időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Elek Gábor hallani sem akar a bajnoki címről

Koczó Dávid
2021.05.06. 08:00
Elek Gábor hallani sem akar a bajnoki címről

Az FTC-Rail Cargo Hungaria szerdán 31-22-re legyőzte a Győri Audi ETO-t, és nagy lépést tett a trónfosztás felé. Elek Gábor hitetlenkedve ünnepelte a sikert.

– Nem nagyon tudom elhinni ezt az eredményt, hogy ilyen létezik… – fogalmazott őszintén Elek Gábor, a Ferencváros női kézilabdacsapatának vezetőedzője, miután együttese 31-22-re legyőzte a Győrt, és átvette a vezetést az NB I-ben.

Kishitűség? A meccs előtt inkább reálisnak tűnt volna a hozzáállás. A Ferencváros el-elkapta az elmúlt évtizedben a világ legerősebb csapatának számító Győrt, 2015-ben a bajnoki címet, 2017-ben a Magyar Kupát meg is nyerte a Rába-partiak egyeduralma által jellemzett hosszú szezonok során. A szerdai siker előtt legutóbb három és fél éve, 2017 októberében nyerte a hazai női kézilabda legnagyobb rangadóját az FTC. Csakhogy szerdán nem volt elég a győzelem. Ahhoz, hogy ne a Győr botlására kelljen várnia a fővárosi csapatnak, hanem saját kezébe vegye a sorsát, legalább hét góllal kellett nyernie.

Elek Gábor 2007 óta a Fradi vezetőedzője. Azóta pedig egyszer sem láthatott olyat, hogy az ETO bármelyik hazai riválisa ellen ilyen nagy különbségű vereséget szenved. Erre ugyanis legutóbb 2006. február 4-én volt példa. Akkor a Dunaferr otthonában is éppen kilenc góllal kapott ki a győri csapat. Nem volt tehát véletlen a ferencvárosi szakvezető hitetlenkedése, ahogy az sem, hogy a másik oldalon is hasonló jeleket lehetett felfedezni.

Tizenöt éve nem látott bravúrt ünnepelt a Fradi Fotó: Kurucz Árpád

– Nyilvánvalóan nem erre számítottam – fogalmazott Danyi Gábor, a Győrtől az idény végén távozó vezetőedző, akinek ezenkívül is volt egy árulkodó félmondata, amikor az ellenfelet dicsérte. – Támadásban nagyon okosan, türelmesen játszottak, nem volt ellenszerünk.

Danyi Gábornak nem volt ellenszere. Hat perccel a vége előtt kilencgólos hátrányban volt a Győr, amikor az FTC időt kért. Ekkor egy nagy hajrával az ETO még visszadolgozhatta volna magát a számára megfelelő hatgólos hátrányig. Mégis, alig tíz másodperc telt el, és a játékosai már a pályán várták az ellenfelet, akik ellenben még bőven hallgatták Elek Gábor intelmeit. Akár Danyinak nem volt mondanivalója, akár a játékosai nem voltak rá kíváncsiak, ez semmiképpen sem mutatott jól.

Danyi Gábor tehetetlen volt Fotó: Kurucz Árpád

Amikor a női válogatottnál úgy döntöttek, hogy Elek Gábor lesz a szövetségi kapitány és Danyi Gábor a segédedző, az volt a valószínűbb, hogy az – akkor még csak remélt, azóta kivívott – olimpiai szereplés alatt a kettejük klubpárharcaiban rendre vereséget szenvedő szakember lesz a főnök. Most viszont már az a papírforma, hogy a magyar bajnok edzője vezeti Tokióban szövetségi kapitányként a válogatottat. Igaz, Elek Gábor erről egyelőre hallani sem akar.

– Tudom, hogy mindenki erről akar kérdezni, de én nagyon nem szeretnék róla beszélni. Szó sincs arról, hogy a miénk az aranyérem, de már a kezünkben van. Innen már nagyon fájna elveszíteni, éppen ezért nem is szeretnénk kiengedni a kezünkből.

A bajnoki címhez még öt mérkőzést kell megnyernie a Fradinak, sorrendben a Boglár, az Érd, a DVSC, a Fehérvár és az MTK ellen. A Debrecen néhány hete csak két góllal kapott ki az Elek Gyula Arénában, míg a dobogóért hajtó MTK a tavalyi, be nem fejezett idényben pontot rabolt az FTC-től. Kőbe vésve tehát még nincs a fővárosi csapat elsősége, de a Győr elleni siker után a további katartikus élményekről alighanem lemondanának Ferencvárosban öt nyugodt győzelem javára.

Mi pedig bízunk benne, hogy Elek Gábort az olimpián is hallhatjuk majd úgy hitetlenkedni, mint szerdán, az Elek Gyula Arénában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.