Fehérváron és Újpesten ismerik a németverés receptjét

Tizenkét különböző labdarúgó-válogatottban összesen tizenhét NB I-es légiós lépett pályára a március végi, európai világbajnoki-selejtezőkön. Ki milyen hangulatban tér vissza a magyar bajnokságba? A Fehérvár és az Újpest játékosaitól kérheti el Marco Rossi a németekkel szembeni siker receptjét, két Fradi-támadó pedig gólt is szerzett ellenük.

2021. 04. 02. 8:23
null
Budapest, 2019. április 20. A gólszerzõ ferencvárosi Tokmac Chol Nguen (b) és csapattársa, Ivan Petrjak a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Ferencváros - MOL Vidi FC mérkõzésen a Groupama Arénában 2019. április 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három héttel ezelőtt rendeztek legutóbb meccseket az NB I-ben, azóta a nemzeti csapatok világbajnoki selejtezői kerültek a középpontba. A magyar válogatott eredményeivel mindenki tisztában van, de szép számmal szerepeltek a hazai élvonal légiósai is a különböző országok tétmeccsein.

Mindenekelőtt kezdjük a mienkkel azonos, I csoportban szereplő Albániával, amelyben a ferencvárosi Myrto Uzuni mindhárom vb-selejtezőn pályára lépett, sorrendben Andorra (1-0), Anglia (0-2) és San Marino ellen (2-0). Utóbbi sikernek ráadásul ő volt a főszereplője, hiszen gólt lőtt, és gólpasszt adott. Uzuni mellett a Diósgyőr két albán légiósa, Odise Roshi és Hysen Memolla is növelte válogatottságai számát, előbbi Andorra és San Marino, utóbbi csak Anglia ellen. Albánia Magyarország mögött egy ponttal lemaradva a harmadik helyről várja a folytatást.

Uzuni válogatott góllal a tarsolyában tért vissza a Fradihoz Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Kiemelt helyen illik megemlítenünk Észak-Macedóniát, amely az összes vb-selejtező közül a legnagyobb meglepetést keltette azzal, hogy szerdán idegenben 2-1-re legyőzte Németországot. A bravúrnak két NB I-es főszereplője is volt, a fehérvári Visar Musliu végigjátszotta a meccset, az újpesti Kire Ristevski pedig időhúzó csereként a 90. percben állt be. A németverő receptet átadhatnák magyar klubtársaiknak, hiszen a nyári Európa-bajnokságon mi is találkozunk Joachim Löw csapatával. Egyébként mindketten pályára léptek az észak-macedónok mindhárom vb-selejtezőjén, így a Románia elleni, 3-2-es vereség és a Lichtenstein elleni, 5-0-s győzelem alkalmával is. Elégedetten térhettek vissza Magyarországra, három forduló után a második helyen állnak a J csoportban.

Hős volt Szlovákiában Róbert Mak is, a Ferencváros szélsője az Oroszország elleni, 2-1-es győzelem kulcsfigurájaként előbb gólpasszt adott, majd gyönyörű szólógólt szerzett, amely három pontot ért. Kellett a siker a szlovákoknak, előtte ugyanis Ciprus ellen 0-0-t, Málta ellen 2-2-t játszottak – Mak csak az utóbbin kapott szerepet.

Ugyanebben a H jelű csoportban szerepel Szlovénia színeiben a Fradi másik játékosa, a védő Miha Blažič, aki mindhárom vb-selejtezőn végig a pályán volt. Horvátország ellen 1-0-s bravúrgyőzelemmel kezdtek, de aztán az oroszoktól és Ciprustól is kikaptak. Mak Szlovákiája a harmadik, Blažič Szlovéniája az ötödik helyen áll.

A fradistáknál maradva, Olekszandr Zubkov is mindhárom meccsen játszott Ukrajna színeiben, amely háromszor végzett 1-1-es döntetlenre, igaz, ezzel fokozatosan egyre inkább elégedetlenek lehettek: a vb-címvédő Franciaország otthonában még bravúr volt az iksz, de aztán otthon a finnek, majd Kazahsztán ellen már nem. Az Ukrajna–Finnország meccsen két NB I-es játszott, ugyanis a vendégeknél Nikolai Alho is pályára lépett. Az MTK védője a Bosznia-Hercegovina elleni 2-2-n is szerepet kapott, ott meg egy másik ferencvárosival, Eldar Ćivićcsel találta szemben magát, aki más találkozón ezúttal nem izzadta össze a mezét. A D csoportban Ukrajna áll a második helyen, majd sorrendben Finnország és a bosnyákok következnek, de ők eggyel kevesebb meccset számlálnak.

Az NB I-es párharc a G csoportban is összejöhetett volna, amelyben az MTK kapusa, Milan Mijatovics Montenegró mindhárom meccsét végigvédte. Lettország (2-1) és Gibraltár (4-1) ellen győzelmet ünnepelhetett, Norvégia ellen azonban 1-0-s vereséggel zárult a márciusi sorozat. Ez utóbbi meccsen a Fradi csatára, Tokmac Nguen a keretbe sem került be, de néhány nappal korábban a Gibraltár elleni, 3-0-s győzelemből csereként vette ki a részét, s ekkor debütált az Erling Hålandot is felvonultató norvég válogatottban. Montenegró és Norvégia is hat ponttal áll a harmadik-negyedik helyen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tokmac Nguen (@tokmac10) által megosztott bejegyzés

A B csoportban is több magyarországi légós érdekelt. Az újpesti Lirim Kastrai Koszovóval Sevillában kapott ki 3-1-re a spanyoloktól, s futballozott is 35 percet. Ugyanebben a csoportban újpesti csapattársa, Giorgi Beridze játszott Spanyolország, sőt Svédország ellen is, de a grúzok egyetlen pontszerző meccsén, a görögök elleni 1-1-en nem lépett pályára. Viszont a Fradi védője, Lasha Dvali mindhárom grúz találkozót végigjátszotta, és a Fehérvár támadója, Budu Zivzivadze is labdába rúgott két meccsen a spanyolok és a görögök ellen. Grúzia a negyedik, Koszovó az utolsó, ötödik helyen áll.

Még a C csoportban is szerepelt egy NB I-es légiós, a mezőkövesdi Antonio Vutov Bulgária utolsó, Észak-Írország elleni, idegenbeli 0-0-s döntetlenjén kapott egy félidőt. Csapata három meccs után ezzel az egy ponttal a negyedik helyen szerénykedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.