„Aludni sem tudtam úgy, hogy ne fényképeztek volna”

Történelmi Giro d’Italia ért véget vasárnap, hiszen két magyar versenyző indult el és ért célba az idei olasz kerékpáros körversenyen. Egyikük, Valter Attila ráadásul három napig vezette az összetettet, rózsaszín trikósként pedig komoly médiafigyelem irányult rá.

2021. 06. 03. 17:00
rózsaszín trikóban
CYCLING-ITA-GIRO-2021 Fotó: Luca Bettini Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges nap volt május 13. a magyar kerékpársport történetében. a Giro d’Italia hatodik szakaszát a legjobb fiatalnak járó fehér trikóban tekerte végig, az etap utáni díjátadóra viszont már az összetett éllovasaként, a rózsaszín trikó új gazdájaként szólították.

– Éppen akkor szólítottak a színpadra, amikor Dina Marci beért a célba, szerintem sokkot kapott. Óriási dobott a ceremónia élményén, hogy egymásnak kiabáltunk, magyarul, amit körülöttünk senki más nem értett – idézte fel a különleges élményt Valter Attila a két kerékpáros közös sajtótájékoztatóján. Dina Márton a sokkot cáfolta, örömét viszont nem, noha akkor kissé kínos volt.

– A mi csapatunknak nem volt jó napja, az egyik versenyzőnk akkor adta fel a Girót. Kicsit rosszul éreztem magam, hogy körülöttem mindenki rossz hangulatban van, én meg nem tudom abbahagyni a mosolygást. A gyerekkori barátomat láttam rózsaszínben, úgy örültem neki, mintha én nyertem volna szakaszt.

Valter Attila úgy készült, hogy a verseny második felében lesz erősebb, a rózsaszín trikóban töltött napok azonban sok szempontból felborították addigi életét.

– Óriási médiafigyelem járt a trikóval, szinte aludni sem tudtam úgy, hogy éppen ne fényképeztek volna. Megtiszteltetés, de egyben nagyon szokatlan is volt. Tudtam, hogy előbb-utóbb elveszítem a trikót, de küzdöttem a minél jobb összetett helyezésért. Éreztem az utolsó napokban, hogy mentálisan nagyon elfáradtam az állandó koncentrációtól, hogy ott kövessem az élmezőnyt.

A Giro extrém terhelése óta mindkét magyar kerékpáros eleget tesz a csapatutasításnak, és megérdemelt pihenését tölti. Az év további feladataiból most még keveset ismernek, az biztos, hogy a következő versenyük a magyar bajnokság lesz, június 17-én rendezik az időfutamot, június 20-án a mezőnyversenyt.

– A versenynaptáram a Giro köré épült, az év második felében már szabadabban választhatok. Kevés konkrétumot ismerek egyelőre, az biztos, hogy a magyar bajnokság után készülök az olimpiára – árulta el Valter Attila, aki a tokiói országúti mezőnyverseny egyetlen magyar indulója lesz.

Jövőre pedig Valter és Dina akár újra nekirugaszkodhatnak a Girónak, könnyen elképzelhető, hogy hazai utakon is. A magyar kormány támogatásával ugyanis már zajlanak az egyeztetések az olasz szervezőkkel a 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt magyarországi Nagy Rajt 2022-es pótlásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.