A számmisztikában bízik Solskjær az El döntője előtt

Az angoloknak 22 éve már szerencsét hozott ez a dátum, Ole Gunnar Solskjær emlékezetes Bajnokok Ligája döntőt nyert meg a Manchester Unitednek a Bayern München ellen. Ezúttal egy lépcsőfokkal lejjebb, az Európa-ligában hajtanak a britek a sikerért, és a norvégnak újra kulcsszerepe lehet abban, ha szerda este csapata Gdańskban legyőzi a Villarrealt. Viszont a másik oldalon a spanyol együttesnek is fontos lenne ez a diadal, ugyanis a sárga tengeralattjáró 98 éves fennállása során még soha nem nyert rangos kupát.

2021. 05. 26. 8:16
Solskjær
Solskjær első trófeáját nyerheti az MU menedzsereként Fotó: Paul ELLIS/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester United trófeákkal gazdagon tűzdelt történelmét tekintve aligha tekinthető kiemelkedő eseménynek kontinensünk második legrangosabb kupasorozatának a fináléja: húsz angol bajnoki cím és három BL-serleg mellett – hogy csak a legjelentősebbeket említsük – eltörpül az Európa-liga megnyerése. Ebből a szemszögből nem is jelentene mérföldkövet ez a titulus, viszont Ole Gunnar Solskjær vezetőedzőnek biztosan az lenne, hiszen 2018. decemberi kinevezése óta még nem nyert semmit Manchesterben.

A norvég menedzser abban reménykedik, hogy a számmisztika a csapatát segítheti a Villarreallal szemben, hiszen a 26-os szám jelentős szerepet játszik az életében. A MU trénerének és a feleségének a születésnapja is 26-án van, 26-án van a házassági évfordulójuk, továbbá a United 1999-es, emlékezetes BL-döntőjét ma 22 éve rendezték meg, ahol Solskjær győztes gólt szerzett a Bayern München ellen 2-1-re véget ért mérkőzésen.

– Ez egy különleges szám nekem és a családomnak. Habár nem vagyok babonás, de ezt jó előjelnek veszem – nyilatkozta az UEFA honlapjának a mester. – Büszkeséggel tölt el, hogy a Manchester Unitedet egy fináléba kormányoztam. Élveztem az eddigi kalandot, de ez még csak egy lépés afelé, hogy visszahozzuk a mi régi Unitedünket.

Solskjær első trófeáját nyerheti az MU menedzsereként
Fotó: AFP/Paul ELLIS

Solskjær többek között arra utalhatott, hogy Manchester vörös felén 1980 óta a mostani a leghosszabb, trófea nélküli időszak. Bár aligha lehet okuk panaszra, ha megnézzük ma esti ellenfelük trófeavitrinjét, ugyanis a Villarreal 1923-as megalapítása óta nem került bele rangosabb kupa. A BL-ben és az El-ben is eddig az elődöntő volt a legjobb teljesítményük. Most viszont az Európa-liga-specialista Unai Emery vezeti őket, aki a Sevillánál eltöltött három idénye alatt háromszor nyerte meg a kupasorozatot. A Villarreal élére 2020 júliusában azzal a céllal került, hogy kupadöntőbe vezesse az együttest. Most ezt a bravúrt egy trófeával fejelné meg.

– Tiszteljük a Unitedet, de azt gondoljuk, hogy meg tudjuk nyerni ezt a trófeát. Ugyanolyan önbizalommal fogunk játszani, mint azt tettük eddig is – ígérte a spanyol edző.

Szükségük is lesz az önbizalomra, hiszen a manchesteriek ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel jutottak el a fináléba, az AS Romát 8-5-ös összesítéssel ejtették ki. Közben azért kicsit megtorpantak, és az elmúlt nyolc tétmérkőzésükből mindössze hármat nyertek meg, de az angol élvonalban így is a második helyen végeztek, a Bajnokok Ligájában már biztosan szerepelhetnek az ősszel, ilyen szempontból nincs számukra tétje a gdański estének.

A Villarreal eközben Emery korábbi csapatát, az Arsenalt 2-1-es összesítéssel búcsúztatva került a döntőbe. Az elmúlt hetekben – a Unitedhez hasonlóan – igencsak hullámzóan teljesített, csak négy győzelmet tud felmutatni a legutóbbi kilenc meccsén. A spanyol bajnokságban végül a hetedik helyre futott be, ami csupán Európai Konferencia Liga-selejtezős részvételt ér. Ha viszont a Villarreal megnyerné az El idei kiírását, akkor két lépcsőfokkal feljebb, a BL-csoportkörében lenne érdekelt az ősszel.

Mindkét oldalon vannak komoly hiányzók. A vörös ördögöknél Anthony Martial és Phil Jones biztosan nem lép pályára a döntőben, viszont az utóbbi hetekben bokasérüléssel bajlódott Harry Maguire visszatérésére van némi esély, sőt Solksjaer azt reméli, hogy a csapatkapitány vezetheti ki társait az összecsapásra. A sárga tengeralattjáró legénységéből Juan Foyth, Vicente Iborra és Samuel Chukwueze nem bevethető.

Európa-liga, döntő, Gdańsk:

Villarreal–Manchester United 21.00 (tv: Sport1)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.