Önellentmondásba keveredett a címvédő szupersztárja

Véget ért az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakasza. Az idei szezonra bevezetett rendszerben azonban Keleten és Nyugaton is csak hat-hat csapat jutott be a rájátszásba, a maradék helyekért úgynevezett play-in meccseket vívnak. Ez vár a bajnoki címvédő Los Angeles Lakersre is.

2021. 05. 17. 9:51
James és Curry play in-meccsen csapnak össze
LeBron James (balra) és Steph Curry (kékben) máris összecsap Fotó: Jae C. Hong Forrás: AP Photo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban ért véget az NBA idénre átmenetileg 72 meccsesre rövidített alapszakasza. A keleti és a nyugati főcsoport első hat helyezettje már készülhet a hagyományos rájátszásra, konferenciánként az utolsó két pozíció viszont még kiadó. Az újonnan bevezetett, play-in meccseknek elnevezett extra selejtezőben a bajnoki címvédő is érdekelt.

A Los Angeles Lakers jó kezdése ugyanis tavasszal visszaesett, többek között két legnagyobb sztárja, Anthony Davis és LeBron James sérülése miatt. Mostanra mindketten felépültek, így a körülmények elvileg adottak, hogy a címvédő ismét jól szerepeljen az idény legfontosabb szakaszában. A rájátszásrészvételhez azonban még egy meccset nyernie kell a nyugati főcsoport hetedik helyén végzett Lakersnek. Először a Golden State Warriors ellen próbálkozhat a csapat, az ottani vesztes pedig kap még egy esélyt, a kilencedik (Memphis Grizzlies) és a tizedik (San Antonio Spurs) összecsapásának győztese ellen.

– Bárki is találta ki ezt a sz...rt, ki kellene rúgni – fogalmazta meg egyértelmű véleményét a play-in meccsekről LeBron James. Apró szépséghiba, hogy a liga legjobb játékosának tartott James tavaly ilyenkor még egészen hasonló módszert javasolt, hogy elismerje a nyolcadik helyről éppen lemaradó csapatok egész idénybeli küzdelmét. Igaz, akkor a Lakers vezette a nyugati konferenciát, nem érintette volna hasonló változás…

A keleti play-in meccseken érdekelt Washington Wizards vezetőedzője, Scott Brooks nem ért egyet James mostani álláspontjával, pedig az ő csapata is már rájátszásrésztvevő lenne a régi rendszerben.

– Rengeteg izgalmat hozott az utolsó két hétbe, több lett az alapszakasz hajrájában a valódi téttel bíró mérkőzés. Annak ellenére is tetszik, hogy így még nem szereztük meg a nyolcadik kiemelést – mondta Brooks.

A play-in meccsek menetrendje

Kelet

Indiana Pacers (9.)–Charlotte Hornets (10.)

Boston Celtics (7.)–Washington Wizards (8.)

Nyugat

Memphis Grizzlies (9.)–San Antonio Spurs (10.)

Los Angeles Lakers (7.)–Golden State Warriors (8.)

A 7–8. meccsek győztese lesz az adott konferencia 7. kiemeltje a rájátszásban, a vesztes a 9–10. találkozó győztesével játszik újabb mérkőzést a 8. kiemelésért.

Az NBA-nek mindenesetre megérte bevezetni az új rendszert, hiszen nagyszerű játékosok lépnek parkettára a beiktatott extra fordulóban. Három korábbi MVP, Russell Westbrook, Steph Curry és LeBron James is játszik play-in meccset, utóbbi kettő ráadásul egymás ellen, minden bizonnyal nagy érdeklődés övezi majd ezeket a találkozókat.

LeBron James (balra) és Steph Curry (kékben) máris összecsap Fotó: AP/Jae C. Hong

A mindössze hat play-in meccs után helyi idő szerint május 22-én, szombaton már elkezdődik az innentől kezdve hagyományos mederben, négy nyert meccsig tartó párharcokkal zajló rájátszás.

Egyértelmű bajnoki esélyest nehéz megnevezni az alapszakaszmérlegek alapján. Az Utah Jazz 52 győzelemmel szerezte meg a teljes rájátszásra a hazai pálya előnyét, de a hetedik legjobb mutatót elért Milwaukee Bucks is 46-szor nyert.

A rájátszás első fordulójának a párosításai

Kelet

Philadelphia 76ers (1.)–play-inből érkező csapat (8.)

Brooklyn Nets (2.)–play-inből érkező csapat (7.)

Milwaukee Bucks (3.)–Miami Heat (6.)

New York Knicks (4.)–Atlanta Hawks (5.)

Nyugat

Utah Jazz (1.)–play-inből érkező csapat (8.)

Phoenix Suns (2.)–play-inből érkező csapat (7.)

Denver Nuggets (3.)–Portland Trail Blazers (6.)

Los Angeles Clippers (4.)–Dallas Mavericks (5.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.