Százharminc kilométeren szöktek, de Kaposváron elkapták őket

Szerdán a Siófok és Kaposvár közötti 173 kilométeres szakasszal kezdődött meg a 42. Tour de Hongrie, s a magyar kerékpáros körverseny első etapját a német Phil Bauhaus, a Bahrain–Victorious sprintere húzta be.

Magyar Nemzet
Forrás: tourdehongrie.hu2021. 05. 12. 19:59
null
Bauhaus Fotó: www.facebook.com/VanikZoltanFoto Forrás: tourdehongrie.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán kora délután meglehetősen borús időben indult útjára a Tour de Hongrie minden eddiginél erősebb mezőnye, amelyben nyolc World Tour-csapat is ott van. Az első etap nem ígért különösebb nehézségeket, bár az időjárás meglehetősen aggasztónak mutatkozott. A Siófok és Kaposvár közötti 173 kilométeres távnak tizenhét fokban vágott neki karaván, s az eső szinte vezényszóra kezdett rá. Szerencsére az égi áldás csak az első fél órában tette nehezebbé a versenyzők dolgát, a szakasz többi részén olykor még a nap is kisütött.

Enyhén dombos terepen tekert a karaván, a szakasz során egyetlen hegyi hajrára került sor, Igalon, ahol az addigra már szökésbe lendült trió osztozott a pontokon. A részhajrá első helyét a lengyel Patryk Stosz (Voster ATS) szerezte meg, aki 2018-ban már volt piros trikós a Tour de Hongrie versenyén, akkor haza is vihette a becses ruhadarabot. Stosz mellett a spanyol Diego Paolo Sevilla (Eolo–Kometa) és a belga Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen–Baloise) volt benne a nap szökésében. A vállalkozó kedvű trió csaknem 130 kilométeren át volt szökésben, a lengyel bringás még elvitte a kaposvári részhajrát, de a város körül kijelölt körpályán összezárt a mezőny, utolsóként Van Den Bossche adta meg magát.

A csapatok felkészültek a sprintbefutóra, a World Tour-csapatok álltak a mezőny élére, s hatalmas tempóban közeledtek a kaposvári célvonal felé. A hajrát a Bahrain–Victorious sprintere, Phil Bauhaus nyitotta meg a legjobban, s megszerezte a szakaszgyőzelmet Kaposváron, megelőzve a tavaly triplázó olasz Jakub Mareczkót (Vini Zabu) és a belga Jordi Meeust (Bora–hansgrohe). A mieink közül a magyar válogatott versenyzője, Karl Ádám volt a leggyorsabb, aki a tizenhetedik helyen futott be.

Az idei Tour de Hongrie-n a német Phil Bauhaus nyerte meg az első szakaszt
Fotó: Tourdehongrie.hu

Gazdára találtak tehát a színes megkülönböztető mezek, az összetettben élen állónak járó sárga és a gyorsasági pontversenyben vezető zöld egyaránt Bauhausé lett, a pirosat az első szakaszon elvitte Stosz, a legjobb magyarnak járó fehér mez pedig Karl Ádám vállain feszül majd a második szakaszon.

Csütörtökön a Balatonfüred és Nagykanizsa között kijelölt 183 kilométeres útvonalon enyhén dombos terepen teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Balatonszőlős és Vigántpetend), illetve három gyorsasági (Tapolca, Hévíz és Zalakaros) részhajrára is sor kerül. A rajt Balatonfüreden a Vitorlás téren lesz 13:15-kor, befutó Nagykanizsán az Eötvös téren 17:40 körül várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.