A spanyolok szövetségi kapitánya a lázmérésre készül

A legutóbbi három Európa-bajnokságból kettőt is Spanyolország nyert meg. 2012 óta viszont egyetlen nagy tornán sem jutott a legjobb nyolc közé az ibériai válogatott, amely alaposan átalakult a nagy sikerek óta.

Magyar Nemzet
2021. 06. 14. 12:10
Luis Enrique
SOCCER-SPAIN-ATM-FCB Fotó: Juan Medina Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több váratlan esemény is történt Spanyolországgal az Eb előtti hetekben. Luis Enrique mindössze huszonnégy játékost nevezett a lehetséges huszonhat helyett az Eb-re, a szövetségi kapitány pedig egyetlen Real Madrid-labdarúgónak sem küldött Eb-meghívót. A 2012-es Eb-aranyérmes csapatból mindössze két hírmondó maradt, Jordi Alba mellett az a Sergio Busquets, aki a hétfő esti, svédek elleni nyitányról pozitív koronavírus-tesztje miatt biztosan lemarad.

Ilyen előzmények után a spanyol válogatott talán a 2008 és 2012 közötti triplázás (két Eb- és egy vb-győzelem) óta nem kezdhetett a mostanihoz hasonlóan alacsony elvárásokkal nagy tornát. A legutóbbi három viadal sem ad okot az optimizmusra: a 2014-es vb-n Spanyolország címvédőként a csoportban ragadt, majd a 2016-os Eb-n és a 2018-as világbajnokságon is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a Vörös Fúria számára. Mindezt figyelembe véve is meghökkentő, ahogy Luis Enrique a meccs előtti nyilatkozatát kezdte.

– Ha alá kellene írnom, hogy a svédek ellen vereséget szenvedünk, de aztán két meccset nyerünk, és azzal megnyerjük a csoportot... elfogadnám. Az első meccs valójában mindig olyan, mint a lázmérés, kiderül, hogy rendben vagyunk-e. Ha sikeres az első mérkőzés, az nagyon jó hatással lehet a csapat önbizalmára – mondta a spanyol szövetségi kapitány.

Svéd kollégájának, Janne Anderssonnak is meggyűlik a baja a koronavírussal, neki két olaszországi légiósát, Dejan Kulusevskit (Juventus) és Matthias Svanberget (Bologna) kell nélkülöznie pozitív vírusteszt miatt. Ráadásul a spanyolok mellett szólhat a hazai pálya előnye is, hiszen a meccset Sevillában rendezik.

– Spanyolország otthonában játszani a legnagyobb kihívások közé tartozik a mai labdarúgásban. Izgalmas kihívás előtt állunk, de a legjobb teljesítményünkkel lehet esélyünk a hétfői mérkőzésen – bizakodott Svédország kapitánya, aki a legutóbbi vb-n a negyeddöntőbe vezette csapatát.

Spanyolország és Svédország összecsapása 21.00-kor kezdődik, míg az E csoport másik mérkőzésén Lengyelország és Szlovákia csap össze. Az Európa-bajnokság negyedik játéknapja a Skócia–Csehország találkozóval veszi kezdetét. A teljes Eb-programot ITT tekinthetik meg.

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.