Szalai Attila gólt szerzett a Varga Kevinék elleni bajnokin

A héten akadtak remek teljesítmények a külföldön játszó magyar labdarúgók között, kiemelkedik Nagy Ádám és Szalai Attila, akik gólt szereztek a hétvégén, előbbi ráadásul gólpasszokat adott. A Bundesligának a hétvégén nem volt magyar hőse, a Mainz Szalai Ádám nélkül győzte a Bayern Münchent, pedig a válogatott csapatkapitánya szerdán három pontot érő találattal vívott ki magának elismerést. Szokásos összeállításunkban ezúttal is feltérképeztük a magyar légiót.

Magyar Nemzet
2021. 04. 26. 7:30
Szalai
Szalai Attila (jobbra) nem biztos, hogy sokáig viseli a Fenerbahce mezét Fotó: MTI/AP pool/Kenan Asyali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha kiosztanánk a hét embere címet a magyar légiósok között, akkor, bár is a jelöltek között lehetne, aligha vitathatnánk, hogy azt most venné át. Az angol másodosztályban szereplő Bristol City magyar középpályása két bajnoki meccsen is pályára lépett az elmúlt héten, és a mérlege két gólpassz mellett egy gól. Szerdán és vasárnap is tagja volt a kezdőcsapatnak, szerdán a 43. fordulóban, az együttese a Wycombe vendége volt. A Bristol szerzett vezetést, Nagy Ádám passzából bombázott Tyreeq Bakinson a hálóba. A győzelem így sem lett meg, a házigazdák fordítottak a második félidőben, tovább nyújtva a Bristol immár hét mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát.

Sőt immár nyolcra nyúlt ez a gyenge széria. Vasárnap a Luton Town volt az ellenfél, az első félidőben minden jól alakult: Nagy Ádám kiváló labdaátvétel, majd szóló után gólpasszt adott, néhány perccel később pedig a vendégek kapusáról kipattanó labdára lecsapva gólt is szerzett. Profi pályafutása során először fordult elő, hogy ugyanazon a meccsen a gólszerzők és az asszisztot jegyzők közé is feliratkozott. A második félidőre viszont a Bristol összeomlott, és 3-2-re elvesztette a mérkőzést, Nagy Ádámot a 71. percben, 2-2-es állásnál lecserélték.

Nagy Ádám gólpassza és gólja

 

 

Kleinheisler László is csak egyéni sikerrel vigasztalódhat. A hét közepén gólpasszt adott a Dinamo Zagreb elleni rangadón, a végeredmény 1-1 lett, amivel alighanem elszálltak az NK Osijek bajnoki álmai. A vasárnapi fordulóban az eszéki csapat 0–0-ra végzett a Rijeka otthonában, a vendégek Kleinheisler Lászlót eltiltása miatt nem nevezhették, Gyurcsó Ádám csereként a kispadon ülte végig a mérkőzést, amelyen a hazaiak kihagytak egy büntetőt, a vendégek pedig emberhátrányban fejezték be Danijel Loncar kiállítása miatt.

A Bundesligának ebben a körben nem volt magyar hőse. A forduló hatalmas meglepetése, hogy a Mainz 3-1-re legyőzte a Bayern Münchent, ezt azonban csak a kispadról nézhette, ugyanakkor biztosan boldog volt, mert a csapata gyakorlatilag már megmenekült a kieséstől. A mellőzése azért meghökkentő kissé, mert a hét közben az ő góljával győzte le a Mainz a Werder Brement, és a Bundesliga honlapja hősnek nevezte a magyar válogatott kapitányát. A Bayern vereségével és az RB Leipzig sima, Vfb Stuttgart elleni 2-0-s győzelmével a bajorok matematikailag még nem bajnokok, a lipcsei csapatban végig a pályán volt és is. A Freiburg hazai pályán 1-1-et játszott a Hoffenheimmel, a 68. percig erősítette a vendéglátókat.

 

Willi Orbán ezúttal is biztos pont volt az RB Leipzig védelmében
Fotó: MTI/EPA/David Hecker

 

Visszautalva Nagy Ádám és Kleinheisler László teljesítményére, gólpasszokban nem állt rosszul a magyar légió, az észak-amerikai profi bajnokságban, az MLS-ben vitézkedő Sallói Dániel is ezzel rukkolt elő, csapata, a Kansas City az Orlando Cityt fogadta, 1-1 lett a vége, Sallói kezdőként 74 percet kapott. Szlovákiában a három magyar közül egy sem játszott a Moravce-Vrable otthonában 1-0-ra győző Dunaszerdahelyben, a Slovan Bratislava 3-2-re nyert a Zilina vendégeként, Holman Dávid a 69. percben állt be a pozsonyi együttesbe. A holland Heracles is a kispadon kezdette a magyarját, Szőke Adriánt, aki aztán a 73. percben kapott lehetőséget, ám a csapat kikapott 3-1-re az FC Emmen stadionjában. A svájci Lugano viszont házigazdaként szenvedett vereséget, a Servett nyert ellene 1-0-ra, Kecskés Ákost az 52. percben lecserélte az edzője. Szerbiában a Partizan Beograd Holender Filippel állt fel a Spartak Zlatibor Voda ellen a fővárosban, de a magyar támadó csak 60 percet töltött el a pályán, a végeredmény 2-1 lett a belgrádi csapat javára.

 

Szalai Attila gólja

 

 

Két magyar futhatott össze egymással a török bajnokságban. A Fenerbahce Szalai Attilával a védelemben fogadta azt a Kasimpasát, amely viszont Varga Kevint vetette be a kezdőcsapatban. A papírformának megfelelően a Fenerbahce nyert 3-2-re, és a második gólt éppen Szalai Attila szerezte, szép fejessel vette be a Kasimpasa hálóját, és hozzá hasonlóan Varga Kevin is végigjátszotta a kilencven percet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.