Nagy bukások és célfotós befutó a Tour de Hongrie-n + videó

Sokáig úgy tűnt, nyugalomban telik a Tour de Hongrie pénteki harmadik szakasza a Veszprém és Tata közötti 142 kilométeres távon, de a végén két nagy bukás is történt; sajnos a legjobb hazai kerékpárosok közé tartozó Fetter Erik is az árok szélén kötött ki többedmagával. A végén célfotó döntött, és nem az a versenyző nyert, aki a levegőbe csapva győztesnek hitte magát.

Magyar Nemzet
2021. 05. 14. 20:16
null
Bauhaus Fotó: www.facebook.com/VanikZoltanFoto Forrás: Tdh.hu/Vanik Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de Hongrie-n a szombati szakasz lesz a „királyetap”, amelyen Balassagyarmatról indulva Gyöngyösön át fel kell kapaszkodni a Kékestetőre, a 202 kilométeren összesen 3221 méter szintkülönbség leküzdése vár a versenyzőkre. Szemmel láthatóan a mezőny már ma erre gyűjtött erőt.

A magyar körverseny harmadik szakaszának rajtjára ünnepi hangulatban készülődtek a rendezők, Giro-sikerének tiszteletére rózsaszínű szalagot viseltek, s ilyen szalagot kaptak a kísérőautók is. A nagy magyar siker erőt ad az itthon tekerőknek is, erről nyilatkoztak a Tour de Hongrie magyar indulói.

A Veszprém és Tata közötti 142 kilométeres, 1585 méter szintkülönbségű etapon egy ötfős csoport megszökött a többiektől, benne a magyar válogatott Szöllősi Ferenccel, aki az első gyorsasági részhajrán harmadik lett, majd a második hegyi hajrán is. A főmezőny aztán Tata előtt utolérte a szökevényeket, de a befutó kaotikus lett, mert két nagy bukás is történt. Az elsőben érintett volt a szombati királyetap egyik nagy magyar favoritjának tartott Fetter Erik (Eolo–Kometa) is, akinek a neve a csapatánál szóba került a Giro d'Italián indulók kijelölésénél, de végül a magyar körversenyre nevezték be. (Az Eolo–Kometa másik magyar bringása, Dina Márton ugyanakkor ott van a Girón, amelyen Valter Attila, a Groupama–FDJ versenyzője pénteken megőrizte az előző nap szenzációs sikerként megszerzett rózsaszín trikót, vagyis továbbra is ő vezet az összetettben.)

Fetter Erik nehezen tápászkodott fel, ám szerencsére – ha némi hátránnyal is – végül célba tudott érni. A célegyenes előtti kanyarokban a második tömeges bukás alaposan megzavarta a sprinterek csapatainak munkáját, több esélyes is belekeveredett. A végén az első etapon nyertes német Phil Bauhaus (Bahrain–Victorious) és a két évvel ezelőtti Tour de France-on a sárga trikót is viselő holland Mike Teunissen (Jumbo–Visma) küzdött egymással a szakaszgyőzelemért, s olyan kicsi volt a különbség kettejük között, hogy célfotóra is szükség volt.

 

S bár a célban nagy boldogan Teunissen csapott a levegőbe, gyorsan kiderült, hogy legfeljebb a második helyét ünnepelheti meg, mert Bauhaus néhány centivel megelőzte. A Bahrain–Victorious első embere sikerével az összetettben és a gyorsasági pontversenyben is átvette a vezetést.

Phil Bauhaus (balra) csak centikkel előzte meg Mike Teunissent
Fotó: Tdh.hu/Vanik Zoltán

Holnap a Balassagyarmat és a Kékestető között kijelölt 202 kilométeres szakaszon két hegyi (Mátraháza és Kékestető) és három gyorsasági (Szécsény, Mátrafüred kétszer) részhajrára kerül sor. A rajt Balassagyarmaton a Civitas Fortissima téren 12:40-kor lesz, a befutó pedig Kékestetőn 17:45 körül.

42. Tour de Hongrie, 3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km):

1. Phil Bauhaus (német, Bahrain–Victorious) 3:17:30 óra

2. Mike Teunissen (holland, Jumbo–Visma) a. i.

3. Fred Wright (brit, Bahrain–Victorious) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Bauhaus 11:15:23 óra

2. Jordi Meeus (belga, BORA–hansgrohe) 10 másodperc hátrány

3. Patryk Stosz (lengyel, Voster ATS) 15 mp h.

...10. Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec) 20 mp h.

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain–Victorious)

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Phil Bauhaus (német, Bahrain–Victorious)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (lengyel, Voster ATS)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.