Óriási bravúr! Olasz Anna szerezte meg az első Eb-érmünket

Tegnap Rasovszky Kristóftól vártuk a magyar csapat első érmét a hazai rendezésű úszó Európa-bajnokságon, de ma Olasz Anna szerezte meg ezt a dicsőséget. A 27 éves versenyző nagy meglepetésre, óriásit hajrázva lett második az olimpiai bajnok Sharon van Rouwendaalt hatalmas harcra késztetve a győzelemért tíz kilométeres nyílt vízi úszásban.

Magyar Nemzet
2021. 05. 13. 12:05
null
Olasz Annát kárpótolta a bajnoki cím Fotó: Szaka József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerintem azon kevesek közé tartozom, akiknek jót tett a tavalyi év. Újult erővel vágtam neki a felkészülésnek, jobb formában vagyok, mint valaha. A hazai rendezésű Eb-re pedig az ember úgy megy oda, hogy érmet szeretne nyerni – fogalmazott Olasz Anna nemrég, és ennek megfelelően alaposan bekezdett a nők tíz kilométeres nyílt vízi úszásában a Lupa-tavon, ahol tegnap a legnagyobb magyar esélyesnek tartott negyedik hellyel kezdett.

A táv első felében sokáig vezetett, illetve a dobogós helyeken haladt a 27 éves úszó, aki korábban 25 kilométeren világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes is volt. Az olimpia programjában szereplő tíz kilométeres távon azonban eddig nem tudott felállni a dobogóra a legnagyobb viadalokon. Féltáv után úgy tűnt, hogy ezúttal is távolodik ettől a sikertől, lassulni kezdett és hátrébb esett a mezőnyben.

Fantasztikusan hajrázott Olasz Anna Fotó: MTI

Mindez nem keltett meglepetést, hiszen Olasz Anna bármilyen jó formában is érezte magát, nem az Eb-re hegyezte ki a felkészülését, hiszen június közepén olimpiai kvalifikációs versenyen kellene kvótát szereznie a tokiói játékokra, így neki most az a fontosabb verseny.

Ennek ellenére nagy hajrát indított Olasz, és az utolsó egyenesre fordulva Rachel Brunival fej-fej mellett haladva küzdött a második helyért. Sőt az addig magabiztosan vezető holland Sharon van Rouwendaal, aki a szám olimpiai bajnoka volt 2016-ban, fáradni látszott, hirtelen elolvadt az előnye. Olasz közben Brunit már lehagyta, és elkezdte ostromolni az első helyet.

Ötszáz méterrel a vége előtt a magyar úszó szinte már átvette a vezetést. Van Rouwendaal tartotta magát, a legvégén négyen-öten úsztak elöl, de a holland és Olasz vezették a sort. Végül mindössze három tized döntött közöttük a célban Van Rouwendaal javára, de Olasz Anna számára ez így is egy nagyon mosolygós ezüstérmet jelentett. Ezzel megvan Magyarország első dobogós helyezése a hazai rendezésű Eb-n. A szám két másik magyar úszója, Rohács Réka a 10., Sömenek Onon Kata pedig a 13. helyen zárt.

– Ez egy hat éves történet volt, legutóbb a 2015-ös vb-n nyertem érmet huszonöt kilométeren, tíz kilométeren még soha nem sikerült dobogóra állnom – nyilatkozta mosolygósan Olasz Anna. – Nyilván ezért jöttem, ezt szerettem volna, de az elmúlt évek nem úgy sikerültek ahogy szerettem volna. Voltak benne jó pillanatok, de több volt a rossz eredmény, és nem azokért edzettem. Úgy érzem, nagyon megérett ez az érem.

Amely egyúttal önbizalmat is adhat neki az olimpiai kvalifikációs versenyre, majd Tokióra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.