Kozák Danuta újabb társnak segített bekerülni a tokiói csapatba

Lucz Dóra ugyan magabiztos győzelmet aratott női kajak egyes kétszáz méteren a Szegeden véget ért olimpiai válogató versenyen, s valószínűleg bekerült a tokiói csapatba. Kopasz Bálint ugyanettől még távolabb került, hiszen ezer méteren párosban is (Nádas Bencével) második lett.

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 22:05
null
Lucz Dóra kétszáz méteren a hazai mezőny előtt Fotó: Adam Molnar Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

miután ötszázon egyesben és kettesben is (Bodonyi Dórával) nyert –, a sprinttávon már nem indult el az olimpiai válogatón. Így is erős volt a mezőny, a döntőbe az esélyes Lucz Dóra mellett bejutott a húga, Anna, aztán három világbajnok, Kárász Anna, Medveczky Erika, valamint Janics Natasa is.

Lucz Dóra viszonylag nagy fölénnyel nyert Kiss Blanka előtt, utána Kárász, Csipes, Lucz Anna, Medveczky, Janics volt a beérkezési sorrend. A háromszoros olimpiai bajnoknőtől szép teljesítmény, hogy 38 évesen is állja a versenyt a változatlanul roppant erős mezőnyben, de a nagy álmát, a tokiói részvételt – csakúgy, mint a kétszeres ötkarikás aranyérmes Fazekas Krisztina – nem tudta kiharcolni.

Kozák Danuta jótékony hatása

Lucz Dóra jó döntést hozott, amikor vállalta, hogy Kozák Danutával közösen készül. Ötszázon ötödik lett, ami jó eredmény, kétszázon pedig nyert. Ezzel jó eséllyel bekerül a tokiói csapatba, akár csak Bodonyi Dóra, akivel Kozák K-2 500-on nyert.

– Nagy kő esett le a szívemről most. Erős volt a mezőny, de a táv eleje és a vége nagyon jól sikerült. Danával sokat készültem az 500-ra, rengeteget tanultam tőle, ugyanakkor a 200 méter nekem egyfajta „szerelemszám”, ezért az edzőmmel azt beszéltük, hogy nekem mostantól újra a kétszázon lesz a fő hangsúly. Bízom benne, hogy az olimpián is megkapom ezt a számot. Úgy érzem, az 500-on elért ötödik helyem is amellett szól, hogy a tokiói csapatba kerüljek – összegzett boldogan a 27 éves sprinter.

Későn jött siker?

A másik, vasárnapi fontos finálét a férfi K-2 1000 métert meglepetésre Noé Bálint és Kulifai Tamás nyert, méghozzá hatalmas fölénnyel, több mint három másodperccel előzték meg a Nádas Bence, duót. 2019 világbajnoka tehát az egyes után kettesben is csak második lett, ráadásul úgy, hogy a világkupán nyertes Béke Kornél, Varga Ádám páros ezúttal el sem indult.

Férfi kajakban négy olimpiai szám van, egyesben és kettesben nemzetenként két egység indulhat, csakhogy összesen hat versenyzővel kell lefedni minden futamot. Sok múlik azon, hogy a jelenleg védett négyes megőrzi-e kivételezett státusát. Ha igen, akkor Kopasz Bálint akár lemaradhat az olimpiáról, ami luxus lenne.

De persze a fontos siker után Noé Bálint és a londoni olimpián a négyessel ezüstérmes Kulifai Tamás is bizakodik.

– A vége elég sima lett, nagyon jó pályát tudtunk menni. Az előfutamban még nagyon fáradtnak éreztem magam a tegnapi ezer egyes miatt – mondta Noé Bálint. – Azt nem tudjuk, hogy ez mire lesz elég idén, az Eb-n szurkolni fogunk Varga Ádáméknak párosban, a mi sorsunk pedig a szövetségi kapitány kezében van – tette hozzá a Honvéd sportolója.

Noé Bálint és Kulifai Tamás egymásra talált
Fotó: MKKSZ

Párja, Kulifai Tamás pedig csak azt sajnálta, hogy ez az eredmény nem néhány héttel korábban jött.

– A tájékoztató nekünk még korai volt arra, hogy jó pályát menjünk. Szükségünk volt rá, hogy versenyezzünk, és hogy rutint szerezzünk. Kicsit másképp építettük fel ezt a pályát, tanultunk a világkupából, változtattunk a hajó beállításán is. Most sokkal jobban kijött a lépés, de az előző hetekben kellett volna így mennünk – jegyezte meg Kulifai.

Főhet Hüttner Csaba szövetségi kapitány feje, hogyan is állítsa össze férfi kajakban az olimpiai csapatot. Mielőtt bármiről döntene, nyilván megvárja a csütörtöktől vasárnapig zajló Európa-bajnokság eredményeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.