Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szakasz és ciklámen: megérte szétszedni a mezőnyt

Peter Sagan nyert, az összetettben néhány másodperc változást hozott a Giro d'Italia tizedik szakasza. Valter Attila a főmezőnnyel együtt ért célba.

Magyar Nemzet
2021. 05. 17. 17:25
tizedik szakasz
Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a fehérben, majd rózsaszínben töltött napok után a Giro d’Italia tizedik szakaszát ismét a Groupama–FDJ hagyományos, fehér-kék mezében tekerte végig. Az összetett szempontjából nem volt sorsdöntő az idei olasz körverseny legrövidebb, mindössze 139 km-es mezőnyszakasza.

Ennek ellenére az összetettben élen álló Egan Bernal (Ineos Grenadiers) és közvetlen üldözője, Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick Step) óriásit csatázott a részhajránál, 17,8 km-rel a cél előtt. A belga kettő, a kolumbiai egy másodperc jóváírást szerzett, a kettejük közti különbség így tizennégy másodpercre csökkent.

A sprinterek többsége megszenvedte a szakasz kisebb, hegyi pontokat nem is kínáló emelkedőit, Peter Sagan csapata, a Bora–Hansgrohe hatalmas tempót diktált, hogy leszakítsa a riválisokat. Ennek a hajtásnak többek között Dina Márton (Eolo–Kometa) is áldozatául esett.

A megszokottnál így kisebb, 103 versenyzőből álló főmezőny érkezett meg a tizedik szakasz végén Folignóba, az utolsó kanyarban egy bukás azonban még ezt a csoportot is szétszedte. Peter Sagan azonban jól helyezkedett, és győzelemre váltotta csapata kemény munkáját, ahogy tavaly, idén is a szlovák versenyző nyerte a Giro tizedik szakaszát. Sőt, Sagan ezzel a sikerrel a pontversenyben is átvette a vezetést, így a keddi szünnap után szerdán ő viselheti majd a ciklámen trikót.

Azok a versenyzők, akik csak a bukás miatt szakadtak le az utolsó métereken, megkapták Sagan idejét, így az esés nem volt hatással az összetettre.

Giro d'Italia, tizedik szakasz

1. Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) 3:10:56 óra

2. Fernando Gaviria (UAE) azonos idővel

3. Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation) a. i.

(...)

27. Valter Attila (Groupama–FDJ) a. i.

160. Dina Márton (Eolo–Kometa) + 10:11 perc hátrány

Az összetett állása

1. Egan Bernal (Ineos Grenadiers)

2. Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick Step) + 14 másodperc hátrány

3. Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) + 22 mp h.

4. Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) + 37 mp h.

5. Valter Attila (Groupama–FDJ) + 44 mp h.

(...)

116. Dina Márton (Eolo–Kometa) + 1:19:10 óra hátrány

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.