapatkapitányának ez sikerült, ezzel nehéz is lenne vitatkozni. Miután a magyar bajnok pénteken este kikapott az Euroliga elődöntőjében a spanyol Perfumerias Avenida együttesétől, ő még szomorúan, de már előre tekintve azt mondta, pontosan tudja, milyen sok európai kosárlabdázó szeretne akár csak a harmadik helyért is játszani a kontinens legrangosabb sorozatában, ezért ők most irigylésre méltó helyzetben készülhetnek a bronzcsatára.

Nagy volt persze a csalódottság a soproniak körében, hiszen mindenki tudta, a csapat nem a legjobbját nyújtotta, ezért ott motoszkált a hiányérzet, ám tényleg a következő feladatra, a Fenerbahce elleni kisdöntőre kellett összpontosítani. A török csapat nincs híján a kiváló kosarasoknak, lényegében sorjáznak az összeállításában a világklasszisok. Ha csak a légiósokat nézzük, máris szédítő a névsor: Thomas, Vaughn, Stokes, Nicholls, Zandalasini, Sabally, McBride, és persze az ukrán Alina Iagupova, aki nem túl magas, „mindössze” 186 centire nyúlt, fizikálisan bámulatosan erős, ráadásul nagyon tud kosárlabdázni is. Az Euroliga most záruló évadában a meccsenkénti átlaga 21,5 pont, hét lepattanó és öt gólpassz – igen csak lenyűgöző mérleg, nem véletlenül választották őt az edzők és szurkolók egyhangúan az Euroliga legértékesebb játékosának, azaz az MVP-nek. A Sopron Basket esélyét ráadásul enyhén szólva sem növelte, hogy a sorozat legjobb védőjének választott Gabby Williams, aki helyet kapott a legjobb ötösben is, térdsérülése miatt nem játszhatott.

 

Tina Krajisnik fantasztikus teljesítményt nyújtott, de sajnos ez is kevés volt a sikerhez
Fotó: Tóth Zsombor

 

Nem is indult jól a mérkőzés, a soproniak dobásai célt tévesztettek, a Fenerbahce viszont könnyű kosarasokat is dobhatott, és öt perc elteltével 9-1-re vezetett. Ez a pocsék, 22,2 százalékos dobószázalék úgy látszott, meg is pecsételte a magyar bajnok sorsát, ami azért is volt fájdalmas, mert a helyzeteket sikerült kidolgozni. Ráadásul a védekezés is elmaradt a szokásostól, így a törökök már az első negyedben tekintélyes előnyre tettek szert. Ez a másodikban már tizenhat pontra nőtt, és nemigen lehetett számítani arra a fordulatra, ami aztán történt. A Sopron szigorított a védekezésén, a Fenerbahce egyre szétszórtabban kosárlabdázott, és szívós munkával a nagy szünetig sikerült a hátrányt ötre lefaragni, elsősorban kibrusztolt kosarakkal. A távoli dobások továbbra sem jöttek be, az első félidőben kilenc próbálkozásból mindössze egy volt eredményes.

Ez sajnos nem változott a folytatásban sem, ám elsősorban Tina Krajisnik pontjainak és lepattanóinak köszönhetően egy pontra is feljött a Sopron Basket, amely hatalmas szívvel, ám rendkívül pontatlanul játszott. Nagyon hiányzott Gabby Williams, nélküle ráadásul kevesebb játékost is tudott forgatni Gáspár Dávid, a törökök pedig jóval hosszabb kispaddal játszhattak. A negyedik negyed 47-46-os török vezetéssel kezdődött, és sajnos két Fenerbahce triplával, így nem sikerült átvenni a vezetést. Amikor az ellenfél ismét elhúzott kilenc ponttal, érződött, hogy a mérkőzés már elment. A soproniak nagy szívvel küzdöttek, de az igazi formájuktól távol játszottak, és ennyire pocsék dobó teljesítménnyel ezen a szinten nem lehet nyerni. Kiemelkedett Tina Krajisnik, aki a 17 pontja mellett 17 lepattanót is szerzett, valamint a 21 pontos Jelena Brooks, ám ketten kevesen voltak a sikerhez. A magyar csapattól nagy eredmény, hogy eljutott az Euroliga Final Fourjába, de a negyedik hellyel okkal maradhat benne továbbra is hiányérzet.

Euroliga, mérkőzés a 3. helyért: Fenerbahce–Sopron Basket 64-58 (22-9, 14-22, 11-15, 17-12). A Parfumerias Avenida–Jekatyerinburg döntő 18 órakor kezdődik.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.