Murvás küzdelem, Valter Attila nem bírta a végét

Teljes felfordulást hozott az összetettben a Giro d'Italia tizenegyedik, murvás részekkel nehezített szakasza. Egan Bernal növelte előnyét összetettben, Valter Attila kicsúszott a legjobb tíz közül.

Magyar Nemzet
2021. 05. 19. 17:28
Az egyik murvás rész
Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi szünnap után ma a Perugia és a Montalcino közötti 162 km-es szakasszal folytatódott a Giro d'Italia. A táv első felében a főmezőny rápihent a murvás részekre, a szökevényeket 15 percre elengedték, teljes nyugalommal, hiszen abban a csoportban mindenkinek fél óránál is nagyobb volt a hátránya a rózsaszín trikós Egan Bernal (Ineos Grenadiers) mögött.

Az első murvás kilométereken viszont elkezdődött a tűzijáték az összetett esélyesek csoportjában is. A szakaszt második helyen kezdte Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick Step), de a fiatal belga lemaradt az Ineos által diktált tempó miatt. Csapattársai segítségével ekkor még vissza tudott zárkózni. Az utolsó húsz kilométerre pedig végleg leszakadt, a csapatrádiós fülhallgatóját is dühös mozdulattal vette ki a helyéről.

Valter Attila (Groupama–FDJ) viszont sokáig tartotta a lépést Bernalékkal, sőt egyszer még a sor élére is állt. Ez a tempóváltás volt sok a hétfői szakaszgyőztesnek, a ciklámen trikóban tekerő Peter Sagannak (Bora–Hansgrohe).

Az utolsó murvás részt már kisebb esőben tették meg a versenyzők. Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) is megjelent az élen, tovább zsugorodott a rózsaszín trikós csoportja, és sajnos ez a ritmusváltás Valternek is sok volt. Csapattársa, Rudy Molard hátra is maradt, hogy segítsen neki, de egészen visszaestek Evenepoelékig, sőt, végül a belgától is majdnem egy percet kapott a magyar versenyző, aki az összetett 13. helyére esett vissza.

A legerősebb azonban ismét a rózsaszín trikós, Bernal volt, aki minden támadást átvett, majd Vlaszovékat is leszakította, és növelte előnyét összetettben. A szakasz alaposan feje tetejére állította az összetettet, Egan Bernal pedig nagyot lépett afelé, hogy a 2019-es Tour de France-győzelméhez hozzátegye az olasz körversenyt is.

A szakaszt a szökevények közül a fiatal svájci, Mauro Schmid (Qhubeka–Assos) nyerte, miután a célegyenesben lehagyta Alessandro Covit (UAE).

Giro d'Italia, 11. szakasz

1. Mauro Schmid (Qhubeka–Assos) 4:01:55 óra

2. Alessandro Covi (UAE) + 1 másodperc hátrány

3. Harm Vanhoucke (Lotto–Soudal) + 26 mp h.

[...]

11. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) + 3:09 p h.

13. Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) + 3:32 p h.

26. Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick Step) + 5:17 p h.

30. (Groupama–FDJ) + 6:16 p h.

75. Dina Márton (Eolo–Kometa) + 18:59 p h.

Az összetett állása

1. Egan Bernal 42:35:21 óra

2. Alekszandr Vlaszov + 45 mp h.

3. Damiano Caruso (Bahrain–Victorious) + 1:12 p h.

4. Hugh Carthy (EF Education–Nippo) + 1:17 p h.

5. Simon Yates (Bike Exchange) + 1:22 p h.

[...]

13. Valter Attila + 3:51 p h.

116. Dina Márton + 1:35 óra h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.