Southgate szerint veszélyes közeg veszi körül az angol válogatottat

Ötvenöt éves átkot tört meg kedden az angol labdarúgó-válogatott Németország ellen, amikor 2-0-ra legyőzte vendégeit az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Nem hiába állítja Gareth Southgate szövetségi kapitány, hogy fiaival történelmi jelentőségű estén vannak túl.

2021. 06. 30. 6:30
Gareth Southgate
Southgate szerint a két legjobb csapat játssza a döntőt Fotó: EPA/Andy Rain / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angliában minden jelentős futballtornára úgy készülnek, hogy ez most az ő évük lesz, és az 1966-os világbajnoki címet követően végre újra diadalmaskodik válogatottjuk egy világeseményen. Az elmúlt évtizedekben csak frusztrációban és bukásokban volt részük a szigetországi szurkolóknak, de Németország legyőzése után ismét egyre hangosabban szól az „It’s coming home” nevezetű, „trófeacsalogató” nóta. A hangorkán természetesen elért Gareth Southgate füleihez is, aki élvezettel hallgatja az örömünnepet, mivel érzi, milyen nagy jelentősége van ennek a sikernek.

– Ma hatalmas eredményt értünk el. Anglia a kieséses szakaszban nem tudta legyőzni Németországot az 1966-os döntő óta. Sőt, 1968 óta nem sikerült elődöntőbe, majd negyeddöntőbe jutnunk két egymást követő tornán. Szóval ezek a játékosok történelmet írtak. Eddig csak egyszer jutottunk be Európa-bajnoki elődöntőbe, most itt a lehetőség, hogy újra valami különleges dolgot érjünk el – reménykedett az angol szövetségi kapitány. – Voltam már telt házas meccsen a Wembley-ben, de közel sem volt olyan hangos a szurkolótábor, mint ma. Minden párharcunknál, minden passzunknál, minden sprintünknél mögöttünk álltak. Elképesztő volt az energiaszint a stadionban, boldog vagyok, hogy feltöltődve engedhettük őket útjukra ma. Egy ilyen nehéz év után sok millió embernek okozhattunk örömet.

Így ünnepeltek az angol szurkolók:

 

Gareth Southgate az ünneplés után kitért magára a mérkőzésre is, és nem tagadta, tetszett neki, amit a pályán látott.

– A világbajnokság után sokat beszéltek arról, hogyan teljesítünk a nagy csapatok ellen. Tudtuk, hogy a mérkőzés egyes szakaszaiban a tapasztalt németek fogják diktálni a tempót. Azzal is tisztában voltunk, hogy Kroos lesz majd a karmester, és nekünk türelmesnek kell maradnunk. Az tölt el a legnagyobb elégedettséggel, hogy a szenvedély és a szív máskor sem hiányzik a játékunkból, de ma ésszel játszottunk.

A Háromoroszlánosok szombaton a svédeket búcsúztató ukrán válogatottal mérkőznek meg. Az angol szövetségi kapitány most minden erejével arra összpontosít, hogy a római negyeddöntőben is folytatni tudják a menetelésüket.

– Amikor beértünk az öltözőbe, már a szombati meccsről beszélgettünk. Ma fantasztikus teljesítményt tettünk le az asztalra, de ennek lelki és fizikai értelemben is megvan az ára. Biztosra kell mennünk, hogy minden szempontból felkészültek legyünk szombaton – húzta alá Southgate. – Ez most egy veszélyes momentum ránk nézve, mert országszerte mindenki azt érzi, hogy kikövezett az utunk a tornagyőzelem felé, de mi tudjuk, hogy komoly kihívások várnak ránk a következőkben is. Különleges pillanat volt, amikor a németek ellen megszereztük a második gólt, de még nem értük el, amit akartunk. A jövőben majd egyszer visszatekinthetek erre a napra, de most csak arra koncentrálok, hogy szombaton minden rendben menjen – tette hozzá.

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.