Pozitív doppingtesztje után Péni az Eb-n hangol az olimpiára

A horvátországi Eszéken szombaton megkezdődik a sportlövők „dupla” Európa-bajnoksága, a 10, 25, 50, 300 méteres puska-pisztoly, valamint koronglövő Eb. Az esemény rangját növeli, hogy a tokiói olimpia előtt ez lesz az utolsó kvótaszerző verseny.

Magyar Nemzet
2021. 05. 21. 11:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokság kvalifikációs verseny a tokiói olimpiára: férfi és női légpuskában, valamint férfi és női skeetben még két-két ötkarikás kvóta talál gazdára, míg a többi versenyszámban (férfi és női légpisztolyban, női sportpisztolyban, férfi gyorstüzelőpisztolyban, férfi és női puska összetettben, valamint férfi és női trapban) egy-egy olimpiai indulási jog kivívására nyílik lehetőség. Mivel a mostani kontinensbajnokság két Eb-nek minősül, ezért lehetőség van arra, hogy például egy juniorkorú versenyző 10 méteren a felnőttek között, 50 méteren pedig a korosztályában szerepeljen.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Győrik Csaba a következőket nyilatkozta a kontinensbajnokság előtt a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) hírlevelében:

„Másfél éve, a tavalyi lengyelországi Európa-bajnokság óta nem volt igazán rangos nemzetközi verseny. A járvány miatti bizonytalansági tényező és mindaz, ami Újdelhiben történt, megrázta a sportolókat. Ezzel együtt is nagyon erős csapat utazik Eszékre a kontinensviadalra, amely voltaképp két Eb lesz. Az az elvárás, hogy legalább egy újabb olimpiai kvótát szerezzünk az eddigi négyhez, továbbá a felnőttektől két-három, a junioroktól négy-öt érmet várok. Az ötkarikás kvótavadászat miatt több juniorkorú versenyző is a felnőttek között szerepel. A már tokiói induló Mészáros Eszter a napokban érettségizett, Major Veronika és Péni István is az olimpiára élesíti a formáját, de képességeik alapján mindhárman felállhatnak az Európa-bajnokságon is a dobogóra.”

Péni István is lőállásba lép Eszéken
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Az Újdelhiben történek megrázták a magyar sportot. Az MSSZ vasárnap bejelentette, hogy az indiai világkupán az Európa-bajnok, két számban is világranglista-vezető Péni Istvánnak pozitív lett a doppingtesztje, ami után kezdeményezte „önkéntes felfüggesztését” a nemzetközi szövetségnél (ISSF). Az MSSZ szerint azonban a vizsgálat jelen szakaszában megállapítható a szabotázs ténye, és az ISSF első döntése értelmében nem korlátozzák az UTE sportlövőjének a versenyzési jogait, így az önkéntes felfüggesztését feloldották, ezért Péni indulhat az Eb-n. Az MSSZ ugyanakkor felfüggesztette az ugyancsak olimpiai kvótás, világbajnok Sidi Péter versenyengedélyét, és eljárást indított ellene. Sidi így nem indulhat az Eb-n, bár ügyvédjén keresztül ezt szerette volna elérni. Sidi Péter csütörtökön közleményben utasította vissza azokat a vádakat, melyek szerint köze lenne Péni István indiai világkupán adott pozitív doppingmintájához.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.